• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
12°Bratislava

7 znakov, akými sa vyznačujú pasívne-agresívne osobnosti

  • 19:50 31.08.2017
  • Svet
7 znakov, akými sa vyznačujú pasívne-agresívne osobnosti

Pasívne-agresívni ľudia nám dokážu život nepekne spríjemniť, hoci je často ťažké ich z toho obviniť.

O ľudskej agresii sa netreba rozsiahlo zmieňovať. Za každou vojnou, bitkou v bare alebo výpraskom na ihrisku stojí ľudská potreba odtrhnúť sa z reťaze, a až potom si to vydiskutovať. Ak by sme mali agresiu charakterizovať jediným slovom, bola by to pravdepodobne jednoznačnosť. Ťažko si nesprávne vysvetlíte odpálenie jadrovej rakety alebo päsť na oko.

Pasívna agresia je však niečo celkom iné. Pasívna agresia síce existuje, možno ju cítiť, no nikdy sa s ňou priamo nestretnete. Môže sa ukrývať napríklad v súťaživom kolegovi, ktorý sa vám nikdy priamo nepostaví.

Lekári sa nevedia zhodnúť na tom, či ide o klasifikovanú poruchu osobnosti, akou je napríklad narcizmus alebo paranoja, no jednoznačne dokážu stanoviť jej príznaky: zámerná neschopnosť, vyhýbanie sa zodpovednosti a odmietanie konkrétneho určenia požiadavok alebo problémov.

Ak ste sa dočítali až sem a začínate mať tušenie, že vo svojom okolí poznáte človeka, ktorý by mohol vykazovať niektoré z vyššie uvedených známok, zbystrite pozornosť. Charakterizujú ho aj nasledovné situácie?

1. Takmer hotovo

Pasívne-agresívni ľudia sú majstrami napoly dokončenej práce. Z ich pohľadu ide o šikovnú stratégiu ako vám naznačiť, že sa hnevajú na to, že ste im prikázali vykonať niečo, na čo sa práve necítili.

2. Neskorý príchod

Ak dostanete pozvanie na večierok, ktorého sa nechcete zúčastniť, no aj tak pozvanie príjmete, a potom ho „náhodou“ zmeškáte, pravdepodobne ste jedným z pasívne-agresívnych ľudí. Takéto správanie je len málokedy cielené, no vždy sa postará o vrásky na tvári hostiteľa.

3. Anti-komplimenty

Predstavte si, že ste práve vyšli od kaderníčky, a na ulici stretnete jedného zo svojich priateľov. Obvykle by vám ľudia novú farbu alebo strih vlasov pochválili slovami „Skvelá zmena!“, „Dobrý výber!“ alebo podobne. Vás pasívne-agresívny známy však svoj kompliment dokáže nie práve vhodne okoreniť: „Pekný účes, pamätám si, že také sa nosili aj pred dvadsiatimi rokmi!“

4. Agresívne ticho

Ak ste sa s členom vašej rodiny alebo iným človekom dostali do konfliktu, pravdepodobne si ho vydiskutujete a hýbete sa ďalej. Ak však nahneváte pasívne-agresívneho človeka, slov sa nedočkáte. Ich najúčinnejšou obranou je mlčanie, ktoré však dokáže veľa povedať o ich aktuálnych pocitoch.

5. Márne prianie

Ak ste už od šéfa počuli niečo ako „Bol by som rád, keby si to stihol/stihla do stredy, ale ako ťa poznám, asi budem musieť počkať do piatku,“ pravdepodobne ho môžete zaradiť medzi pasívne-agresívny typ osobnosti. Alebo tiež patríte medzi ľudí, ktorí svoje želanie zvyknú zakončiť formulkou „...ale to je zbytočné.“?

6. Sabotáž

V akčných filmoch nie je ťažké poznať „tých zlých“ podľa toho, že svojim protivníkom prerežú brzdy na aute alebo nainštalujú vírus do počítača. Metódy pasívne-agresívnych nemusia byť natoľko drastické, no rozhodne už viete, odkiaľ čerpajú inšpiráciu na „nehody“, ktoré sa vám znenazdajky stávajú.

7. Zaobalené urážky

Pasívne-agresívni ľudia si osvojili slovko „ale“, ktoré radi používajú, keď chcú niekoho nenápadne uraziť: „Nerád/Nerada ti to hovorím, ale...“, „Nechcem ťa uraziť, ale...“, „Dúfam, že to neznie zle, ale ...“ V takýchto situáciách je najlepšie vyhnúť sa hádke a jednoducho si urážky nepripúšťať.

Ak vo svojom okolí poznáte človeka, ktorý sa správa podľa vyššie uvedených znakov, jednoducho ignorujte jeho hry a snažte sa s ním pokojne porozprávať o tom, čo vám prekáža. Ak ste však rovnaké správanie spozorovali na sebe, potom je možno na čase zmeniť prístup a vložiť do svojho života viac priamosti.

Zdroj: Info.sk, DP, time.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Rodine vošli do dvora štyri medvede, takto reagovali na auto

Video: Rodine vošli do dvora štyri medvede, takto reagovali na auto

VČERA - 21:15Zaujímavosti

Skupina medveďov vošla rodine rovno do dvora.

Na Bojnickom zámku pokračuje príbeh o láske, zrade a pomste

Na Bojnickom zámku pokračuje príbeh o láske, zrade a pomste

VČERA - 13:04Zaujímavosti

Na Bojnickom zámku od soboty pokračujú v rozprávaní príbehu o láske, zrade a pomste pod názvom Spiritus Mortis.

Pred 100 rokmi položili základný kameň Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Pred 100 rokmi položili základný kameň Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

VČERA - 7:06Zaujímavosti

K vrcholom monumentálnej pamätníkovej tvorby na Slovensku patrí Mohyla M. R. Štefánika na Bradle.

Orangutan si ošetroval ranu liečivou bylinou, vedci to videli prvýkrát

Orangutan si ošetroval ranu liečivou bylinou, vedci to videli prvýkrát

16:09 03.05.2024Zaujímavosti

Vedci u orangutana v divočine pozorovali použitie bylín na liečbu rany na tvári.

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

22:11 02.05.2024Zaujímavosti

Trojročné dieťa povedalo rodičom, že za stenou v jej izbe žijú príšery. Z toho, čo tam našli, ostali všetci v šoku.