• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
12°Bratislava

Rigó vyzval Mikuša a Berényiho na stiahnutie kandidatúry

  • 12:32 06.10.2017
  • Trnava
Rigó vyzval Mikuša a Berényiho na stiahnutie kandidatúry

Výzvu na stiahnutie kandidatúry na predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) adresoval dnes jeden z piatich kandidátov na tento post Konrád Rigó (Most-Híd) ďalším dvom – nezávislému Tiborovi Mikušovi a Józsefovi Berényimu (SMK).

Dôvodom je podľa neho dramatický úpadok TTSK na základe hodnotenia Transparency International Slovensko (TIS) a Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO). Mikuš i Berényi, ktorí sú aktuálne vo vedení TTSK, sú podľa Rigóa za túto skutočnosť priamo zodpovední.

TIS hodnotila okrem iného kritériá ako prístup k informáciám, financie a verejné obstarávanie, predaj a prenájom majetku i účasť verejnosti na rozhodovaní. „Je to obrovská hanba, že TTSK má jeden z najhorších ratingov transparentnosti na úrovni C. Opakovane, od roku 2010 bez akýchkoľvek snáh tento trend otočiť a zmeniť,“ uviedol Rigó. Napríklad výsledky v kategórii účasť verejnosti dokazujú, že obyvatelia TTSK sa podieľajú na riadení svojho vyššieho územného celku minimálne a teda všetky rozhodnutia o smerovaní kraja sa dejú v úzkom kruhu krajských úradníkov bez možnosti zasahovania či účinnej kontroly verejnosti. „Som šokovaný, že Tibor Mikuš je v úrade bez prestávky neuveriteľných 12 rokov, teda tri volebné obdobia, a ani počas jedného funkčného obdobia nepreukázal snahu o väčšiu transparentnosť. Naopak, TTSK sa v rebríčkoch TIS každoročne prepadá hlbšie a hlbšie,“ konštatoval Rigó.

Upozornil, že TTSK je ekonomicky najrýchlejšie rastúcim regiónom hneď po Bratislave. No v roku 2015 sa umiestnil v rebríčku celkového finančného zdravia INEKO až na šiestom mieste z ôsmich. „Z môjho pohľadu je nepochopiteľné, ako vedenie župy mohlo tak trestuhodne premrhať slušný hospodársky rast regiónu a nevyužilo ho na konsolidáciu financií. Naopak, región, kde kraľuje Samsung a Peugeot, je dlhodobo jeden z najzadlženejších na Slovensku. Podľa analýzy INEKO je TTSK so 40,5 percenta druhým najzadlženejším samosprávnym krajom v SR s dlhom 79 eur na obyvateľa. Pre porovnanie, v susednej Nitre majú zadlženosť iba 19 percent so 40 eurami dlhu na obyvateľa, čo je takmer o polovicu menej v porovnaní s TTSK,“ dodal Rigó.

V novembrových voľbách sa budú okrem Konráda Rigóa o post predsedu TTSK uchádzať aj József Berényi (Strana maďarskej komunity), Jaroslav Cehlárik (nezávislý kandidát), Tibor Mikuš (nezávislý) a Jozef Viskupič (OĽANO, SaS, KDH, OKS, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska).

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kamión sa zrazil s dodávkou, na mieste zasahoval vrtuľník

Kamión sa zrazil s dodávkou, na mieste zasahoval vrtuľník

DNES - 13:57Domáce

Pri dopravnej nehode sa ťažko zranila jedna osoba.

ÚVZ: Situácia po nadregionálnej epidémii gastroenteritídy je už stabilizovaná

ÚVZ: Situácia po nadregionálnej epidémii gastroenteritídy je už stabilizovaná

DNES - 13:55Domáce

Situácia v súvislosti s nadregionálnou epidémiou akútnej gastroenteritídy, ktorú hygienici zaznamenali koncom apríla vo viacerých okresoch, je už stabilizovaná.

Riadne zasadnutie vlády je plánované na stredu, povedie ho Kaliňák

Riadne zasadnutie vlády je plánované na stredu, povedie ho Kaliňák

DNES - 13:41Domáce

Ďalšie riadne zasadnutie vlády SR je naplánované na stredu 22. mája.

Fico absolvoval ďalšiu operáciu, je pri vedomí

Fico absolvoval ďalšiu operáciu, je pri vedomí

DNES - 13:39Domáce

Premiér Robert Fico (Smer-SD) absolvoval v piatok chirurgický zákrok.

Žilinka: Odmietam tzv. vyšetrovanie v priamom prenose

Žilinka: Odmietam tzv. vyšetrovanie v priamom prenose

DNES - 13:01Domáce

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka vyzval v súvislosti s informovaním a komentovaním okolností atentátu na premiéra Roberta Fica na profesionálnu zdržanlivosť.