• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
22°Bratislava

Krajiny V4 a Izrael založia spoločnú pracovnú skupinu pre boj proti terorizmu

  • 13:41 19.07.2017
  • Budapešť
Krajiny V4 a Izrael založia spoločnú pracovnú skupinu pre boj proti terorizmu

Na návrh izraelského premiéra Benjamina Netanjahua založí Izrael spolu s krajinami Vyšehradskej štvorky (V4) pracovnú skupinu pre boj proti terorizmu.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán to oznámil dnes po stretnutí premiérov V4 s Netanjahuom v Budapešti.

Ďalšou spoločnou pracovnou skupinou, na ktorej zriadení sa účastníci summitu dohodli, bude skupina pre spoluprácu v oblasti technológií. Predseda izraelskej vlády pozval premiérov Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska na budúci rok na návštevu Izraela.

Podľa slov Netanjahua je spolupráca s Izraelom v boji proti terorizmu a v oblasti inovácií záujmom Európy i krajín vyšehradského zoskupenia. „Je načase prehodnotiť vzťahy medzi Izraelom a Európskou úniou,“ konštatoval izraelský premiér.

Orbán dodal, že v tejto spolupráci by kritiku mali nahradiť pragmatické vzťahy.

Dnešné stretnutie V4 a premiéra Izraela je dobrým príkladom pre celú EÚ. Som veľmi rád, že V4 dnes spoločne vyhlásila, že má záujem na konaní (zasadnutia) asociačnej rady medzi Izraelom a EÚ čo najrýchlejšie. Som veľmi rád, že sme príkladom krajín, ktoré majú záujem nielen možno niekoho poučovať, ale predovšetkým počúvať,“ povedal na tlačovej konferencii predseda vlády SR Robert Fico, ktorý ocenil Netanjahuove informácie o situácii na Blízkom východe, ale i jeho slová o perspektíve vzťahov medzi Izraelom a EÚ.

Premiéri Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska - Bohuslav Sobotka, Viktor Orbán, Beata Szydlová a Robert Fico - rokovali dnes v Budapešti okrem iného aj o otázke rozdielnej kvality potravín a tovaru. Slovenského ministerského predsedu poverili, aby na budúci týždeň rokoval o tejto problematike v Bruseli s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

„To, čo sa deje v oblasti dvojitej kvality potravín, začína byť medzinárodný škandál. Ľudia to veľmi oprávnene v našich krajinách vnímajú ako urážku,“ zdôraznil Fico. Podľa jeho slov nejde ani tak o samotnú kvalitu, ktorá je na prvom mieste z hľadiska bezpečnosti potravín, ale o pocit ľudí, že sú občanmi druhej kategórie.

„Budem veľmi razantne žiadať v mene V4 predsedu EK, aby Komisia pristúpila urýchlene k zmenám príslušnej legislatívy, pretože toto sú neférové praktiky, ktoré nás poškodzujú a ktoré predovšetkým vyvolávajú veľkú mieru nedôvery a nevôle medzi našimi občanmi,“ uzavrel predseda slovenskej vlády.

Sobotka v tejto súvislosti podčiarkol, že V4 chce dosiahnuť zmenu regulácie na európskej úrovni. Ku vzťahom medzi EÚ a Izraelom poznamenal, že ich posilnenie a rozvoj vzájomnej spolupráce je obojstranným záujmom. „Treba odstrániť existujúce prekážky,“ dodal český premiér.

Podľa predsedníčky poľskej vlády sa V4 bude musieť v spoločných rokovaniach venovať popri otázke dvojakej kvality potravín aj otázke práce v zahraničí.

Szydlová pripomenula, že premiéri krajín V4 sformulovali spoločný list talianskemu premiérovi Paolovi Gentilonimu v súvislosti s migračnou krízou v stredomorskej oblasti. Vyjadrili v ňom presvedčenie, že treba odstrániť dôvody migrácie, a súčasne sa zaviazali, že prispejú k európskym a talianskym snahám zastavenia migrácie smerujúcej z Líbye a iných krajín severnej Afriky do Európy, najmä do Talianska. Podľa krajín vyšehradského zoskupenia treba identifikovať skutočných žiadateľov o azyl ešte pred ich vstupom na územie EÚ a vonkajšie hranice Únie treba prísne chrániť.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rakúski colníci našli v batožine na viedenskom letisku 700.000 eur

Rakúski colníci našli v batožine na viedenskom letisku 700.000 eur

DNES - 18:13Zahraničné

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

Pápež v Benátkach varoval pred ničením životného prostredia masovým turizmom

Pápež v Benátkach varoval pred ničením životného prostredia masovým turizmom

DNES - 13:20Zahraničné

Pápež František viedol v nedeľu bohoslužbu na Námestí sv. Marka v Benátkach a varoval pritom pred poškodzovaním životného prostredia a nadmerným cestovným ruchom.

Pápež sa stretol s väzenkyňami v Benátkach

Pápež sa stretol s väzenkyňami v Benátkach

DNES - 10:37Zahraničné

Pápež František navštívil v nedeľu ženskú väznicu v talianskych Benátkach v rámci svojej prvej cesty mimo Ríma za uplynulých sedem mesiacov.

Zo zabitia dvoch Ukrajincov v Nemecku podozrieva polícia ruského občana

Zo zabitia dvoch Ukrajincov v Nemecku podozrieva polícia ruského občana

DNES - 10:12Zahraničné

Dvaja muži z Ukrajiny boli v sobotu večer zabití v areáli nákupného strediska v nemeckom meste Murnau v spolkovej krajine Bavorsko, informuje agentúra DPA.

Hodinky pasažiera Titanicu sa vydražili za rekordnú sumu

Hodinky pasažiera Titanicu sa vydražili za rekordnú sumu

DNES - 6:07Zahraničné

Za 1,175 milióna libier (približne 1,4 milióna eur) vydražili v sobotu na aukcii vo Veľkej Británii zlaté vreckové hodinky.