• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
17°Bratislava

Slovenské basketbalistky po ôsmich rokoch postúpili do štvrťfinále ME

  • 20:27 20.06.2017
  • Hradec Králové
Slovenské basketbalistky po ôsmich rokoch postúpili do štvrťfinále ME

Slovenky šokujúco vyradili Ukrajinu a postúpili do štvrťfinále.

Slovenské basketbalistky sa po ôsmich rokoch prebojovali na ME do štvrťfinále. V utorkovom zápase baráže o prienik do top osmičky na šampionáte v Česku senzačne zdolali favorizovanú Ukrajinu 82:68. Líderkou družstva SR bola kapitánka Zuzana Žirková, autorka 31 bodov.

Slovenky sa teraz sťahujú do Prahy, kde vo štvrtok zabojujú o účasť v semifinále ME 2017 i postup na MS 2018 proti úradujúcim vicemajsterkám Európy Francúzkam.

EuroBasket Women 2017 - baráž o štvrťfinále:
Ukrajina - Slovensko 68:82 (29:34)
zostavy:
Ukrajina: Jagupovová 24, Dorogobuzovová 12, Udodenková 8, Malašenková 7, Mossová 0 (Olchoviková 11, Mazničenková 5, Bilocerkovská 1).
Slovensko: Žirková 31, Bálintová 17, Růžičková 13 /12 doskokov/, Remenárová 4, Oroszová 0 (Jurčenková 11, Vyňuchalová 6, Slamová 0, Dudášová 0).
Rozhodovali: Krejič (Slovin.), Tsarouchová (Gr.), Suslov (Est.), 1035 divákov.
štvrtiny: 16:22, 13:12, 27:23, 12:25.

Slovenky mali úvod ako z veľkej knihy. Využili počiatočnú nervozitu súperiek, ktorým úloha favoritiek evidentne nesedela. Po trojke Žirkovej a individuálnej akcii Bálintovej viedlo Slovensko 9:0 a kouč Ukrajiniek Cholopov si musel zobrať oddychový čas. Tento počin sa ukázal ako správny, jeho zverenky spresnili hru a znížili na 8:13. Slovenky dobrý vstup do zápasu povzbudil, nabrali sebavedomie a Žirková svojou druhou trojkou zvýšila na 20:11. Trénerovi Svobodovi vyšiel ťah so zmenou základnej zostavy, kam zaradil Růžičkovú. Tá už v prvej štvrtine mala na konte šesť bodov a šesť doskokov.

Slovenky naďalej pokračovali v sústredenom výkone, v obrane dobre izolovali najväčšiu hviezdu súpera Jagupovovú a Žirková v 22. min svojou treťou trojkou upravila na 27:17. Kapitánka SR pokračovala vo výbornom výkone, po jej ďalšej trojke bolo už 32:18. Ukrajinky ešte viac znervózneli, druhá najlepšia strelkyňa turnaja Jagupovová mala za 15 minút na palubovke streľbu 1/9 (trojky 0/6). Slovenky v závere polčasu mierne vypadli z koncentrácie, čo využil súper a znížil na rozdiel piatich bodov.

Slovenky odštartovali druhú polovicu rovnako dobre ako tú prvú, dva koše za sebou dala Jurčenková a Žirková svojou piatou trojkou v zápase zvýšila na 41:31. Potom však zabrali Ukrajinky, k svojej tradičnej agresívnej hre sa dostala Jagupovová a v 27. minúte viedli Slovenky už len o tri body (45:48). Jagupovová dala v tretej štvrtine 18 bodov a mala najväčšiu zásluhu na tom, že pred záverečnou periódou prehrávali Ukrajinky už len o jediný bod.

V štvrtej štvrtine pokračovala vyrovnaná hra a schyľovalo sa k dráme. Žirková svojou siedmou trojkou posunula Slovenky šesť minút pred koncom do vedenia 64:59. Slovenky si udržiavali tesný náskok najmä zásluhou výbornej Žirkovej, ku ktorej sa pridali i jej spoluhráčky z Košíc Bálintová s Jurčenková. Druhá menovaná zvýšila 160 sekúnd pred klaksónom na 72:64 a Slovenky mali na dosah senzáciu. V nervóznom závere si už šokujúce víťazstvo udržali a postúpili medzi elitnú osmičku kontinentu.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Veriaci v nedeľu slávia slávnosť Zoslania Ducha Svätého,známu ako Turíce

Veriaci v nedeľu slávia slávnosť Zoslania Ducha Svätého,známu ako Turíce

DNES - 7:12Domáce

Katolícka cirkev slávi v nedeľu slávnosť Zoslania Ducha Svätého, ktorá je známa aj pod názvom Turíce.

Po páde na snehovom poli potrebovala pomoc maďarská turistka

Po páde na snehovom poli potrebovala pomoc maďarská turistka

VČERA - 17:23Domáce

Po páde na snehovom poli vo Vysokých Tatrách potrebovala pomoc maďarská turistka.

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom

VČERA - 16:50Domáce

Vyšetrovateľ NAKA obvinil z nebezpečného vyhrážania jednu osobu, ktorá mala poslať výhražnú správu ministrovi vnútra a ďalším dvom poslancom cez sociálnu sieť.

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra vzali do vyšetrovacej väzby

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra vzali do vyšetrovacej väzby

VČERA - 15:10Domáce

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vzal Špecializovaný trestný súd (ŠTS) do vyšetrovacej väzby.

Zdravotný stav premiéra je stabilizovaný, no vážny, prevoz zatiaľ neočakávajú

Zdravotný stav premiéra je stabilizovaný, no vážny, prevoz zatiaľ neočakávajú

VČERA - 14:44Domáce

Stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je stabilizovaný, no naďalej vážny. K pozitívnej prognóze prispela piatková (17. 5.) operácia.