• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 13.5.2024Meniny má Servác
13°Bratislava

Takto hudba v reštaurácii ovplyvňuje to, aké jedlo si objednáte

  • 19:21 25.05.2018
  • Svet
Takto hudba v reštaurácii ovplyvňuje to, aké jedlo si objednáte

Reštaurácie a kaviarne nás k výberu jedla nemanipulujú len dizajnom, ale aj voľbou hudby hrajúcej v pozadí. Platia na vás ich triky?

Ak ste sa niekedy v reštaurácii pristihli pri tom, ako si objednávate mastný burger namiesto zdravého šalátu, aj keď naň práve nemáte chuť, vieme, čo je na vine. Štúdia publikovaná v magazíne Journal of the Academy of Marketing zistila, že okrem toho, že hudba dolaďuje atmosféru podniku, má aj zázračnú schopnosť ovplyvniť to, čo si dáte k jedlu.

Ak napríklad vo vašej obľúbenej reštaurácii alebo bufete hrá hlasnejšia hudba, pravdepodobne neodoláte pokušeniu nezdravých jedál ako burger či hranolčeky. Ak však tá istá pesnička hrá niekde inde potichu, zrejme radšej siahnete po zdravšej verzii – napríklad po šaláte.

Pri výbere jedla záleží aj na tempe. Rýchlejšie tempo sa spája s energickosťou a zvyšuje srdcový tep, zatiaľ čo pomalšia hudba navodzuje pocit uvoľnenia. Vplyv hlasitosti hudby na ľudské správanie podrobnejšie skúmal doktor Dipayan Biswas z Univerzity v južnej Floride.

Čo vám prinesiem?

Doktor Biswas pomocou výskumu prišiel na to, že tak, ako rýchle piesne, aj hlasná hudba zvyšuje stimuláciu a stres, takže zákazníci pri nej volia mastné a nezdravé jedlá. Jemnejšia hudba má zas upokojujúci účinok, vďaka čomu si ľudia vyberajú jedlo starostlivejšie.

„Reštaurácie a obchody môžu strategicky využiť tichú a pomalú hudbu, aby ovplyvnili zákazníkov pri nakupovaní.“

Doktor Biswas neostal len pri slovách, a svoju teóriu sa rozhodol podrobiť pokusu. Zvolil si na to kaviareň v Štokholme, ktorá nepretržite hrala pesničky s intenzitou 55 až 70 decibelov. 55 decibelov si môžeme predstaviť ako niečo medzi tichým rozhovorom v pozadí a hučaním chladničky alebo klimatizácie. 70 decibelov približne predstavuje hluk, aký vydáva aj vysávač.

Ponuka menu v štokholmskej kaviarni bola rozdelená do troch kategórií: zdravé, nezdravé a neutrálne. Pokus prebiehal počas niekoľkých hodín v rôznych dňoch.

Po analýze výsledkov výskumu Biswas prišiel na to, že keď v kaviarni hrala hlasnejšia hudba, až o 20 percent viac zákazníkov si objednalo niečo nezdravé, než keď tam hrala tichšia a pomalšia hudba.

Ako hudba vplýva na to, koľko utratíme

V minulosti sa podarilo dokázať, že hudba v reštauráciách vplýva dokonca aj na to, koľko peňazí minú zákazníci na jedlo a pitie. Vedcom sa podarilo zistiť, že veľké reťazce (vrátane McDonnalds) si do reštaurácií inštalujú špeciálne navrhnuté zvukové systémy, ktoré podvedome nútia zákazníkov platiť za jedlo priemerne o 10 percent viac.

Systém sa dá nájsť aj na internete – stačí, keď ho vyhľadáte podľa názvu Soundtrack Your Brand, a dostanete sa k platforme, ktorá vám zloží zoznam piesní na základe charakteristiky reťazca, a vyvolá u zákazníkov pozitívne emócie a pocit uspokojenia.

„Keď viete, ako na to, hudba dokáže mať obrovský pozitívny vplyv na predaj, pretože zákazníci kupujú viac položiek ako sú dezerty a obloha. Keď však udriete na nesprávnu strunu, môžete si odcudziť zákazníka a zarobiť menej,“

objasňuje profesor Sven-Olov Daundeldt, ktorý sa podieľal na vytvorení Soundtrack Your Brand.

Zdroj: Info.sk, DP, springer.com, dailymail.co.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tento predmet muchy neznášajú. Postavte ho k jedlu, a viac nepriletia

Tento predmet muchy neznášajú. Postavte ho k jedlu, a viac nepriletia

VČERA - 20:55Zaujímavosti

Muchy nás vedia potrápiť nielen doma, ale aj na letnej grilovačke či opekačke. Tento prekvapivý predmet si s nimi ľahko poradí.

Do prestrelky vbehla bežkyňa, kvôli slúchadlám nič nepočula

Do prestrelky vbehla bežkyňa, kvôli slúchadlám nič nepočula

VČERA - 20:08Zaujímavosti

Žena netušila o tom, že sa okolo nej strieľa. Zvuky z okolia potlačili slúchadlá.

Nevidiaceho vyhodili z reštaurácie, nevyzeral vraj slepo

Nevidiaceho vyhodili z reštaurácie, nevyzeral vraj slepo

VČERA - 19:32Zaujímavosti

Reštaurácii sa nepozdával sprievodný pes pri nevidiacom, hoci bez neho by sa mladík nezaobišiel.

Ako vyhnať muchy z domácnosti? Stavte na týchto 5 izbových kvetov

Ako vyhnať muchy z domácnosti? Stavte na týchto 5 izbových kvetov

VČERA - 18:53Zaujímavosti

Zadovážte si do domova ozdoby, ktoré vám nielen dodajú sviežosť a vôňu, ale aj odoženú muchy a iný nepríjemný hmyz.

Sedemnásobný víťaz v lotérii neverí na náhody. Tieto tipy mu pomohli

Sedemnásobný víťaz v lotérii neverí na náhody. Tieto tipy mu pomohli

VČERA - 12:08Zaujímavosti

Ako vyhrať v lotérii? Podľa sedemnásobného víťaza nejde len o šťastie alebo náhodu. Tieto tipy mu pomohli.