• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
13°Bratislava

Voľby v Taliansku: Žiadna zo strán nemá absolútnu väčšinu ani v Senáte, ani v Snemovni

  • 6:51 05.03.2018
  • Rím
Voľby v Taliansku: Žiadna zo strán nemá absolútnu väčšinu ani v Senáte, ani v Snemovni

Vyplýva to z prepočtov, ktoré v noci na pondelok zverejnila talianska verejnoprávna televízia RAI.

Protisystémové Hnutie piatich hviezd (M5S) získa zrejme najviac poslaneckých mandátov v oboch komorách talianskeho parlamentu. Absolútnu väčšinu v nich však asi nebude mať žiadna z politických strán a koalícií. Vyplýva to z prepočtov, ktoré v noci na pondelok zverejnila talianska verejnoprávna televízia RAI.

Podľa dostupných prepočtov by M5S malo mať v hornej komore parlamentu 102-122 kresiel. Väčšinu získava strana s najmenej 158 poslancami.

V Poslaneckej snemovni by podľa TV RAI mohlo M5S obsadiť od 216 do 236 z celkovo 630 kresiel.

Strany pravicovej koalície združenej okolo subjektu Vpred Taliansko (FI) vedeného expremiérom Silviom Berlusconim by podľa odhadov mohli v Senáte obsadiť 118 až 150 kresiel; pričom krajne pravicová Liga Severu (LN) by tam mala mať 52-62 poslancov, zatiaľ do Berlusconiho FI 46 až 56 poslancov.

V Poslaneckej snemovni by táto pravicová koalícia mohla mať od 248 do 268 mandátov, pričom 122-132 z nich by malo patriť LN a 93-104 FI.

Vládnej Demokratickej strane by malo patriť 42 až 54 mandátov z celkovo 315-členného Senátu. V Poslaneckej snemovni by tejto koalícii mohlo pripadnúť od 107 do 127 mandátov.

Podľa Le Penovej sú výsledky volieb v Taliansku zlou správou pre EÚ

Výsledky všeobecných volieb v Taliansku sú zlou správou pre Európsku úniu, vyhlásila v noci na pondelok líderka euroskeptického francúzskeho Národného frontu (FN) Marine Le Penová.

Podľa predbežných výsledkov vo voľbách v Taliansku vedie pravicová koalícia, ktorej súčasťou je aj krajne pravicová Liga Severu (LN) - spojenec Le Penovej FN.

Líder LN Matteo Salvini ešte pred voľbami upozornil, že ak jeho strana získa čo len o jeden hlas viac ako konzervatívnejšia strana Vpred Taliansko (FI) Silvia Berlusconiho, LN si bude nárokovať kreslo premiéra.

Prieskum verejnej mienky, ktorý si LN objednala u televíznej spoločnosti Sky Italia, hovorí o prevahe LN nad FI o 0,5 percenta hlasov.

Európska únia má zlú noc....,“ napísala vo svojom mikroblogu na sociálnej sieti Twitter Le Penová, ktorá pripojila k textu rozosmiateho „smajlíka“ a hashtagy #Italy #Elections2018.

V nedeľných voľbách získala pravicová koalícia od 33,5 do 36,5 percenta hlasov.

Protisystémové Hnutie piatich hviezd (M5S), ktoré šlo do volieb ako samostatná strana, je druhé so ziskom 29,0 až 32,0 percent, vyplýva z exit polls zverejnených televíziou RAI.

Na treťom mieste je s 25,0 až 28,0 percentami centristicko-ľavicová koalícia vedená Demokratickou stranou (PD).

Koalícia strán pod názvom Slobodní a rovní (LeU), ktorá je radikálnejšia než PD, získala od troch do päť percent a je na štvrtom mieste.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Muž pri zatýkaní spustil paľbu, zahynuli traja policajti

Muž pri zatýkaní spustil paľbu, zahynuli traja policajti

DNES - 6:11Zahraničné

Najmenej traja americkí policajti prišli v pondelok o život a viacero ďalších utrpelo zranenia počas zásahu proti mužovi odsúdenému za nelegálnu držbu zbrane v meste Charlotte v štáte Severná Karolína.

Bidenova administratíva pripravuje odovzdanie moci, bez ohľadu na výsledok volieb

Bidenova administratíva pripravuje odovzdanie moci, bez ohľadu na výsledok volieb

DNES - 6:10Zahraničné

V snahe zabezpečiť kontinuitu po novembrových voľbách administratíva prezidenta USA Joea Bidena začína pripravovať odovzdanie úradu a agendy Bieleho domu, a to bez ohľadu na výsledok volieb.

Odborníci OSN tvrdia, že na ukrajinský Charkov v januári dopadla raketa z KĽDR

Odborníci OSN tvrdia, že na ukrajinský Charkov v januári dopadla raketa z KĽDR

VČERA - 22:10Zahraničné

Úlomky rakety, ktorá 2. januára spadla na ukrajinské mesto Charkov, pochádzali zo severokórejskej balistickej strely typu Hwasong-11.

Bielorusko zakázalo činnosť nemeckého telerozhlasu Deutsche Welle

Bielorusko zakázalo činnosť nemeckého telerozhlasu Deutsche Welle

VČERA - 21:47Zahraničné

Bieloruské ministerstvo vnútra označilo bieloruskú redakciu nemeckého verejnoprávneho telerozhlasu Deutsche Welle za extrémistickú organizáciu a zakázalo jej vykonávať akúkoľvek činnosť.

Európsky parlament zverejnil video, starší ľudia volajú mladých k eurovoľbám

Európsky parlament zverejnil video, starší ľudia volajú mladých k eurovoľbám

VČERA - 20:39Zahraničné

Európsky parlament sa novým krátkym videom zverejneným v pondelok snaží zmobilizovať ľudí, aby išli voliť v júnových eurovoľbách.