• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

4 typy narcizmu. Spoznávate sa v 1 z typov?

  • 19:42 06.04.2017
  • Bratislava
4 typy narcizmu. Spoznávate sa v 1 z typov?

Predstavíme vám 4 typy narcizmu a možno zmeníme váš pohľad na tento súčasný fenomén.

Mnoho ľudí si často mýli narcisa s márnotratným človekom. Zrejme pri slove narcis si vybavíte človeka, ktorý je sebavedomý, arogantný a sebecký. To je však len časť osobnostných čŕt tohto jedinca. U narcisa sa stupeň poruchy prejavuje na základe detstva a dominantný rys medzi intelektom a somatickými prvkami určí, aký typ narcisa z človeka vyrastie. Prečítajte si 4 hlavné typy narcizmu:

1. Zjavný narcizmus

Prvý typ býva najbežnejší. Zjavný narcis je hlasný, vždy má pravdu a musí mať veci pod kontrolou. Ich prítomnosť sa prejavuje nepríjemným pocitom, ktorý vychádza z jeho despotizmu. Táto osoba vyjadrí svoj názor bez ohľadu na to, či je žiadaný alebo nie, lebo narcis verí, že vie viac a ľudia by ho mali počúvať. Má veľké ego a grandióznu myseľ a nebojí sa to dať najavo.

Tieto typy sú násilníci, ktorí necítia výčitky za svoje brutálne verbálne a fyzické prejavy. Ich hlavnou zbraňou je výsmech a znevažovanie a vytvorenie pochybnosti o hodnote iných ľudí.

2. Skrytý narcizmus

Tento typ narcisa sa bude snažiť vytvoriť obraz seba ako láskavého človeka, ktorý sa rád integruje v spoločnosti a je altruista, aj keď v skutočnosti je manipulatívny, krutý. Svoju pravú tvár však ukazuje iba ľuďom z najbližšieho kruhu. Tieto typy sa väčšinou držia pozície autority, či už v postavení učiteľa, politika, poradcu alebo náboženského vodcu. Tento typ sa uchyľuje k predstieraniu preto, aby získal to, čo chce, či už sa jedná o moc, peniaze, úspech alebo slávu.

3. Zvodný narcizmus

Tento druh narcisa si vyhľadáva svoje obete, pričom sa nemusí jednať len o sexuálny vzťah. Narcis v tomto prípade manipuluje s jednotlivcom tým, že mu dodáva dobrý pocit z neho samého. Dodáva mu obdiv a ukazuje obeti, ako ju zbožňuje (aj keď pravda je inde). Snaží sa nadviazať s obeťou toxicky upevnený vzťah a strieda obdobie pozornosti a chvály s obdobím studenej sprchy.

4. Pomstychtivý narcizmus

Tento typ je najnebezpečnejší zo všetkých. Zdieľa rovnaké vlastnosti s prvým typom, rozdiel však spočíva v tom, že tento typ sa snaží svoje obete zničiť. Ak si vyberie svoju obeť, rozhodne sa proti nej obrátiť celý svet, od rodiny až po kolegov v práci.

Treba brať na vedomie, že existuje hranica medzi narcistickými tendenciami človeka a plnohodnotnou poruchou osobnosti. A pamätajte, ak niekedy narazíte na takéto človeka, rozhodne buďte opatrní, aby ste sa nestali jeho ďalšou obeťou.

Zdroj: info.sk, NJ, psych2go.net Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

VČERA - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

VČERA - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

VČERA - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

13:45 25.04.2024Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.