• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Keď sa stokrát opakovaná lož stane pravdou

  • 18:00 15.11.2016
  • Bratislava
Keď sa stokrát opakovaná lož stane pravdou

Prezradíme vám, ako dosahovať stanovené ciele jednoduchým psychologickým trikom.

Každý z nás určite niekedy povedal: „Dnes sa mi nedarí. Toto nezvládnem. Všetko čoho sa dotknem, pokazím. Nie som spoločenský. Nezapadám.“ Všetky tieto tvrdenia spejú k utvrdzovaní seba samého v negatívnych aspektoch svojho života. Málokto z nás sa však zamýšľa, že vyslovovaním takýchto stanovísk na seba, či iných sa stávame presne takými ľuďmi, akých definujeme. Je však možné tento negatívny jav obrátiť a využiť ho vo svoj prospech, aj na základe jednoduchého psychologického triku.

Sila slova je veľká

Popularizátorom myšlienky vyslovovania pozitívnych stanovísk bol francúzsky psychológ Emile Coué už v roku 1920 a túto myšlienku dodnes využívajú mnohí ďalší odborníci. Takéto tvrdenie nazývame afirmácia. Afirmácia je pozitívne a veľmi špecifické tvrdenie, ktoré pomáha človeku prekonať negatívne myslenie a sabotovanie seba samého v pokroku. Môže to byť akékoľvek pozitívne tvrdenie, ktoré si každý deň budeme opakovať a naša myseľ sa prispôsobí. Samozrejme rovnaký efekt dosahujeme každý deň práve s negatívnymi stanoviskami.

Ako na to

Cestou k dosiahnutiu požadovaného efektu je správna afirmácia a jej opakovanie. Opakovaním sa totiž myšlienka utvrdzuje a stáva sa pre človeka pravdou, aj keď zo začiatku môže vyznievať ako lož. Efekt funguje na základe vsugerovania si správnych postojov a názorov. Samozrejme, nie je možné dosahovať svoje ciele len na základe vyslovovania pozitívnych afirmácií, tie však vedú človeka k aktivitám, ktoré sú cestou k dosiahnutiu požadovanej predstavy o sebe samom.

Pre skeptikov

V súčasnosti sa väčšina odborníkov zhoduje na pozitívnych účinkoch kladných afirmácií na človeka, keďže pri vyslovení afirmácií dochádza k neuropsychologickým reakciám, ktoré majú vplyv na kvalitu života človeka. Tvrdia, že efekt možno využiť vo všetkých aspektoch života človeka. David K. Sherman z Kalifornskej univerzity a Geoffrey L. Cohen z Yale tvrdia, že pozitívne afirmácie majú vplyv na integritu človeka, jeho motiváciu chrániť seba samého a motiváciu k dosahovaniu predstavy, ktorú človek o sebe má.

Zdroj: Info.sk, NJ, ealyourlife.com, psychologytoday.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Do čoho zabaliť chlieb, aby dlhšie vydržal? Tento materiál mu prospieva najviac

Do čoho zabaliť chlieb, aby dlhšie vydržal? Tento materiál mu prospieva najviac

DNES - 7:12Zaujímavosti

V obchode ho balíme do mikroténových vreciek alebo papiera, doma ho nechávame aj na čerstvom vzduchu. V čom skladovať chlieb, aby vydržal čo najdlhšie?

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

VČERA - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

VČERA - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

VČERA - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?