• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 9.5.2024Meniny má Roland
10°Bratislava

Český herec Karel Heřmánek jubiluje

  • 7:20 17.10.2017
  • Praha/Bratislava
Český herec Karel Heřmánek jubiluje

Karel Heřmánek a Milan Lasica stáli pri zrode Festivalu české divadlo.

Český herec Karel Heřmánek stál spolu so slovenským hereckým kolegom Milanom Lasicom pri zrode divácky obľúbeného Festivalu české divadlo. V utorok 17. októbra sa dožíva 70 rokov.

Karel Heřmánek sa narodil 17. októbra 1947 v českej Prahe. Po absolvovaní Janáčkovej akadémie múzických umení (JAMU) v Brne v roku 1972 pôsobil jednu sezónu na scéne Divadla na provázku (teraz Divadlo Husa na provázku). Následne odišiel do Činoherního studia v Ústí nad Labem. Městská divadla pražská boli jeho pôsobiskom v období rokov 1977 a 1978. Potom zakotvil v Divadle Na zábradlí, kde sa zaskvel v úlohe Dimitrija v Bratoch Karamazovcoch. Hercov výkon ocenila aj divadelná kritika.

Debut pred kamerou zaznamenal v roku 1972 v nie veľmi známom televíznom filme Uprostred babího léta ve stepi zahoukal vlak. Po troch rokoch nakrútil Hřiště (1975) a viac známe filmy ako Na pytlácké stezce (1979), Žena pro tři muže (1979), Smrt stopařek (1979) a Kam nikdo nesmí (1979).

Ďalej účinkoval v rodinnej komédii Krakonoš a lyžníci (1980) a v dráme Hadí jed (1981). Dve prelomové role prišli v roku 1984. Tou prvou bol démonický vládca pekiel Lucifer vo vtipnej rozprávke Hynka Bočana S čerty nejsou žerty a tou druhou bol žižkovský frajer v komédii Fešák Hubert.

Za rolu vo filme Dobré světlo získal Karel Heřmánek v roku 1985 cenu za mužský herecký výkon na Medzinárodnom filmovom festivale (MFF) v Portugalsku. Do umelcových odohraných snímok pribudla aj dráma z boxerského prostredia Pěsti ve tmě (1986). Divákov zaujala aj ďalšia z jeho veľkých rolí v smutno-veselej komédii odohrávajúcej sa v priebehu druhej svetovej vojny Smrt krásnych srnců (1986).

V 90. rokoch minulého storočia založil Karel Heřmánek nové Divadlo Bez zábradlí, kde dodnes pôsobí ako riaditeľ.

Umelec je často obsadzovaný aj do seriálov. S českou herečkou Ivanou Chýlkovou účinkoval v seriáli z prostredia veterinárnej kliniky O zvířatech a lidech (1994).

O dva roky neskôr Heřmánek predviedol skvelý herecký výkon aj v oscarovej snímke z dielne režiséra Jana Svěráka Kolja (1996), hral aj v Bumerangu (1997) a v seriáli Zdivočelá země (1997).

Vďaka príjemnému a charakteristicky zafarbenému hlasu herec často dabuje. Poslucháči ho mohli počuť v roztomilej rozprávke Hledá se Nemo alebo v českom animovanom filme Kozí příběh – Pověsti staré Prahy.

Hra Milana Kunderu Jakub a jeho pán je najdlhšie hranou inscenáciou českého divadla. Nesie podtitul Pocta Denisovi Diderotovi. V hlavných úlohách v nej excelovali českí herci Karel Heřmánek a Jiří Bartoška.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
4 nastavenia, ktoré zachránia slabú batériu v mobile

4 nastavenia, ktoré zachránia slabú batériu v mobile

VČERA - 21:15Zaujímavosti

Ak si váš mobil urgentne pýta nabíjačku, doprajte mu oddych zmenou týchto štyroch nastavení, ktoré predĺžia výdrž batérie.

Video: Lietadlo Boeing sa pri pristávaní zrútilo na dráhu

Video: Lietadlo Boeing sa pri pristávaní zrútilo na dráhu

VČERA - 20:15Zaujímavosti

Kamera zachytila desivý moment, keď spod lietadla začali lietať iskry.

Pražské metro oslavuje 50 rokov

Pražské metro oslavuje 50 rokov

VČERA - 12:18Zaujímavosti

Od slávnostného uvedenia prvého úseku pražského metra do prevádzky uplynie vo štvrtok 9. mája 50 rokov. Stalo sa tak 9. mája 1974.

Kedy sa najviac oplatí cestovať do najpopulárnejších európskych destinácií?

Kedy sa najviac oplatí cestovať do najpopulárnejších európskych destinácií?

21:44 07.05.2024Zaujímavosti

Leto už tradične patrí dovolenkám, no ak chcete ušetriť, pri cestovaní po Európe sa oplatí zvážiť aj iné, menej štandardné dátumy.

Veterinárka varuje pred touto zložkou v konzervách, môže spôsobiť rakovinu

Veterinárka varuje pred touto zložkou v konzervách, môže spôsobiť rakovinu

20:01 07.05.2024Zaujímavosti

Zložka v konzervovanom krmive môže mať za následok rakovinu u zvierat.