Levočania vytvorili slovenský rekord, uvarili 1056 slivkových gúľ
- 18:36 15.07.2017
- Levoča

Obyvatelia Levoče sa dnes pokúšali vytvoriť nový slovenský rekord v počte navarených slivkových gúľ v jednom kotle.
Na miestnom sídlisku ich od rána uvarili 1056, čím vytvorili rekord. Pre TASR to potvrdil komisár zo Slovenskej knihy rekordov Igor Svítok.
„Mali sme na výber viacej možností, ale varenie slivkových gulí nám prišlo najjednoduchšie, museli sme sa prispôsobiť aj počasiu,“ uviedla organizátorka podujatia Eva Ďatková. Na vytvorenie 1800 gulí, ktoré pôvodne chceli organizátori uvariť, spotrebovali 70 kg múky, 25 kg sliviek, 10 litrov oleja, 6 kg masla a 90 vajec.
Na ich príprave sa podieľalo päť členov občianskeho združenia Pramienok z Levoče. Príprava im trvala zhruba šesť hodín. Organizátori si recept pred samotným podujatím vyskúšali. Všetky gule boli naplnené odkôstkovanými slivkami.
Členovia občianskeho združenia Pramienok z Levoče vlani na sídlisku uvarili 167 cm dlhý megapiroh, čím prekonali dovtedajší rekord, ktorým bol 144-centimetrový piroh zo Spišského Podhradia.
Podujatie malo i charitatívny rozmer. Peniaze, ktoré sa vyzbierali na tombole, budú darované onkologickému pacientovi z obce Torysky v okrese Levoča.

Video: Zem sa doslova roztrhla napoly
Pohľad, aký sa len tak nevidí. V Mjanmarsku sa pri zemetrasení doslova roztrhla zem.

Onkológ o Bidenovej diagnóze: Toto sa dialo ešte pred 4 rokmi
Bývalý člen tímu poradcov amerického exprezidenta Joea Bidena prehovoril o jeho diagnóze.

Vo Viedni emotívne privítali víťaza Eurovízie, už sa hovorí o organizácii 2026
Rakúskeho speváka JJ ako nového víťaza Eurovízie privítali vo Viedni po návrate so švajčiarskeho Bazileja stovky jasajúcich fanúšikov.

Týchto 5 vecí nikdy neukladajte na práčku či sušičku
Nevhodné predmety na spotrebičoch môžu mať za následok poškodenie alebo dokonca požiar.

Ako NEskladovať sójovú omáčku: Toto jej ničí chuť
Chuť sójovej omáčky ovplyvňuje aj spôsob skladovania. Ak chcete, aby chutila čo najlepšie, na toto miesto ju neodkladajte.