• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 9.5.2024Meniny má Roland
13°Bratislava

5 jazykov lásky môže od základu zmeniť váš vzťah s partnerom. Ktorý je váš?

  • 19:33 30.10.2017
  • Bratislava
5 jazykov lásky môže od základu zmeniť váš vzťah s partnerom. Ktorý je váš?

Poznáte jazyky lásky? Práve tie vám pomôžu budovať stabilný a spokojný vzťah.

Koncept jazykov lásky vynašiel Gary Chapman, Ph.D., renomovaný partnerský terapeut a autor knihy "5 jazykov lásky". Tie podľa neho majú pomôcť každému človeku k lepšiemu fungovaniu vzťahu s jeho partnerom. Tieto jazyky určil na základe dlhoročného pozorovania fungovania vzťahov a takisto aj stavov, kedy sa partneri necítili byť milovaní.

Práve preto je podľa neho potrebné porozumieť, aký jazyk lásky používate vy a aký preferuje váš partner. Toto je 5 jazykov lásky:

  • Slová uistenia: Tento jazyk lásky sa zakladá na vokálnych uisteniach blízkych. Preto ľudia, ktorí hovoria týmto jazykom potrebujú počuť "Milujem ťa", "Si tak úžasná," "Som na teba tak pyšná" a iné uistenia.
  • Pozornosť: Tento jazyk lásky sa zakladá na pozornosti, ktorá nie je rušená a je plne sústredená na partnera. Ľudia s týmto jazykom lásky sa najlepšie cítia, ak sú pozorne počúvaní, vnímaní a nie je im skákané do reči.
  • Prijímanie darov: Darčeky sú ďalším spôsobom k srdcu človeka. Nemusí to znamenať, že darčeky sú drahé, môže sa však jednať o veci, ktoré daný človek má rád. Obľúbený časopis, koláč, či kniha od obľúbeného autora.
  • Skutky služby: Pre niektorých ľudí sú skutky dôležitejšie ako slová. Preto ľudia, ktorí hovoria týmto jazykom preferujú, ak pre nich niečo spravíte a to s radosťou. Uvarte partnerovi obľúbené jedlo, spravte za neho prácu, ktorú odkladá na neskôr, ukážte, že vám stojí aj za námahu.
  • Fyzický dotyk: To, že niekoho ľúbime, môžeme prejaviť aj dotykmi, držaním rúk, spoločnou sprchou, či masážou. Niektorí ľudia jednoducho vidia v tomto spôsobe svoju reč lásky.

Aký je váš jazyk lásky?

Ak chcete vedieť, do ktorej kategórie patríte, mali by ste si uvedomiť, kedy sa cítite najviac milovaný vo vzťahu. Je to vtedy, keď vám partner napíše niečo romantické? Alebo vtedy, keď s partnerom strávite celú nedeľu spolu?

Napíšte si preto 3 veci, ktorými váš partner vyvoláva u vás pocit blízkosti a lásky. A rovnako sa na tieto 3 veci opýtajte aj svojho partnera. Práve tieto drobnosti vám ukážu, aký je jazyk lásky vás a vášho partnera.

Zlepšujte svoj jazyk lásky

Ak teda zistíte, aký je jazyk vás a vášho partnera, snažte sa váš jazyk prispôsobiť vášmu partnerovi. Ak je teda jazykom vášho partnera fyzický dotyk, mali by ste mu ho dodať viac.

A naopak, ak váš partner potrebuje slová uistenia, tak by ste mu nemali vyčítať, že sa necíti stále milovaný, aj keď mu dávate mnoho darov, či fyzický kontakt.

Je pravda, že väčšina partnerov má iný jazyk lásky, to však nevadí. Je len potrebné vedieť, aký je váš jazyk lásky a čo skutočne potrebuje váš partner. Práve vtedy budete vedieť, ako skutočne človeku ukázať, čo pre vás znamená a čo k nemu cítite.

Zdroj: info.sk, NJ, womenshealthmag.com Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
4 nastavenia, ktoré zachránia slabú batériu v mobile

4 nastavenia, ktoré zachránia slabú batériu v mobile

VČERA - 21:15Zaujímavosti

Ak si váš mobil urgentne pýta nabíjačku, doprajte mu oddych zmenou týchto štyroch nastavení, ktoré predĺžia výdrž batérie.

Video: Lietadlo Boeing sa pri pristávaní zrútilo na dráhu

Video: Lietadlo Boeing sa pri pristávaní zrútilo na dráhu

VČERA - 20:15Zaujímavosti

Kamera zachytila desivý moment, keď spod lietadla začali lietať iskry.

Pražské metro oslavuje 50 rokov

Pražské metro oslavuje 50 rokov

VČERA - 12:18Zaujímavosti

Od slávnostného uvedenia prvého úseku pražského metra do prevádzky uplynie vo štvrtok 9. mája 50 rokov. Stalo sa tak 9. mája 1974.

Kedy sa najviac oplatí cestovať do najpopulárnejších európskych destinácií?

Kedy sa najviac oplatí cestovať do najpopulárnejších európskych destinácií?

21:44 07.05.2024Zaujímavosti

Leto už tradične patrí dovolenkám, no ak chcete ušetriť, pri cestovaní po Európe sa oplatí zvážiť aj iné, menej štandardné dátumy.

Veterinárka varuje pred touto zložkou v konzervách, môže spôsobiť rakovinu

Veterinárka varuje pred touto zložkou v konzervách, môže spôsobiť rakovinu

20:01 07.05.2024Zaujímavosti

Zložka v konzervovanom krmive môže mať za následok rakovinu u zvierat.