• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.5.2024Meniny má Viktória
13°Bratislava

Korupcia na Slovensku rastie, vyskytuje sa najmä pri eurofondoch a tendroch

  • 12:17 21.12.2017
  • Bratislava
Korupcia na Slovensku rastie, vyskytuje sa najmä pri eurofondoch a tendroch

Korupcia sa na Slovensku najčastejšie vyskytuje pri eurofondoch, dotáciách aj vo verejnom obstarávaní.

Osobne sa s korupciou stretli približne tri štvrtiny podnikateľov. Upozorňuje na to prieskum realizovaný Podnikateľskou alianciou Slovenska (PAS).

Viac ako polovica opýtaných poukázala na dve oblasti podnikania, kde je korupcia najviac viditeľná, a to dotácie vrátane eurofondov a štátnej pomoci a verejné obstarávanie. Nasledovalo uplácanie manažérov spoločností konkurentmi, obchodnými partnermi či zamestnancami. „Zdá sa, že toto sú dve oblasti, kde v podstate korupcia kvitne, keďže tam vyše 50 % ľudí označilo, že sa s ňou osobne stretlo,“ zdôraznil výkonný riaditeľ PAS Peter Kremský s tým, že približne štvrtina podnikateľov zažila korupciu pri vybavovaní povolení a potvrdení, prípadne na súdoch a v justícii.

Viac ako 40 % respondentov si myslí, že korupcia na Slovensku rastie a približne podľa rovnakého počtu je na rovnakej úrovni. Nikto z opýtaných si nemyslí, že korupcia neexistuje. „Možno z toho dedukovať, že korupcia je na Slovensku veľmi rozšírená,“ podotkol Kremský. Dve tretiny sa stretli s korupciou pri podnikaní a ďalšia polovica v zdravotníctve, pričom približne rovnaký počet označil aj korupciu na úradoch.

Na korupciu reagovala podľa prieskumu radikálne takmer polovica podnikateľov, ďalších viac ako 20 % sa tvárilo, že takúto ponuku nepočulo. Podplácanie odmietli celkovo tri štvrtiny opýtaných, čo podľa Kremského hovorí o vysokej odolnosti voči korupcii. Približne pätina sa však priznala, že sa podieľala na korupcii s tým, že inak by stratila ponúkaný obchod.

Štát by mal podľa podnikateľov najtvrdšie zakročiť proti korupcii na súdoch, a to napriek tomu, že súdy nepatria k najčastejším miestam, kde sa s podplácaním stretli. Nasledovala oblasť politiky, do ktorej bola zaradená aj vláda a parlament. Mnohí pokladajú za veľmi dôležité aj zakročenie v oblasti eurofondov, dotácií, verejného obstarávania, zdravotníctva a polície.

Reálny boj proti korupcii zatiaľ nenastal a ak aj sú nejaké prvé náznaky, tak pravdepodobne nepostihujú tie skutočne vážne hniezda korupcie, ktoré sú v tomto prieskumu takisto označené, ale pravdepodobne to skôr ide po povrchu alebo je to formálne, alebo táto ofenzíva je skôr marketingová, verbálna, ale nejde naozaj na koreň veci,“ upozornil Kremský.

Bojovať proti korupcii by sa malo podľa 60 % podnikateľov výmenou skorumpovaných politikov. Druhou možnosťou v poradí bola transparentnosť, teda širšie zverejňovanie dokumentov ako prevencia proti korupcii. Zjednodušenie odhaľovania týchto prípadov a ich zverejňovanie si želá takmer polovica opýtaných.

Anonymný prieskum realizovala PAS v období 13. – 18. decembra. Na internete oslovila 1400 podnikateľov, pričom zareagovalo 132 z nich.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trump prisľúbil zrušiť environmentálne opatrenia Bidenovej administratívy

Trump prisľúbil zrušiť environmentálne opatrenia Bidenovej administratívy

VČERA - 18:35Ekonomické

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump na stretnutí s vysokými manažérmi amerických ropných firiem prisľúbil zrušiť desiatky environmentálnych predpisov a opatrení administratívy Joea Bidena.

Výber daní je v ohrození, varuje prezident finančnej správy Jozef Kiss

Výber daní je v ohrození, varuje prezident finančnej správy Jozef Kiss

VČERA - 15:20Ekonomické

Situácia s informačnými systémami finančnej správy nie je dobrá, čo by mohlo ohrozovať napríklad výber spotrebných daní.

Japonská spoločnosť Nippon Steel plánuje dokončiť kúpu U.S. Steel do konca roka

Japonská spoločnosť Nippon Steel plánuje dokončiť kúpu U.S. Steel do konca roka

VČERA - 12:07Ekonomické

Popredný japonský výrobca ocele, Nippon Steel, sa drží svojho plánu uzavrieť do konca roka dohodu o kúpe U.S. Steel, napriek odporu voči transakcii v USA.

Prezidentka podpísala opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia

Prezidentka podpísala opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia

VČERA - 11:54Ekonomické

Prezidentka podpísala zákon, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže.

Ceny nehnuteľností pokračovali v poklese aj v 1. štvrťroku 2024

Ceny nehnuteľností pokračovali v poklese aj v 1. štvrťroku 2024

VČERA - 9:44Ekonomické

V prvom kvartáli tohto roka klesli ponukové ceny nehnuteľností medzištvrťročne o 0,4 %.