• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
13°Bratislava

Útok v Ouagadougou si vyžiadal najmenej 18 obetí

  • 7:52 14.08.2017
  • Ouagadougou
Útok v Ouagadougou si vyžiadal najmenej 18 obetí

Osemnásť ľudí prišlo o život a ďalších 20 utrpelo zranenia v hlavnom meste africkej krajiny Burkina Faso.

Medzi najmenej 18 obeťami nedeľného útoku v Ouagadougou, hlavnom meste afrického štátu Burkina Faso, sú "najmä deti a ženy". Podľa agentúry AP to dnes uviedol minister komunikácie a hovorca vlády Burkiny Faso, Rémi Danguinou. Súčasne pripustil, že bilancia obetí môže vzrásť vzhľadom na to, že stav viacerých zranených je veľmi vážny.

O život pri útoku prišiel aj najmenej jeden Francúz. Podľa spravodajskej stanice France Info to uviedla parížska prokuratúra s tým, že ide o 59-ročného muža. Prokuratúra v Paríži sa ujala vyšetrovania okolností jeho smrti pre podozrenie, že išlo o vraždu v spojitosti s teroristickým činom.

Podľa britskej rozhlasovej stanice BBC odvolávajúcej sa na vládu africkej krajiny pri útoku prišlo o život 20 ľudí a viacero ďalších bolo zranených.

Smrť svojho občana v útoku v Ouagadougou medzičasom potvrdilo dnes aj turecké ministerstvo zahraničných vecí. Ďalší Turek utrpel zranenia.

Francúzsko sa aj naďalej bude v regióne angažovať v boji proti teroristickým skupinám

Prezident africkej republiky Roch Marc Christian Kaboré na svojej stránke na sieti Twitter útok z nedeľného večera ostro odsúdil a vyjadril nádej, že jeho ľud „túto skúšku prekoná“ a bude terorizmu aj naďalej klásť „neochvejný odpor“.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron označil útok v Ouagadougou za teroristický a vyzdvihol mobilizáciu bezpečnostných zložiek v Burkine Faso a ich zásah proti útočníkom.

Macron vo vyhlásení pripomenul, že Francúzsko sa aj naďalej bude v regióne západnej Afriky angažovať v boji proti teroristickým skupinám a zasadí sa za urýchlenú realizáciu plánov týkajúcich sa jednotiek G5 v oblasti Sahelu.

Spoločnú jednotku-G5 Sahel (FC-G5S) vytvoria Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritánia a Niger. Jednotka bude mať 5000 mužov, ktorých úlohou bude bojovať proti teroristickým skupinám a zločineckým organizáciám, ktoré operujú v púštnej oblasti Sahel na severe Afriky. Túto jednotku bude vojensky podporovať aj Francúzsko, ktoré sa v tejto oblasti vo vojenskej sfére už angažuje.

Útok bol zameraný na dve lokality

Násilnosti v Ouagadougou vypukli v nedeľu okolo 21.00 h miestneho času a pokračovali až do dnešného skorého rána. Streľba trvala takmer sedem hodín. Zásah vládnych síl bol vyhlásený za skončený dnes o 8.45 h miestneho času.

Útok bol zameraný na dve lokality - Hotel Bravia a reštauráciu Aziz Istanbul, kam sa útočníci podľa francúzskeho denníka Le Figaro dopravili terénnym autom a okamžite spustili streľbu do ľudí večerajúcich na terase, následne budovu obsadili a prítomných hostí vzali ako rukojemníkov. Reštaurácia je vyhľadávaným miestom stretnutí cudzincov žijúcich v Ouagadougou.

K útoku podľa podobného scenára došlo na tej istej ulici aj v januári 2016, keď boli cieľom Splendid Hotel a neďaleká reštaurácia Cappucino. K zodpovednosti sa vtedy prihlásila al-Káida. Viac ako 170 ľudí zobrali za rukojemníkov a 30 zabili.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
USA odsúdili ruské kyberútoky v európskych krajinách vrátane Slovenska

USA odsúdili ruské kyberútoky v európskych krajinách vrátane Slovenska

VČERA - 22:13Zahraničné

Americké ministerstvo zahraničných vecí obvinilo v piatok Rusko zo série "zlomyseľných" kybernetických útokov proti európskym krajinám vrátane Slovenska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú stovky amerických vojakov

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú stovky amerických vojakov

VČERA - 19:14Zahraničné

V Česku sa na budúci týždeň začne vojenské cvičenie Severoatlantickej aliancie Immediate Response (Okamžitá odpoveď).

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

VČERA - 17:16Zahraničné

Muža, ktorý násilne vnikol do budovy gymnázia v Litvínove, polícia zadržala krátko po krádeži peňaženky z auta.

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

VČERA - 15:13Zahraničné

Minister obrany SR Robert Kaliňák sa v piatok poďakoval španielskej ministerke obrany Margarite Roblesovej Fernándezovej za príspevok jej krajiny do Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku.

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

VČERA - 14:47Zahraničné

Európska únia a Severoatlantická aliancia v piatok odsúdili ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.