• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.5.2024Meniny má Viktória
Bratislava

Kremeľ spochybňuje obvinenia zo zasahovania do volieb v USA vznesené voči Rusom

  • 16:26 19.02.2018
  • Moskva
Kremeľ spochybňuje obvinenia zo zasahovania do volieb v USA vznesené voči Rusom

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov opäť rozhodne odmietol obvinenia o ruskom zasahovaní do prezidentských volieb v USA.

Podľa agentúry TASS Peskov v pondelok v Moskve zdôraznil, že Kremeľ považuje tzv. Muellerovu správu o údajnom ruskom zasahovaní do volieb v USA za „neopodstatnenú, nespravodlivú a nesúhlasí s ňou“.

Peskov okrem toho vyhlásil, že „Rusko sa (do volieb v USA) nemiešalo. Nemá taký zvyk - miešať sa do vnútorných záležitostí iných krajín, a nerobí to ani teraz“.

Vysvetlil tiež, že v Muellerovej správe Rusko nenašlo podstatné dôkazy o zasahovaní Ruska do amerických volieb. Poukázal tiež na to, že v správe sa hovorí o občanoch Ruska, ale „my sme z Washingtonu počuli obvinenia o účasti ruského štátu, Kremľa a ruskej vlády“ na ovplyvňovaní volieb v USA. „Žiadne náznaky, že ruský štát s tým mohol mať niečo spoločné nie sú a ani byť nemôžu,“ zdôraznil Peskov.

Reagoval na udalosti zo 16. februára, keď americká Veľká porota vzniesla voči 13 občanom Ruskej federácie a trom ruským subjektom obvinenia z porušenia amerického trestného práva prostredníctvom zasahovania do volieb a politického procesu v USA. Dopustili sa pritom údajne sprisahania, počítačového a bankového podvodu a krádeže identity s priťažujúcimi okolnosťami.

Obvinení s páchaním týchto skutkov začali údajne už v roku 2014, teda zhruba dva roky pred prezidentskými voľbami v USA konanými v novembri 2016.

Osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller vedie v USA nezávislé vyšetrovanie možných nelegálnych vzťahov medzi volebným štátom súčasného prezidenta Donalda Trumpa a predstaviteľmi Ruska. Preveruje tiež podozrenia zo zasahovania Ruska do amerických prezidentských volieb v roku 2016.

Muellerovo vyšetrovanie už viedlo k oficiálnemu obvineniu bývalého Trumpovho poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna, ktorý udržiaval tajné kontakty s ruskými činiteľmi. Samotný Trump obvinenia zo spolupráce svojho volebného tímu s Ruskom popiera a Muellerovo vyšetrovanie označuje za hon na čarodejnice.

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Herbert Raymond McMaster počas víkendu vyhlásil, že USA majú „skutočne nespochybniteľné“ dôkazy o tom, že Rusko sa snažilo zasahovať do amerických prezidentských volieb v roku 2016.

Tvrdenia, že Rusko sa snažilo dostať do Bieleho domu republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa, sa objavovali už v čase volieb prezidenta USA. Trump údajne „Rusku“ za jeho podporu sľúbil, že obnoví pretrhnuté väzby medzi oboma krajinami.

Vzťahy medzi Ruskom a USA sa dostali na svoju najhoršiu úroveň od konca studenej vojny pred štyrmi rokmi, keď Rusko k svojmu územiu pripojilo Krymský polostrov, ktorý dovtedy patril Ukrajine. K anexii došlo na základe sporného referenda.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Biely dom: Veľká operácia v Rafahu nebude znamenať porážku Hamasu

Biely dom: Veľká operácia v Rafahu nebude znamenať porážku Hamasu

DNES - 6:08Zahraničné

Americký prezident Joe Biden sa domnieva, že veľká vojenská operácia Izraela v meste Rafah by neprispela k cieľu poraziť palestínske militantné hnutie v Hamas v Pásme Gazy.

Zomrel kľúčový aktér kauzy Panama Papers

Zomrel kľúčový aktér kauzy Panama Papers

DNES - 6:03Zahraničné

Vo veku 71 rokov zomrel v Paname významný aktér finančného škandálu známeho ako Panama Papers - panamský právnik Ramón Fonseca.

Muž zadržaný v Paríži sa zmocnil služobnej zbrane a postrelil dvoch policajtov

Muž zadržaný v Paríži sa zmocnil služobnej zbrane a postrelil dvoch policajtov

DNES - 5:44Zahraničné

Muž zadržiavaný na policajnej stanici v Paríži sa zmocnil služobnej zbrane a postrelil z nej dvoch príslušníkov polície.

Členovia ukrajinskej štátnej bezpečnosti chystali atentát na Zelenského

Členovia ukrajinskej štátnej bezpečnosti chystali atentát na Zelenského

VČERA - 21:53Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal vo štvrtok šéfa Správy štátnej bezpečnosti Serhija Ruda.

Tisíce Švédov vrátaneThunbergovej  protestovali proti účasti Izraela v Eurovízii

Tisíce Švédov vrátaneThunbergovej protestovali proti účasti Izraela v Eurovízii

VČERA - 20:54Zahraničné

Tisíce ľudí vrátane klimatickej aktivistky Grety Thunbergovej vo štvrtok v uliciach švédskeho Malmö protestovali proti účasti Izraela v semifinále Eurovízie.