• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
15°Bratislava

Kolumbijská vláda chce dodržiavať prímerie s FARC

  • 9:05 06.10.2016
  • Bogota
Kolumbijská vláda chce dodržiavať prímerie s FARC

Vyjasnenie otázky prímeria zo strany vládneho predstaviteľa nasledovalo deň po tom, ako prezident José Manuel Santos predĺžil jeho platnosť do 31. októbra.

Kolumbijská vláda bude dodržiavať prímerie s Revolučnými ozbrojenými silami Kolumbie (FARC) "tak dlho, ako bude treba", a to i napriek nečakanému odmietnutiu podpísanej mierovej dohody účastníkmi nedeľňajšieho referenda. Minister obrany Luis Carlos Villegas, ktorého citovala agentúra DPA, o tom v stredu ubezpečil v súvislosti s obavami, že dôsledkom tohto rozhodnutia voličov by mohlo byť opätovné vypuknutie bojov.

Vyjasnenie otázky prímeria zo strany vládneho predstaviteľa nasledovalo deň po tom, ako prezident José Manuel Santos predĺžil jeho platnosť do 31. októbra, pričom vyjadril nádej, že dovtedy bude možné "finalizovať" mierovú dohodu. Vodca FARC Rodrigo Londoňo na uvedený termín reagoval v sociálnych médiách úvahou, či následne nebude "pokračovať vojna", čo predstavuje totálny obrat oproti minulotýždňovej situácii, keď ešte Kolumbia oslavovala skoré ukončenie 52-ročného konfliktu s ľavicovými povstalcami.

Prímerie medzi Bogotou a FARC začalo platiť v júni, na čo Santos a Londoňo v septembri podpísali 297-stranovú mierovú dohodu, ktorú mali potvrdiť občania v referende. V ľudovom hlasovaní však nakoniec prevážili o niekoľko desatín percenta odporcovia tohto dokumentu, ktorí tak uvrhli celý mierový proces do neistoty.

Obe strany po referende vyjadrili záujem pokračovať v úsilí o mier, aj keď Santos pôvodne vyhlasoval, že nijaký "plán B" neexistuje. Vodcovia kolumbijskej opozície presadzujú opätovné prerokovanie mierovej dohody tak, aby bola voči povstalcom menej zhovievavá, zatiaľ čo FARC vyzývajú svojich podporovateľov, aby vyšli do ulíc a trvali na plnení dohody v podobe, v akej bola podpísaná.

Pochod na podporu mierovej dohody

Tisíce ľudí so sviečkami a bielymi zástavami kráčali v noci nadnes ulicami kolumbijskej metropoly Bogota v snahe zachrániť mierovú dohodu s ľavicovými povstalcami, ktorú v nedeľňajšom referende odmietla tesná väčšina voličov.

Akciu s názvom "Pochod za mier" prostredníctvom sociálnych médií zvolali na stredu večer viaceré študentské a spoločenské organizácie. Mnohí účastníci pochodu len mlčky kráčali, zatiaľ čo iní niesli podobizne svojich príbuzných, zabitých počas vyše polstoročie trvajúceho konfliktu medzi vládou a Revolučnými ozbrojenými silami Kolumbie (FARC).

"Mier nemožno odkladať naveky. Je čas, aby každý pochopil, že nemôžeme ďalej opakovať chyby z posledných 52 rokov," povedal jeden z demonštrantov, 37-ročný sociológ Carlos Charry. Agentúra AP v tejto súvislosti pripomenula, že podobné akcie sa v Kolumbii konajú len zriedka.

Prímerie medzi Bogotou a FARC začalo platiť v júni tohto roku. Kolumbijský prezident José Manuel Santos a vodca povstalcov Rodrigo Londoňo potom v septembri podpísali 297-stranovú mierovú dohodu, ktorú mali potvrdiť občania v referende.

V nedeľňajšom ľudovom hlasovaní však nakoniec prevážili - hoci len o niekoľko desatín percenta - odporcovia tohto dokumentu, ktorí tak uvrhli celý mierový proces do neistoty. Na plebiscite sa zúčastnilo necelých 37 percent voličov. Kolumbijská vláda následne vyhlásila, že napriek výsledku referenda bude dodržiavať platné prímerie s FARC tak dlho, ako to bude potrebné. Santos zase vyjadril nádej, že sa mierovú dohodu aj napriek výsledku referenda podarí finalizovať.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tadžikistan odporúča svojim občanom cestovať do Ruska len v nutných prípadoch

Tadžikistan odporúča svojim občanom cestovať do Ruska len v nutných prípadoch

DNES - 22:09Zahraničné

Tadžikistan odporúča svojim občanom, aby sa zdržali cestovania do Ruska.

Novú kuchyňu WCK v Pásme Gazy pomenujú po zabitom poľskom dobrovoľníkovi

Novú kuchyňu WCK v Pásme Gazy pomenujú po zabitom poľskom dobrovoľníkovi

DNES - 21:19Zahraničné

Jedna z prevádzok charitatívnej organizácie WCK v palestínskom Pásme Gazy ponesie meno po poľskom dobrovoľníkovi WCK Damianovi Sobólovi, ktorý nedávno zahynul pri útoku izraelskej armády.

Šéf francúzskej diplomacie vyzýva posilniť spoluprácu v oblasti európskej obrany

Šéf francúzskej diplomacie vyzýva posilniť spoluprácu v oblasti európskej obrany

DNES - 21:16Zahraničné

Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné zastáva názor, že silnejšia európska spolupráca v oblasti obrany by popri aliancii NATO fungovala ako "druhá životná poistka".

Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru pre boj s organizovaným zločinom

Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru pre boj s organizovaným zločinom

DNES - 19:26Zahraničné

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia.

Rakúski colníci našli v batožine na viedenskom letisku 700.000 eur

Rakúski colníci našli v batožine na viedenskom letisku 700.000 eur

DNES - 18:13Zahraničné

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.