• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

V Hamburgu dnes popoludní opäť eskalovalo násilie v uliciach

  • 17:10 07.07.2017
  • Hamburg
V Hamburgu dnes popoludní opäť eskalovalo násilie v uliciach

Polícia zahatala dnes popoludní v Hamburgu cestu niekoľkým tisíckam odporcov summitu predstaviteľov krajín G20 smerujúcim k Labskej filharmónii, kde sa večer uskutoční slávnostný koncert.

Demonštranti však necelý kilometer vzdušnou čiarou od dejiska koncertu zaútočili rôznymi predmetmi na príslušníkov polície. Situáciu v štvrti St. Pauli popísali očití svedkovia z radov novinárov ako „pouličnú bitku“ a „poľovačku“ na páchateľov. Nemecké médiá píšu o opätovnej eskalácii násilia.

Výtržnosti, ku ktorým dochádza v tomto severonemeckom prístavnom meste už od štvrtka, odsúdili nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier i minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel.

Brutálne násilie nemá v našich uliciach čo robiť. Nemá opodstatnenie a nemôže rátať s porozumením,“ uviedol najvyšší nemecký predstaviteľ v stanovisku pre dnešné vydanie najčítanejšieho denníka Bild. Steinmeier súčasne vyjadril rešpekt pred demonštrantami, ktorí vyjadrovali svoje postoje pokojným spôsobom, ako aj pred príslušníkmi policajných zložiek, ktorých nasadenie podľa neho umožnilo, aby sa Nemecko dobre zhostilo úlohy hostiteľa dôležitých a potrebných rokovaní.

Sigmar Gabriel síce na stránkach novín Passauer Neue Presse pripustil, že časť kritiky summitu chápe a zdieľa, avšak zdôraznil, že v demokratických krajinách by malo byť možné stretnutie prezidentov a premiérov z celého sveta. Kritika by preto mala smerovať v prvom rade nie proti takýmto podujatiam, ale proti násilným demonštrantom.

Už vo štvrtok a v noci nadnes Hamburgom otriasli zrážky medzi násilnými demonštrantami a poriadkovými silami, pri ktorých utrpeli zranenia desiatky osôb na oboch stranách a vznikli značné materiálne škody.

Podľa dnešných oficiálnych informácií nemeckej polície sa do poludňajších hodín zranilo pri zásahoch v Hamburgu 159 príslušníkov poriadkových síl, 45 ľudí zadržali a na 12 uvalili predbežnú väzbu. Pri páde múra, ktorý nevydržal nápor ľudí snažiacich sa uniknúť pred zásahom polície, utrpelo podľa hasičských zdrojov zranenia 14 demonštrantov. Jedenásť z nich sa po páde z asi štvormetrovej výšky zranilo ťažko, konštatovali lekári po ich prevoze do nemocnice.

Hamburský policajný prezident Ralf Meyer ráta s pokračovaním protestov sprevádzaných násilím aj počas zvyšku dnešného dňa. Dúfa však, že sa 21.000 policajtom podarí zabezpečiť priebeh summitu, ktorý vyvrcholí v sobotu.

V doterajšom priebehu dnešného popoludnia sa nasadeným policajtom darilo však iba s maximálnym nasadením udržať demonštrantov, medzi ktorými opäť nechýbajú maskovaní výtržníci, v dostatočnej vzdialenosti.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na cvičenie NATO v Česku pricestujú stovky amerických vojakov

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú stovky amerických vojakov

DNES - 19:14Zahraničné

V Česku sa na budúci týždeň začne vojenské cvičenie Severoatlantickej aliancie Immediate Response (Okamžitá odpoveď).

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

DNES - 17:16Zahraničné

Muža, ktorý násilne vnikol do budovy gymnázia v Litvínove, polícia zadržala krátko po krádeži peňaženky z auta.

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

DNES - 15:13Zahraničné

Minister obrany SR Robert Kaliňák sa v piatok poďakoval španielskej ministerke obrany Margarite Roblesovej Fernándezovej za príspevok jej krajiny do Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku.

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

DNES - 14:47Zahraničné

Európska únia a Severoatlantická aliancia v piatok odsúdili ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné

Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné

DNES - 13:17Zahraničné

Podľa Kremľa by plány európskych politikov mohli ohroziť celý systém bezpečnostnej architektúry Európy.