• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
23°Bratislava

FOTO/VIDEO: Výbuch v Nemecku: Na mieste je niekoľko zranených

  • 13:40 17.10.2016
  • Ludwigshafen
FOTO/VIDEO: Výbuch v Nemecku: Na mieste je niekoľko zranených

V Nemecku vybuchla chemička BASF.

Najmenej jedna osoba prišla dnes o život a najmenej sedem utrpelo zranenia, z toho šesť ťažké, pri silnom výbuchu, ku ktorému došlo v komplexe chemického závodu spoločnosti BASF v priemyselnom meste Ludwigshafen v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko. Ďalších šesť osôb zostáva po explózii a viacerých požiaroch na zozname nezvestných.

Na popoludňajšej tlačovej konferencii o tom informovali hovorca mesta, ako aj Uwe Liebelt, jeden z vedúcich predstaviteľov koncernu, a Stefan Lang, ktorý je v koncerne zodpovedný za lekársku starostlivosť.

Presnú príčinu dnešných udalostí objasní až vyšetrovanie, polícia v prvých informáciách nepredpokladala, že by za výbuchom bol teroristický čin. "Urobíme, prirodzene, maximum pre to, aby sme sa príčinu dozvedeli čo najskôr," citovala tlačová agentúra DPA Liebeltove slová.

Zatiaľ nie je jasné, aké látky unikli do ovzdušia, merania však predbežne nenasvedčujú tomu, že došlo k ohrozeniu obyvateľstva, odznelo na tlačovej konferencii. Podľa dostupných informácií nepreukázali ani merania v meste Ludgwishafen, ani v rieke Rýn prítomnosť toxických látok.

Z prístavu, v ktorom došlo k výbuchu na potrubí, sa práve ním prepravujú z cisternových lodí tekuté plyny, ale aj tekuté horľaviny do produkčných miest koncernu.

Občanov vyzvali, aby zostali v príbytkoch, nechali dvere i okná uzavreté a vypli vetracie i klimatizačné zariadenia, a to nielen v Ludwigshafene, ale aj neďalekom Mannheime, kde sa výzva týkala občanov niekoľkých štvrtí ležiacich oproti koncernu na druhom brehu rieky Rýn - Sandhofenu, Scharhofu a Kirschgartshausenu.

Hasiči ústami šéfa miestneho profesionálneho protipožiarneho zboru Petera Friedricha informovali, že požiar v areáli koncernu BASF medzičasom dostali pod kontrolu, avšak ešte ho úplne nezlikvidovali. Potlačiť by sa plamene mohlo podariť do večerných hodín.

Na mieste zasahuje vyše 160 profesionálnych i dobrovoľných hasičov. Zasahujú aj posádky hasiacich plavidiel z Ludwigshafenu a Mannheimu. Prítomní sú aj príslušníci iných zložiek záchranného systému vrátane krízového štábu a záchranárov.

Udalosť, po ktorej sa nad mestom do výšky rádovo stoviek metrov vytvoril dymový mrak, pohybujúci sa smerom na Mannheim, otriasla celým regiónom a výrazne narušila aj plynulosť dopravy v oblasti. Polícia motoristom odporúča vyhnúť sa regiónu.

Video: Výbuch chemičky BASF

Šoféri by sa tomuto miestu mali radšej vyhnúť, obyvateľov mesta úrady vyzvali, aby ostali doma a neotvárali okná ani dvere.

Zdroj: Info.sk, TASR. Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na demonštráciu Orbánovho kritika prišli do Debrecína tisíce ľudí

Na demonštráciu Orbánovho kritika prišli do Debrecína tisíce ľudí

DNES - 19:01Zahraničné

Tisíce ľudí sa zhromaždili v nedeľu vo východomaďarskom meste Debrecín na demonštrácii proti vládnej strane Fidesz a kabinetu premiéra Viktora Orbána, ktorú zorganizoval jeho kritik Péter Magyar.

Macron vyzval Netanjahua na dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy

Macron vyzval Netanjahua na dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy

DNES - 18:39Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval v nedeľu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua počas telefonického hovoru, aby dosiahol dohodu o prímerí v Pásme Gazy s palestínskym militantným hnutím Hamas.

Lipavský: Český veľvyslanec v Moskve končí vo svojej funkcii

Lipavský: Český veľvyslanec v Moskve končí vo svojej funkcii

DNES - 16:20Zahraničné

Česko odvoláva ku koncu mája svojho veľvyslanca v Moskve a nevyšle nijakého svojho zástupcu na inauguráciu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Slovenskí hokejisti do 18 rokov na bronz nedosiahli, prehrali s favorizovaným Švédskom

Slovenskí hokejisti do 18 rokov na bronz nedosiahli, prehrali s favorizovaným Švédskom

DNES - 15:43Zahraničné

Slovenskí hokejisti do 18 rokov obsadili na MS vo Fínsku konečné štvrté miesto a zopakovali tak svoje umiestnenie spred roka.

Ukrajina hlási ďalšie útoky Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci

Ukrajina hlási ďalšie útoky Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci

DNES - 11:08Zahraničné

Dvaja ľudia zahynuli v noci na nedeľu pri ruskom raketovom útoku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.