• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
14°Bratislava

Potvrdené: Privatbanka dostala pokutu 55 000 eur, o ktorej informoval Lipšic

  • 15:33 07.11.2016
  • Bratislava
Potvrdené: Privatbanka dostala pokutu 55 000 eur, o ktorej informoval Lipšic

Najvyšší súd (NS)SR potvrdil rozhodnutie Krajského súdu (KS) v Bratislave, ktorý ešte vo februári minulého roka zamietol žalobu Privatbanky, a. s., vo veci zaplatenia pokuty vo výške 55.000 eur.

Ide o sankciu, ktorú v roku 2012 uložila Spravodajská jednotka finančnej polície (SJFP). V súvislosti s týmto prípadom mal pred štyrmi rokmi tlačovú besedu aj bývalý minister vnútra Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA). Kvôli výrokom, ktoré na nej odzneli, mu policajný vyšetrovateľ vzniesol obvinenie minulý mesiac. O rozhodnutí NS SR informoval TASR tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.

SJFP vykonala v Privatbanke kontrolu v zmysle zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a ochrane pred financovaním terorizmu. Výsledkom jej kontroly bola pokuta vo výške 55.000 eur.

Privatbanka s uložením pokuty nesúhlasila, a preto podala voči rozhodnutiu opravný prostriedok – rozklad. O rozklade rozhodoval šéf rezortu vnútra, ktorým bol v tom čase už Robert Kaliňák (Smer-SD). "Minister vnútra Slovenskej republiky rozhodnutím zo dňa 11. 02. 2013 zamietol rozklad Privatbanky, a. s., proti prvostupňovému rozhodnutiu, ktorým bola Privatbanke, a. s., uložená povinnosť uhradiť pokutu v sume 55.000 eur," uviedol pre TASR riaditeľ tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR Ivan Netík.

Privatbanka sa kvôli uloženej pokute obrátila na súd. „Krajský súd v Bratislave rozsudkom zo dňa 24.02.2015 rozhodol tak, že žalobu zamietol. Najvyšší súd SR rozsudkom zo dňa 04.10.2016 rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave potvrdil. Oba rozsudky nadobudli právoplatnosť dňa 18.10.2016. Informáciu o právoplatnosti uvedených rozhodnutí získalo Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky dňa 02.11.2016, kedy došlo aj k vyznačeniu doložky právoplatnosti na predmetných rozhodnutiach,“ odpovedal rezort vnútra na otázky TASR.

O predmetnom správnom konaní informovali viaceré médiá v súvislosti so vznesením obvinenia Danielovi Lipšicovi (OĽaNO-NOVA) a poslancovi Národnej rady SR Gáborovi Grendelovi (OĽaNO-NOVA). Podľa názoru policajného vyšetrovateľa sa mali okrem iného oboznámiť s informáciami z tohto konania a poskytnúť ich v rozpore so zákonom novinárom.

Lipšic a Grendel za tým vidia snahu kriminalizovať opozíciu

Lipšic ani Grendel s obvinením nesúhlasia a považujú ho za snahu kriminalizovať opozíciu. Viaceré ich argumenty zverejnili na svojich stránkach na Facebooku.

Ako informovala Krajská prokuratúra (KP) v Bratislave, policajný vyšetrovateľ dňa 13. 10. 2016 vzniesol obvinenie voči Danielovi Lipšicovi pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva spolupáchateľstvom a taktiež pre prečin poškodzovania cudzích práv a prečin ohovárania.

Gábor Grendel čelí obvineniu pre zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva spolupáchateľstvom.

K predmetnej veci mal tlačovú besedu aj podnikateľ Marian Kočner, ktorý vo veci podal trestné oznámenie. Prítomným novinárom poskytol uznesenie o vznesení obvinenia voči obom politikom.

Prezídium Policajného zboru neskôr pre TASR uviedlo, že policajný vyšetrovateľ umožnil Kočnerovi nahliadnuť do vyšetrovacieho spisu a vyhotovovať si z neho fotokópie, nakoľko mu ako účastníkovi konania prislúcha toto právo v zmysle Trestného poriadku.

Medzi MV SR a Privatbankou prebieha aj ďalšie konanie, tentoraz v prípade udelenia pokuty vo výške 15.000 eur. Podľa stanoviska NS SR termín ešte nebol stanovený.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

VČERA - 20:48Domáce

Muž, ktorý popri ceste tlačil bicykel, nemal šancu prežiť.

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

VČERA - 20:18Domáce

Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala v utorok novelu zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty.

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

VČERA - 19:06Domáce

Vodič motocykla mal prechádzať cez križovatku, keď mu do cesty vošiel kamión.

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

VČERA - 18:30Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách.

Opozícia kritizuje, že Dolinková nepredkladá zmeny v štandardnom procese

Opozícia kritizuje, že Dolinková nepredkladá zmeny v štandardnom procese

VČERA - 18:01Domáce

Opoziční poslanci Národnej rady SR tvrdia, že ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková pri novelách v parlamente obchádza štandardný legislatívny proces.