• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
10°Bratislava

Návod: Ako si vypestovať citrónovník zo semienka?

  • 21:06 14.11.2016
  • BRATISLAVA
Návod: Ako si vypestovať citrónovník zo semienka?

Prezradíme vám návod, ako si vypestovať citrónovník aj z citróna zo supermarketu.

Pokiaľ ste nikdy nevideli kvitnúci citrónovník, zrejme nepochopíte prečo, je tak úžasný. Ak áno, určite si viete živo predstaviť zelené, oválne listy a biele kvety, ktoré sú jemné na dotyk. Citrónovník je jedným z najkrajších stromov a o benefitoch jeho plodov, sa písalo už v mnoho článkoch. Síce sa typický citrónovník pestuje v slnečných regiónoch, ale je možné si ho vypestovať aj v interiéri, pričom jeho pestovanie je len otázkou trpezlivosti, pretože na rozdiel od iných stromov je schopný rodiť plody už v priebehu 3-6 rokov.

Prečítajte si tiež: 8 využití citróna v domácnosti

Veci, ktoré potrebujete

1.Citrón

Pokiaľ nechcete zostať sklamaní z toho, že vás citrónovník nevyklíčil, treba sa ubezpečiť, že semienka citrónovníka pochádzajú z organickej sorty. Takéto citróny nájdeme už bežne špecificky označené v mnohých supermarketoch.

2.Vhodný substrát

Pre citrónovník je vhodné namiešať si vlastný substrát v pomere 1 dielu rašeliny, 1 dielu humusu, 1 dielu záhradnej zeminy a 1 dielu riečneho štrku. Takýto substrát vám zaručí zdravým prekypujúcu rastlinku.

3.Kvetináč

Na začiatku je možné požiť akýkoľvek kvetináč, keďže vyklíčené mladé rastlinky môžeme neskôr presadiť po tom, ako vyradíme nesprávne vyrastené mladé rastlinky.

4.Lampičku alebo dostatok slnka

Citrónovník potrebuje dostatok slnečného svetla a tepla, preto ho treba dodávať aj umelo. Priemerne sa pre rastlinku doporučuje 10-14 hodín, kedy dodávame intenzívne svetlo. Na podporu príjmu tepla sa používa aj fólia s dierkami.

Postup

Deň pred sadením si pôdu môžeme pripraviť tak, že ju polejeme dostatkom vody. Takúto zeminu neskôr dáme do pripraveného kvetináča, ktorými nenaplníme úplne dovrchu. Predtým ako semienka citróna zasadíme, je potrebné ich dať do úst a vysať z nich všetku kyslú chuť, semienka však nesmieme nechať vyschnúť. Po zasadení semienok je potrebné kvetináč prekryť fóliou s dierkami a zaistiť ju páskou tak, aby držala. Je veľmi dôležité nájsť rovnováhu medzi polievaním, prísunom svetla a tepla a prísunom dostatočného množstva živín. Pokiaľ má rastlinka dostatok tepla a svetla, fóliu môžeme odstrániť.

Rady na záver

Po dvoch týždňoch by mali zo zeme vyklíčiť prvé rastlinky, ktoré môžeme presadiť. Takéto rastlinky treba umiestniť na miesto, kde budú mať dostatok svetla a tepla. Dôležité je, aby sa rastlinka polievala pod listy a nie na ne, inak sa na listoch môžu vytvoriť žlté škvrny. Netreba však zabúdať ani na lásku a trpezlivosť, ktorú si táto rastlinka vyžaduje, lebo časom sa všetko úsilie človeku navráti.

Zdroj: growingwildceeds.wordpress.com NJ Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Do čoho zabaliť chlieb, aby dlhšie vydržal? Tento materiál mu prospieva najviac

Do čoho zabaliť chlieb, aby dlhšie vydržal? Tento materiál mu prospieva najviac

DNES - 7:12Zaujímavosti

V obchode ho balíme do mikroténových vreciek alebo papiera, doma ho nechávame aj na čerstvom vzduchu. V čom skladovať chlieb, aby vydržal čo najdlhšie?

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

VČERA - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

VČERA - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

VČERA - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?