• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

Ján Figeľ sa o odchode Procházku z KDH dozvedel cez médiá

  • 17:04 18.02.2013
Ján Figeľ sa o odchode Procházku z KDH dozvedel cez médiá

Odporúčame:

Pravicový volič je podľa politológa z Procházku zmätený

Radoslav Procházka odišiel z KDH BRATISLAVA 18. februára (WEBNOVINY) - Odchod Radoslava Procházku z KDH je podľa predsedu hnutia Jána Figeľa trieštením pravice.

Ako povedal Figeľ na tlačovej besede v reakcii na odchod Procházku, nie je to dobrá správa pre voličov, možno je dobrá pre Smer.

„Egoizmus a samoľúbosť sú protipólom úsilia o viac jednoty. Takéto úsilie je nenahraditeľné. Jeho výsledkom môže byť reálna alternatíva,“ povedal Figeľ s tým, že škodí to, čo oslabuje štandardné politické prostredie.
Procházka mal v KDH priestor

Figeľ sa o odchode Procházku z KDH dozvedel cez médiá. „Považujem to za nekorektné. Neviem, čo je na tom slušné, lebo spomínal slušnosť. Daniel Lipšic mi aspoň deň pred tlačovou besedou zatelefonoval (pred odchodom z KDH – poznámka SITA). Férové vzťahy a postoj vyzerajú inak,“ zdôraznil šéf KDH.

Podľa neho ak je človek presvedčený, že jeho konanie je oprávnené a alternatíva je podstatná, poslaneckého mandátu by sa vzdal.

Pripomenul, že Procházka viackrát Lipšicovi odkázal a ešte v septembri povedal, že nepripadá mu správne opustiť po šiestich mesiacoch hnutie, za ktoré kandidoval. Figeľa zaujíma, čo sa stalo od septembra, že zmenil postoj. Procházka mal v KDH podľa Figeľa rozsiahly politický priestor. Pripomenul, že v roku 2010 sa stal ako nováčik v NR SR predsedom parlamentného ústavnoprávneho výboru. Teraz je podpredsedom tohto výboru.

V hnutí podľa neho existuje priestor pre tvorbu programovú, politickú a pre účasť na politických procesoch. „Potvrdzuje sa však, že pre Procházku bol jeho programový dokument len zámienkou na vyprofilovanie dnešného postoja,“ uviedol. Podľa neho to môže mať koncovku len vo vzniku politickej strany, či ako nosič do prezidentských volieb.


Alfa vyhovuje Smeru

Program občianskeho združenia Alfa, ktoré Procházka založil, podľa Figeľa možno vyhovuje Smeru, ale nie občanom. KDH odmieta napríklad líniu likvidácie sporenia v rámci dôchodkového zabezpečenia, čo prináša zvýšenie všeobecných daní, ktorá je súčasťou programu nového združenia. Preto je to podľa neho línia balíka Smeru.

Skritizoval tiež Procházkovo tvrdenie, že súčasné trieštenie dáva priestor na budúcu integráciu.

„Trieštením vytvárať predpoklad pre integráciu je nezmysel. Skôr to poukazuje na osobné alebo skupinové ambície,“ zdôraznil. Figeľ upozornil, že KDH má najmladšieho podpredsedu zo všetkých parlamentných strán.

Od júnového snemu v roku 2012 má troch nových podpredsedov. Procházka mohol na sneme tiež kandidovať, ale odmietol to.

V nedeľu KDH oslavovalo 23 rokov od ustanovujúceho snemu. „Toto je zvláštny dar od Procházku k narodeninám hnutia,“ povedal Figeľ s tým, že hnutie sa takéhoto výročia dožilo, pretože zostalo verné hodnotám. Pripomenul tiež, že pri podpise memoranda Ľudovej platformy v novembri 2012 Procházka napísal, že ide o epitaf na hrobe starej pravice. Podľa Figeľa však pochovávať za živa druhých je prinajmenšom neprajnosť. „Slovensko potrebuje spoluprácu nie starých, ale štandardných strán,“ dodal.
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia zverejnila video z nehody Andreja Danka

Polícia zverejnila video z nehody Andreja Danka

DNES - 12:47Domáce

Polícia zverejnila video, ktoré má zachytávať nehodu Andreja Danka.

Pred umiestnením do reedukačného centra by malo byť vždy vypočuté dieťa

Pred umiestnením do reedukačného centra by malo byť vždy vypočuté dieťa

DNES - 11:35Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR chce nariadiť povinnosť sudcu vždy vypočuť maloleté dieťa pred umiestnením do reedukačného centra.

Danko sa dobrovoľne zapojil do upratovania Dúbravky, takýto dostal trest za nehodu

Danko sa dobrovoľne zapojil do upratovania Dúbravky, takýto dostal trest za nehodu

DNES - 11:04Domáce

Andrej Danko naďalej odmieta, že bol v čase nehody pod vplyvom alkoholu.

NDS upozorňuje na uzávery ôsmich tunelov a podjazdu

NDS upozorňuje na uzávery ôsmich tunelov a podjazdu

DNES - 11:03Domáce

Osem diaľničných tunelov na diaľniciach D1 a D3 a jeden diaľničný podjazd čaká počas mája a júna pravidelná údržba.

Pri nehode auta a kolobežky sa zranili deti, vodička nafúkala

Pri nehode auta a kolobežky sa zranili deti, vodička nafúkala

DNES - 10:36Domáce

Opitá vodička zrazila tri deti na kolobežke, prípadom sa zaoberá polícia.