• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
18°Bratislava

Rast cien sa na Slovensku mierne spomalil

  • 13:29 15.07.2013
  • BRATISLAVA
Rast cien sa na Slovensku mierne spomalil

Dynamika rastu spotrebiteľských cien sa ani v šiestom mesiaci tohto roka výraznejšie nezmenila.

Po tom, čo sa v predchádzajúcich mesiacoch stabilizoval rast spotrebiteľských cien na úrovni 1,7 %, v júni inflácia ešte mierne spomalila na 1,6 %.

V priemere za prvý polrok tak spotrebiteľské ceny na Slovensku podľa údajov Štatistického úradu SR stúpli o 1,9 %. V medzimesačnom porovnaní ceny rovnako ako v máji rástli aj v júni len minimálne o 0,1 %.

Inflácia sa tak už niekoľko mesiacov pohybuje na najnižších úrovniach od konca roka 2010. "Očakávame, že inflácia bude aj v nasledujúcich mesiacoch výrazne nižšia než pred rokom, pričom za celý rok by mohla dosiahnuť hodnotu okolo 1,8 %," konštatuje analytik Slovenskej sporiteľne Martin Baláž.

Ak by sa táto prognóza naplnila, rast cien by v tomto roku spomalil na polovicu. Hlavným rizikom rýchlejšieho rastu cien zostávajú ceny potravín. "Nedávne odhady úrody však naznačujú oproti minulému roku zlepšenie, čo by malo tieto riziká tlmiť," dodal Baláž.

Na medziročnej báze najvyšší rast zaznamenali ceny za vzdelávanie, ktoré stúpli o 7,1 %. Oproti vlaňajšiemu júnu však zdraželi aj potraviny a nealkoholické nápoje o 4,4 %, alkoholické nápoje a tabak o 3,4 %, hotely, kaviarne a reštaurácie o 2,6 %, rekreácia a kultúra o 2,2 %, zdravie o 2,1 %, odevy a obuv o 1,1 %, poštové a telekomunikačné služby o 0,6 %, bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá o 0,4 %, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu o 0,3 % a rozličné tovary a služby o 0,2 %. Klesli iba ceny v doprave, o 1 %.

V medzimesačnom porovnaní v júni oproti máju vzrástli ceny za vzdelávanie o 1,8 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 1,1 %, odevy a obuv o 0,7 %, alkoholické nápoje a tabak o 0,6 %, za rekreáciu a kultúru o 0,3 % a zdravie a hotely, kaviarne a reštaurácie zdraželi zhodne o 0,1 %.

Na druhej strane sa znížili ceny rozličných tovarov a služieb o 2,5 %, nábytku, bytového zariadenia a bežnej údržby domu a poštových a telekomunikačných služieb zhodne o 0,1 %. Na úrovni minulého mesiaca zostali ceny v odboroch bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá a doprava.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblasti daní, v júni poklesla z májových 1,8 % na 1,7 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, mierne spomalila z májových 1,1 % na 1 %. Na medzimesačnej báze dosiahla jadrová inflácia 0,2 % a čistá inflácia bola záporná na úrovni 0,1 %.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Z trhu sťahujú dva polotovary

Z trhu sťahujú dva polotovary

DNES - 20:15Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto potraviny nemajú doma.

ZSSK spúšťa novinku: Vlakvedúci budú mať telové kamery

ZSSK spúšťa novinku: Vlakvedúci budú mať telové kamery

DNES - 19:29Ekonomické

ZSSK spustila projekt bezpečnostných telových kamier pre vlakvedúcich.

Fico o 2. dôchodkovom pilieri: Vláda nechce ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením

Fico o 2. dôchodkovom pilieri: Vláda nechce ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením

DNES - 15:42Ekonomické

Vláda nechce brať ľuďom peniaze z ich účtov ani z druhého dôchodkového piliera. Naopak, chce im pomôcť k lepšiemu zhodnoteniu. Počas pravidelnej štvrtkovej Hodiny otázok v Národnej rade SR to vyhlásil premiér.

Demokrati reagovali na Ficov zámer: Sporitelia majú na výber lepšie investície ako štátne dlhopisy

Demokrati reagovali na Ficov zámer: Sporitelia majú na výber lepšie investície ako štátne dlhopisy

DNES - 15:37Ekonomické

Pokiaľ by občania chceli investovať peniaze usporené na dôchodky, majú na výber indexové alebo akciové fondy, v ktorých je úrok výrazne vyšší, ako sa dá očakávať pri štátnych dlhopisoch.

Saková: Expo 2025 v Japonsku bude zastrešovať ministerstvo cestovného ruchu

Saková: Expo 2025 v Japonsku bude zastrešovať ministerstvo cestovného ruchu

DNES - 14:59Ekonomické

Problematiku svetovej výstavy Expo 2025 v Japonsku bude zastrešovať Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR, nie Ministerstvo hospodárstva SR.