• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
16°Bratislava

Malta: Summit EÚ venovaný migrácií bude najmä o spolupráci s Líbyou

  • 7:05 03.02.2017
  • Brusel
Malta: Summit EÚ venovaný migrácií bude najmä o spolupráci s Líbyou

Obmedzenie migračnej vlny z Afriky do Európy bude ťažiskovou témou neformálneho summitu lídrov členských štátov EÚ na Malte. Lídri budú diskutovať o tom, ako zlepšiť spoluprácu s líbyjskými úradmi na boj proti prevádzačom a záchranu životov migrantov plaviacich sa do Európy.

Z predbežných záverov summitu vyplýva, že Únia považuje za kľúčové, aby líbyjská vláda národnej jednoty vedená Fájizom Sarrádžom čo najskôr získala kontrolu nad pozemnými a námornými hranicami. Líbyjskú vládu, ktorá nekontroluje celé územie štátu a zmieta sa nestabilite je EÚ pripravená naďalej podporovať.

V otázke obmedzenie prílevu migrantov z Líbye je v záveroch uvedených niekoľko návrhov, ako to dosiahnuť. Podľa očakávaní je to najmä výcvik a podpora líbyjskej pobrežnej stráže a intenzívnejší boj proti prevádzačom. EÚ tiež navrhuje väčšie zapojenie medzinárodných organizácií do starostlivosti o migrantov priamo v Líbyi, ktorí sa hromadia na pobreží, a užšia spolupráca so štátmi, ktoré s Líbyou susedia.

Únia sa obáva, že na jar z Líbye do Európy opäť začne prichádzať viac migrantov. Vlani sa ich priplavilo po tejto námornej trase rekordných 181.000, čo predstavuje 90 percent z celkového počtu migrantov prichádzajúcich z Afriky. Nezabránila tomu ani námorná misia EÚ Sophia a spolupráca s NATO. Podľa odhadov pokus dostať sa cez more na starý kontinent neprežilo 5.000 ľudí.

Diplomatické zdroje z prostredia EÚ vo štvrtok potvrdili, že na rozdiel od východného Stredomoria z Líbye prúdia do Európy väčšinou ekonomickí migranti a úspešnosť žiadateľov o azyl je len 20 percent.

Vo štvrtok po stretnutí s líbyjským premiérom Sarrádžom predseda Európskej rady Donald Tusk povedal, že masová migrácia z Afriky do Európy je neudržateľná pre EÚ aj pre Líbyu. Tusk vyhlásil, že Únii sa už podarilo zastaviť migračnú vlnu z Ázie a zatvoriť balkánsku trasu a teraz je na rade južné Stredomorie.

Deň predtým Sarrádž rokoval s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Vyhlásil, že lode Aliancie alebo EÚ by mohli dostať povolenie zasahovať aj v líbyjských národných vodách spolu s líbyjskými loďami, ak NATO a EÚ pomôžu Tripolisu s modernizáciou flotily.

Líbyi a migrácii bude venovaná doobedňajšia časť summitu Európskej rady v maltskej Vallette. Na pracovnom obede budú lídri 28 členských štátov diskutovať o aktuálnom medzinárodnom dianí, v kuloároch v tejto súvislosti zaznieva meno prezidenta USA Donalda Trumpa.

Poobedná časť summitu o pripravovanej marcovej oslave 60. výročia podpisu Rímskych zmlúv bude už bez účasti britskej premiérky Theresy Mayovej. Hlavy štátov a vlád sa zamerajú na rozpravu o budúcnosti EÚ po odchode Spojeného kráľovstva zo spoločenstva. Slovensko bude na summite zastupovať predseda vlády SR Robert Fico.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Putin zložil prezidentský sľub a prisľúbil: Spolu zvíťazíme

Putin zložil prezidentský sľub a prisľúbil: Spolu zvíťazíme

DNES - 12:02Zahraničné

Vladimir Putin zložil v utorok v Moskve prezidentský sľub a ujal sa svojho piateho funkčného obdobia na čele Ruskej federácie.

Vo veku 30 rokov zomrel dvojnásobný majster Európy Pieliešenko

Vo veku 30 rokov zomrel dvojnásobný majster Európy Pieliešenko

DNES - 11:25Zahraničné

Na olympiáde v Riu de Janeiru skončil tesne pod stupňami víťazov na 4. priečke.

UNICEF: Vyše 600.000 detí v Rafahu je ohrozených ďalšou katastrofou

UNICEF: Vyše 600.000 detí v Rafahu je ohrozených ďalšou katastrofou

DNES - 7:38Zahraničné

Približne 600.000 deťom v meste Rafah na juhu Pásma Gazy hrozí "ďalšia katastrofa", varoval v pondelok Detský fond OSN (UNICEF).

Pápež vyzval nových členov Švajčiarskej gardy, aby pestovali komunitný život

Pápež vyzval nových členov Švajčiarskej gardy, aby pestovali komunitný život

DNES - 6:26Zahraničné

Do pápežskej Švajčiarskej gardy v pondelok slávnostnou prísahou vstúpilo 34 nových členov, vďaka ktorým sa najmenšia armáda na svete vrátila do plného stavu.

EÚ, Kanada ani Británia nevyšlú svojho zástupcu na Putinovu inauguráciu

EÚ, Kanada ani Británia nevyšlú svojho zástupcu na Putinovu inauguráciu

DNES - 6:08Zahraničné

Neúčasť avizovalo aj Nemecko a Česká republika.