• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
25°Bratislava

VIDEO: Hubárska výstava v Malinovej predstavila 117 druhov húb

  • 18:21 10.10.2016
  • Malinová
VIDEO: Hubárska výstava v Malinovej predstavila 117 druhov húb

Boli medzi nimi jedlé, nejedlé aj jedovaté. Hubári priniesli aj vzácnejšie huby, ako je napríklad kuriatko oranžové alebo rýdzik Stephensov, ktorý rastie pod povrchom pôdy.

Dovedna 117 druhov húb priniesli hubári na 4. ročník regionálnej hubárskej výstavy, ktorú počas minulého víkendu zorganizovali v podhorskej dedinke Malinová v okrese Prievidza. Je jedným z mála takýchto podujatí na Slovensku.

„Pred výstavou sme sa veru obávali, či sa kvôli výkyvom počasia podarí sústrediť dostatok druhov húb, ktoré sú charakteristické pre jeseň. Ale boli sme milo prekvapení. Hubári nielen z našej obce, ale aj okolitých dedín, ba aj z Prievidze, priniesli množstvo húb. Spoľahlivo sa nám podarilo určiť 85 druhov. Boli medzi nimi jedlé, nejedlé aj jedovaté. Priniesli nám aj vzácnejšie huby, ako je napríklad kuriatko oranžové alebo rýdzik Stephensov, ktorý rastie pod povrchom pôdy,“ informoval amatérsky mykológ a jeden z organizátorov výstavy Jozef Vaš.

Potešiteľné bolo, že sa do zberu húb zapojili aj deti. Celé rodiny sa do hory vybrali aj niekoľkokrát. A tak sa im podarilo priniesť nielen krásne plodnice najznámejších jedlých húb, kozákov, kuriatok, masliakov, suchohríbov, ale aj nejedlé a jedovaté. Nechýbali muchotrávky zelené, ktoré patria medzi smrteľne jedovaté huby, aj bodkovaná krásavica muchotrávka červená, ale aj nejedlé rýdziky, plávky.

Pripravili z nich aj ucelené kompozície, z viacerých druhov húb, uložené v machu, skalkami, ozdobené čečinou. Najväčší úlovok sa podaril Michalovi Pekárovi z Malinovej, ktorý priniesol, krásny exemplár kučierky veľkej. Bola skutočne veľká, pretože obvod tejto huby mal vyše 100 centimetrov a hmotnosť takmer dva kilogramy. Ozdobou výstavy bol bukový klátik obrastený trsmi hlivy ustricovitej, ktorú vo svojej záhrade dopestoval jeden z miestnych hubárov. Mnohí návštevníci výstavy sa rozhodli, že si takéto huby tiež dopestujú.


„Naše výstavy majú naozaj výchovný charakter. Odvtedy, čo ich organizujeme, sa mnohí Malinovčania aj ľudia z okolitých dedín naučili zbierať a rozoznávať jedlé druhy od nejedlých a jedovatých. Mnohí už vyskúšali aj chutné druhy, ktoré dovtedy vôbec nezbierali, ako sú napríklad plávky, muchotrávky červenkasté, koralovce bukové, lieviky trúbkovité, jelenky poprehýbané a ďalšie,“ poznamenal Vaš.

Na záver starostka obce Mária Luprichová odovzdala vecné ceny mladým i dospelým hubárom. Časť prinesených húb organizátori spracovali na hubové jedlá. Tak početní návštevníci, mohli ochutnať hubovú praženicu, fašírky a melencovú polievku. Všetky tieto jedlá boli pripravené z viac než desať druhov jedlých húb. Aj takých, ktoré mnohí dovtedy nepoznali a ochutnali po prvý raz.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

DNES - 13:42Domáce

Motorkár nestihol zareagovať a vrazil do prednej časti auta. S vážnymi zraneniami ho previezli do nemocnice.

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

DNES - 13:16Domáce

41-ročného útočníka obvinili zo zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu.

Pri tragickej nehode zasahoval vrtuľník, autá sa zrazili v križovatke

Pri tragickej nehode zasahoval vrtuľník, autá sa zrazili v križovatke

DNES - 12:32Domáce

Vozidlo v križovatke narazilo do odbáčajúceho auta, následkom nehody podľahol 30-ročný muž.

Pri požiari auta zasahoval vrtuľník, jeden muž takmer uhorel

Pri požiari auta zasahoval vrtuľník, jeden muž takmer uhorel

DNES - 10:55Domáce

Na mieste požiaru našli muža s rozsiahlymi popáleninami.

Blanár: Slovensko získalo vďaka EÚ prosperitu aj vyššiu úroveň života obyvateľov

Blanár: Slovensko získalo vďaka EÚ prosperitu aj vyššiu úroveň života obyvateľov

DNES - 9:14Domáce

Vstupom do EÚ Slovensko získalo významnú podporu eurofondov, pripomína minister zahraničných vecí.