FOTO: V Baltických rybách našli mŕtve larvy škrkaviek. RYBA Košice vydala stanovisko

Výrobok sa sťahuje z trhu.
Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky upozornila na svojej stránke na nález nevyhovujúceho výrobku. Ide o slede nakladané v octe s označením „Baltické ryby“ od výrobcu RYBA Košice. Vo vzorke odobratej v obchodnej sieti Tauris Cassovia v Bardejove bol zistený v svalovine nález 3 mŕtvych lariev škrkaviek Anisakis simplex. Výrobok bol stiahnutý z trhu.
Baltické ryby (DS: 12.03.2017, označenie výrobnej dávky: PLU: 2686, výrobca: RYBA Košice spol. s.r.o., Južná trieda 54, 040 01 Košice);
pôvod suroviny (slede celé): Castletownbere CO-Op, Danish Island, Castletownbere, Írsko.
Spoločnosť RYBA Košice k tejto skutočnosti vydala na svojej stránke stanovisko:
Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky minulý týždeň na svojej stránke upozornila na nález nevyhovujúceho výrobku, ktorý bohužiaľ pochádzal z našej produkcie. Ide o slede nakladané v octe s označením Baltické ryby. Radi by sme uviedli tento problém na pravú mieru.
V prvom rade nás, ako dlhoročného výrobcu, mrzí táto situácia a ospravedlňujeme sa, že k nej došlo. Produkt Baltické ryby je vyrábaný zo suroviny "Sleď celý". Je to čiastočne pitvaná ryba, ktorá obsahuje mlieč alebo ikry. Práve preto, že obsahuje tieto vnútornosti, je pre niektorých konečných spotrebiteľov tento produkt vyhľadávaný - preto ho máme v portfóliu. Surovinu nakupujeme z garantovaných výlovov, kde sú presne zadefinované požiadavky na kvalitu a bezpečnosť produktu, čo je pri dovoze deklarované príslušnými sprievodnými dokladmi - certifikátom o zdravotnom stave.
Ku danej situácii máme vyjadrenie priamo od írskeho dodávateľa: "Žiaľ, parazity sú prirodzeným a obvyklým výskytom vo voľne žijúcich rybách. Parazity môžu byť znepokojujúce len v prípade, ak konzument požíva surovú alebo iba zľahka upravenú rybu, ako napríklad sashimi, sushi alebo gravalax, ak predtým nebola ošetrená nijakým spôsobom, ktorý tieto parazity zabíja. My sa zaručujeme, že všetky sleďové výrobky spracované u nás, sú zmrazované šokom pri teplote medzi -20°C a -30°C až po dobu 30 hodín. Tento proces zabíja všetky parazity a náhodné požitie parazitov v tomto stave nespôsobuje nijaké riziko ohrozenia ľudského zdravia. "Za nás ako spracovávateľa tejto suroviny môžeme konštatovať, že výskyt parazitov je neodkontrolovateľný. Robíme všetko, aby sme nakupovali surovinu, ktorá parazity neobsahuje, a pokiaľ tam nejaké budú, prvovýrobca deklaruje, že nie sú zdraviu škodlivé nakoľko je surovina opracovaná podľa platnej legislatívy. Aj keď sa problém s parazitmi vyskytuje ojedinele, nevieme ho na 100% vylúčiť, preto uvažujeme, že takto spracovanú surovinu vylúčime z nášho portfólia. Odporúčame zákazníkom, ktorí obľubujú marinované ryby uprednostniť inú úpravu ako sú filety, rezy alebo zavináče.zobraziť náhľad

Pri požiari osobného vozidla sa zranili dve osoby
Pri požiari auta v Leviciach sa vo štvrtok dopoludnia zranili dve osoby. Jedna z nich sa v čase príchodu hasičov už nenachádzala na mieste.

Na Malinom Brde mal vážny úraz hornej končatiny 55-ročný slovenský cyklista
Počas zjazdu na bicykli z Maliného Brda vo štvrtok popoludní si vážne zranil hornú končatinu 55-ročný slovenský cyklista.

Polícia eviduje neúspešné pokusy o podvod na senioroch,opäť apeluje na opatrnosť
V priebehu minulého týždňa zaznamenali policajti na území Bratislavského kraja dva prípady, našťastie, neúspešných pokusov o podvodné vylákanie peňazí od seniorov.

M. Šutaj Eštok: Hlas-SD chce rokovať o úprave transakčnej dane pre živnostníkov
Strana Hlas-SD chce na koaličnej rade hovoriť o tom, aby transakčná daň nemusela platiť pre drobných živnostníkov.

Šutaj Eštok: Hlas odmieta akúkoľvek diskusiu o možných scenároch vystúpenia z EÚ
Koaličný Hlas-SD odmieta akúkoľvek diskusiu o možných scenároch vystúpenia Slovenska z Európskej únie.