• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
25°Bratislava

Aktivisti sú nespokojní s rokovacím poriadkom zastupiteľstva v Lamači

  • 18:21 10.10.2016
  • Bratislava
Aktivisti sú nespokojní s rokovacím poriadkom zastupiteľstva v Lamači

K prerokúvanej téme obyvateľom udeľujú slovo poslanci hlasovaním na maximálne na tri minúty.

Súčasný rokovací poriadok miestneho zastupiteľstva v bratislavskom Lamači nie je podľa niektorých obyvateľov tejto mestskej časti a občianskych aktivistov z platformy Nezávislý Lamač v poriadku. Ako tvrdia, občanom udeľujú slovo poslanci hlasovaním len na jediný raz k prerokúvanému bodu a maximálne na tri minúty. "Komu chcú udeliť slovo, tomu ho udelia a ak niekomu slovo udeliť nechcú, tak mu ho neudelia. Slovo nedajú predovšetkým občanom, ktorí sa snažia oprávnene docieliť nápravu vecí verejných," uviedol pre TASR občiansky aktivista a bývalý miestny poslanec v Lamači Daniel Valentovič.

Do 12. apríla tohto roku bol v rokovacom poriadku povolený bod - vystúpenie občanov, ktorého obsah podľa jeho slov poslanci nemali ako ovplyvniť a ktorý sa konal počas rokovania o 09.30 h . "Tak, aby si nemuseli občania brať dovolenku a čakať až na bod Rôzne, zaradený pred koncom rokovania, ktorého čas nevedel dopredu predvídať ani starosta," vysvetlil Valentovič s tým, že poslanci Lamača však nedávno prerobili rokovací poriadok. Upravili ho tak, že neumožnili pravidelný bod o 09.30 h - vystúpenie občanov. "Tým eliminovali riziko, že by niekto vystúpil k témam, ktoré sú pre nich nepohodlné," myslí si Valentovič.

K prerokúvanej téme obyvateľom podľa neho udeľujú slovo poslanci hlasovaním len na jediný raz k prerokúvanému bodu a maximálne na tri minúty. Aby to mohlo byť inak, poslanci by museli udeliť hlasovaním výnimku z rokovacieho poriadku. "Starosta podľa rokovacieho poriadku nikomu z občanov, ktorí nie sú poslancami, nesmie udeliť slovo na dlhší čas ako tri minúty a len jediný raz k danému bodu programu. Ak udelí slovo občanovi k danému bodu rokovania viackrát, alebo na čas dlhší ako tri minúty, hrubo poruší rokovací poriadok," priblížil.

V bode Rôzne síce obyvatelia môžu vystúpiť až päť minút, Valentovič však upozorňuje, že podľa rokovacieho poriadku nie je možné v tomto bode prerokovať majetkovoprávne veci, návrhy s dosahom na výdavkovú časť rozpočtu mestskej časti či personálne návrhy. "Teda v bode Rôzne sa nesmie prerokúvať vôbec nič, čo by mohlo byť naozaj dôležité," tvrdí. Nespokojnosť s rokovacím poriadkom vyjadruje aj Nezávislý Lamač a ako jeho zástupcovia podotýkajú, už asi pol roka tento nesúhlas vyjadrujú obyvatelia na každom zasadnutí miestneho zastupiteľstva. "Nakoľko si naši poslanci uzurpujú právo, komu slovo udelia a komu nie," uviedla platforma na sociálnej sieti. 

Koncom septembra musela na miestnom zastupiteľstve v Lamači dokonca zasahovať polícia a upokojovať vyhrotenú situáciu, ktorá nastala po prejavoch nespokojnosti niektorých obyvateľov. Rokovanie poslancov sa preto aj prerušilo. "Poslanci nerokovali jedine preto, lebo v dôsledku vyhrotenej situácie sa zastupiteľstvo stalo neuznášaniaschopným a bol som nútený rokovanie odročiť," povedal starosta Lamača Peter Šramko s tým, že miestni poslanci môžu rozhodnúť, či pri v práve prerokovávanom bode udelia slovo občanovi, alebo nie. "Takéto pravidlo rokovacieho poriadku je potrebné rešpektovať," tvrdí.

Valentovič to však vidí inak a myslí si, že starosta by nemal mať dvojaký meter na občanov. "Starosta bez akýchkoľvek zábran opakovane porušoval rokovací poriadok, keď zástupkyni a zástupcovi herne-kasína dovolil rozprávať omnoho viac ako len povolené tri minúty a nie iba jedenkrát, ale opakovane," podotkol s tým, že keď sa chcel poďakovať pedagógom za ich prácu, starosta mu slovo neudelil. "V mojom prípade sa starosta tváril ako striktný a nekompromisný dodržiavač rokovacieho poriadku, čo som ja aj niektorí iní občania pociťovali ako krivdu a diskrimináciu," uviedol Valentovič. Podľa jeho slov vzniknutý problém nespôsobili traja obyvatelia, ale dvojaký meter starostu.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

DNES - 14:54Domáce

Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia v okrese Spišská Nová Ves.

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

DNES - 13:42Domáce

Motorkár nestihol zareagovať a vrazil do prednej časti auta. S vážnymi zraneniami ho previezli do nemocnice.

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

DNES - 13:16Domáce

41-ročného útočníka obvinili zo zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu.

Pri tragickej nehode zasahoval vrtuľník, autá sa zrazili v križovatke

Pri tragickej nehode zasahoval vrtuľník, autá sa zrazili v križovatke

DNES - 12:32Domáce

Vozidlo v križovatke narazilo do odbáčajúceho auta, následkom nehody podľahol 30-ročný muž.

Pri požiari auta zasahoval vrtuľník, jeden muž takmer uhorel

Pri požiari auta zasahoval vrtuľník, jeden muž takmer uhorel

DNES - 10:55Domáce

Na mieste požiaru našli muža s rozsiahlymi popáleninami.