• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.5.2024Meniny má Blažena
18°Bratislava

Tento neklamný znak na tvári spoľahlivo odhalí každého narcisa

  • 20:18 04.06.2018
  • Bratislava
Tento neklamný znak na tvári spoľahlivo odhalí každého narcisa

Ak chcete zistiť, s kým v skutočnosti máte do činenia, sledujte na tvári túto črtu, ktorá odhalí každého narcisa.

Má ho Simon Cowell aj Madonna. Podľa vzoru Audrey Hepburnovej a Marilyn Monroovej sa ním dodnes inšpirujú milióny žien z celého sveta. Stále neviete, o čom je reč?

Hovoríme o obočí! Psychológovia sa prehrabali výsledkami nedávnej štúdie a zistili, že ak aj vy máte výrazné obočie, pravdepodobne ste narcis. To obzvlášť platí pre tých s hrubým a hustým obočím.

Lepší svet

Skupina mužských aj ženských dobrovoľníkov počas výskumu najprv ohodnotila, do akej miery jej členovia súhlasia s výrokmi typu „Keby som vládol/vládla svetu, bolo by tu krajšie.“ Následne ich výskumníci odfotili s neutrálnym výrazom v tvárach.

Psychológovia následne ukázali fotografie druhej skupine ľudí. Tí boli len na základe výzoru schopní správne identifikovať egocentrické a skromné osobnosti. Keď sa však z fotiek odstránili všetky obočia, ľudia začali tápať.

Dôležitosť obočia pri odhadovaní osobnosti potvrdil aj ďalší pokus, kde psychológovia ľuďom ukázali len obrázky obočí, na základe ktorých boli schopní odhaliť narcisov.

Na obočí záleží

Vedúca autorka štúdie, doktorka Miranda Giacominová, si myslí, že ľudia s narcistickou poruchou osobnosti majú prirodzene výraznejšie obočie, alebo si ho sami upravujú tak, aby sa stalo centrom pozornosti.

V minulosti sa podarilo dokázať, že obočie je dokonca väčším pomocníkom pri rozpoznávaní tvárí ako oči. Mnoho ľudí malo pri pokusoch problém spoznať známe celebrity bez obočia.

„Narcisi milujú pozornosť a obdiv. Pravdepodobne si sami pestujú výrazné obočie, aby si ich ľudia hneď všimli, spoznali a zapamätali. Zároveň tak zvyšujú svoju sympatickosť.“

Dôvod treba hľadať v praveku

Giacominová sa domnieva, že hrubšie obočie zdôrazňuje mužskosť alebo ženskosť, čo v minulosti využili najmä naši predkovia, ktorí si pomocou neho boli schopní vyberať z väčšieho množstva potenciálnych partnerov.

Výsledky tohto výskumu celkom jasne vysvetlili, čo sa skrýva za dnešným trendom upraveného obočia. Vytrhávanie chĺpkov, farbenie, zastrihávanie aj botoxové injekcie – to všetko narcisom pomáha zviditeľniť sa.

„Narcisi sa pri získavaní potenciálnych partnerov správajú agresívne a tešia sa z krátkodobých vzťahov. Obočie ostatným signalizuje ich odvahu.“

Zdroj: Info.sk, DP, dailymail.co.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kuchynské utierky mu zhnedli zo dňa na deň. Nebezpečný dôvod muža poriadne prekvapil

Kuchynské utierky mu zhnedli zo dňa na deň. Nebezpečný dôvod muža poriadne prekvapil

VČERA - 21:57Zaujímavosti

Nešlo len o neškodný žart spolubývajúcich. Za zmenou farby kuchynských utierok sa môže skrývať oveľa nebezpečnejší dôvod.

Vzduch vo vašom aute môže byť karcinogénny, toto musíte vedieť

Vzduch vo vašom aute môže byť karcinogénny, toto musíte vedieť

VČERA - 21:12Zaujímavosti

Riziko pre pľúca predstavujú nielen výfukové plyny nahromadené v dopravných zápchach. Nebezpečenstvo sa skrýva aj priamo vnútri áut.

Týchto 7 zápachov v aute nesmiete ignorovať

Týchto 7 zápachov v aute nesmiete ignorovať

VČERA - 7:29Zaujímavosti

Niektoré pachy vám v aute vedia jasne naznačiť, čo s vaším autom nie je v poriadku. Preto by ste si mali všímať, keď vo vašom aute začne niečo smrdieť.

Ktoré mačacie plemená sa dožívajú najvyššieho veku?

Ktoré mačacie plemená sa dožívajú najvyššieho veku?

20:56 09.05.2024Zaujímavosti

Nový rebríček priemernej dĺžky dožitia rôznych mačacích plemien prináša zlé správy pre majiteľov mačiek sphynx.

Záhada Stonehenge by mohla byť konečne vyriešená. Naskytla sa jedinečná príležitosť

Záhada Stonehenge by mohla byť konečne vyriešená. Naskytla sa jedinečná príležitosť

19:23 09.05.2024Zaujímavosti

Vedci majú jedinečnú možnosť odhaliť tajomstvo Stonehenge.