• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 12.5.2024Meniny má Pankrác
14°Bratislava

Mexiko zasiahlo najsilnejšie zemetrasenie za posledných 100 rokov

  • 7:54 08.09.2017
  • Mexiko
Mexiko zasiahlo najsilnejšie zemetrasenie za posledných 100 rokov

Zemetrasenie na juhu Mexika si vyžiadalo najmenej päť mŕtvych

Dnešné zemetrasenie v Mexiku s magnitúdou 8,2 bolo najsilnejšie v krajine za posledných 100 rokov. Vyhlásil to mexický prezident Enrique Peňa Nieto.

Prezident podľa agentúry AP potvrdil, že zemetrasenie si vyžiadalo najmenej päť mŕtvych, spôsobilo veľké škody a bezprostredne po ňom sa ocitol bez elektriny milión ľudí. Dodávky už boli obnovené pre 800.000 ľudí.

Nieto taktiež informoval, že v prvých dvoch hodinách po hlavnom otrase, ku ktorému došlo vo štvrtok o 23.49 h miestneho času (dnes o 06.49 h SELČ), bolo podľa mexických seizmológov zaznamenaných najmenej 62 dotrasov, pričom najsilnejší mal magnitúdu zrejme 7,2.

Americká geologická služba (USGS) predtým informovala, že zemetrasenie malo magnitúdu 8,1 a epicentrum otrasov sa nachádzalo pod morským dnom 165 kilometrov západne od mesta Tapachula ležiaceho na juhu Mexika v štáte Chiapas. Hypocentrum bolo v hĺbke 69,7 kilometra.

V štáte Tabasco zahynuli dve deti. Jedno z nich zavalila stena, ďalšie zomrelo v detskej nemocnici, keď po výpadku elektriny prestal fungovať respirátor pre dojčatá, uviedol guvernér Tabasca Arturo Núňez.

Ďalší traja ľudia zahynuli v štáte Chiapas, kde sa zrútilo alebo bolo poškodených množstvo domov, oznámil tamojší guvernér Manuel Velasco.

Otrasy vystrašili aj obyvateľov v tisíc kilometrov vzdialenej mexickej metropole Mexiko. Ľudia tam v panike vybiehali z knísajúcich sa budov na ulicu, niektoré časti mesta zostali bez elektriny.

Varovanie pred vlnami cunami bolo vydané pre Americkú Samou, Cookove ostrovy, Ekvádor, Salvádor, Fidži, Francúzsku Polynéziu, Guatemalu, Kiribati, Samou, Tokelau, Tuvalu, Vanuatu a francúzske zámorské územie Wallis a Futuna.

Cunami, ktoré dosiahli výšku jeden meter nad úrovňou prílivu, boli zaznamenané v blízkosti prístavného mesta Salina Cruz v štáte Oaxaca. V blízkosti turistického strediska Huatulco sa vyskytli vlny vysoké približne 0,7 metra.

Hlavné mesto Mexika postihlo 19. septembra 1985 zemetrasenie s magnitúdou 8,1, ktoré si vyžiadalo viac ako 10.000 mŕtvych. Úrady odvtedy zaviedli prísnejšie stavebné predpisy a vyvinuli systém varovania pred zemetrasením využívajúci senzory umiestnené na pobreží.

Mexiko sa nachádza v oblasti styku piatich tektonických dosiek, takže zemetrasenia sú tam veľmi časté.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Víťazom Eurovízie sa stal švajčiarsky rapper Nemo

Víťazom Eurovízie sa stal švajčiarsky rapper Nemo

DNES - 5:59Zahraničné

Víťazom piesňovej súťaže Veľká cena Eurovízie sa na rok 2024 stal švajčiarsky rapper Nemo so skladbou "The Code".

Mišustin predložil Štátnej dume kandidátov na posty v novej vláde

Mišustin predložil Štátnej dume kandidátov na posty v novej vláde

VČERA - 19:11Zahraničné

Staronový ruský premiér Michail Mišustin predložil Štátnej dume, dolnej komore parlamentu, kandidátov na posty podpredsedov vlády a šéfov viacerých ministerstiev.

Holandského speváka vyradili z Eurovízie pre výhražky produkčnej

Holandského speváka vyradili z Eurovízie pre výhražky produkčnej

VČERA - 16:27Zahraničné

Organizátori Eurovízie vyradili holandského speváka Joosta Kleina z tejto pesničkovej súťaže. Len niekoľko hodín pred finále tak reagovali na sťažnosť členky produkčného štábu, ktorá speváka obvinila zo zastrašovania.

Putin potvrdil zloženie novej vlády, bude mať 10 vicepremiérov

Putin potvrdil zloženie novej vlády, bude mať 10 vicepremiérov

VČERA - 14:28Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu podpísal výnos, ktorým potvrdil zloženie novej vlády. Na jej čele zostane Michail Mišustin a vláda bude mať desať vicepremiérov.

Polárna žiara so sebou priniesla problémy, toto spôsobila slnečná búrka na Zemi

Polárna žiara so sebou priniesla problémy, toto spôsobila slnečná búrka na Zemi

VČERA - 14:25Zahraničné

Spoločnosť Starlink dodávajúca satelity, ktorú vlastní spoločnosť SpaceX, v sobotu varovala pred zhoršenými službami zapríčinenými najväčšou geomagnetickou búrkou za posledných dvadsať rokov.