• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
12°Bratislava

Turecko bude pokračovať v snahách o členstvo v EÚ

  • 18:15 06.05.2018
  • Ankara
 Turecko bude pokračovať v snahách o členstvo v EÚ

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v nedeľu zverejnil volebný program, s ktorým sa chce uchádzať o priazeň voličov v predčasných voľbách vypísaných na 24. júna.

Voličom v ňom sľubuje sociálnu spravodlivosť, silnú ekonomiku, "viac demokracie", posilnenie postavenia Turecka na medzinárodnej scéne a avizuje aj nové vojenské operácie pozdĺž hraníc.

Ako informovala agentúra AP, vo svojom prejave na regionálnej konferencii svojej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) v Istanbule Erdogan vyhlásil, že vďaka prezidentskému vládnemu systému sa zvýšia príjmy štátu, čo následne povedie k zmenšovaniu rozdielov medzi príjmovými skupinami obyvateľstva.

Avizoval aj pokles inflácie, úrokových sadzieb a zníženie deficitu. Podľa neho turecká ekonomika bude odolnejšia voči vonkajším otrasom a finančným útokom a investičná príťažlivosť Turecka sa zvýši.

Turecko sa stáva vo svete dôležitým hráčom a bude globálnym hráčom, vedúcou silou,“ povedal Erdogan, pričom poukázal na to, že práve júnové voľby budú „míľnikom“ pre „silné Turecko“.

Nový prezidentský systém, ku ktorému Turecko prejde po voľbách, podľa Erdogana prinesie Turecku aj „viac demokracie“.

Vysvetlil, že dôjde k oddeleniu jednotlivých vetiev moci, čo v praxi bude znamenať, že parlament sa bude môcť sústrediť na tvorbu zákonov, vláda na prijímanie účinných opatrení a konkrétnych krokov a súdna moc bude nezávislejšia a bude sa venovať presadzovaniu práva.

Erdogan tiež uviedol, že po dvoch predchádzajúcich ofenzívach do Sýrie podnikne Turecko nové vojenské operácie pozdĺž svojich hraníc.

Upozornil, že Turecko neupustí od vyvíjania tlaku na teroristické organizácie. „K operáciám Štít Eufratu a Olivová ratolesť pridáme ďalšie. Naši vojaci sú pripravení na nové misie,“ zdôraznil Erdogan.

Na druhej strane Erdogan prisľúbil, že Turecko bude pokračovať v snahe o vstup do Európskej únie. Dodal, že Turecko sa tohto cieľa nikdy nevzdalo.

Turecko začalo rokovania o pristúpení k EÚ v roku 2005, 18 rokov po podaní žiadosti. Rokovania spomaľovalo viacero faktorov, šlo najmä o otázku Cypru a odpor Nemecka a Francúzska voči členstvu Turecka. Od roku 2016 sú rozhovory o členstve Turecka v EÚ prerušené.

Predčasné prezidentské a parlamentné voľby v Turecku sa konajú viac ako rok pred svojím riadnym termínom. Po voľbách začne v Turecku platiť nový mocenský systém, ktorým sa de facto zruší funkcia predsedu vlády a väčšina právomocí sa dostane do rúk prezidenta.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
USA odsúdili ruské kyberútoky v európskych krajinách vrátane Slovenska

USA odsúdili ruské kyberútoky v európskych krajinách vrátane Slovenska

VČERA - 22:13Zahraničné

Americké ministerstvo zahraničných vecí obvinilo v piatok Rusko zo série "zlomyseľných" kybernetických útokov proti európskym krajinám vrátane Slovenska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú stovky amerických vojakov

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú stovky amerických vojakov

VČERA - 19:14Zahraničné

V Česku sa na budúci týždeň začne vojenské cvičenie Severoatlantickej aliancie Immediate Response (Okamžitá odpoveď).

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

VČERA - 17:16Zahraničné

Muža, ktorý násilne vnikol do budovy gymnázia v Litvínove, polícia zadržala krátko po krádeži peňaženky z auta.

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

VČERA - 15:13Zahraničné

Minister obrany SR Robert Kaliňák sa v piatok poďakoval španielskej ministerke obrany Margarite Roblesovej Fernándezovej za príspevok jej krajiny do Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku.

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

VČERA - 14:47Zahraničné

Európska únia a Severoatlantická aliancia v piatok odsúdili ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.