• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
15°Bratislava

Orbán o neplatnom referende: Cieľ bol splnený, Maďari kvóty odmietli

  • 12:15 03.10.2016
  • Budapešť
Orbán o neplatnom referende: Cieľ bol splnený, Maďari kvóty odmietli

Maďarskí analytici však výsledok referenda o kvótach vnímajú odlišne.

Nedeľňajšie referendum o prerozdeľovaní utečencov na základe kvót splnilo svoj cieľ, povedal dnes v úvode plenárnej schôdze maďarského parlamentu predseda vlády Viktor Orbán.

"Cieľom bolo naliať čistej vody do pohára, vyjasniť si, čo chcú Maďari v otázke masovej migrácie," zdôraznil Orbán s poznámkou, že prisťahovanie utečencov odmietlo vyše 3,282 milióna ľudí.


Nedeľňajšie referendum o utečeneckých kvótach v Maďarsku bolo neplatné vzhľadom na nízku účasť, hoci drvivá väčšina zo zúčastnených voličov sa vyslovila proti povinnému prerozdeľovaniu utečencov v Európskej únii. Ukazujú to takmer úplné výsledky sčítania, ktoré v noci nadnes zverejnila volebná komisia.

Z výsledkov sčítania 99,98 percenta odovzdaných hlasov vyplýva, že stanovisko maďarskej vlády proti kvótam podporilo viac ako 3,2 milióna voličov, teda 98,3 percenta tých, ktorí odovzdali platné hlasy.

Účasť na referende však bola len 43,9-percentná.

Maďarskí analytici výsledok referenda o kvótach vnímajú odlišne

Maďarskí analytici vnímajú odlišne výsledok nedeľňajšieho referenda o prerozdeľovaní utečencov na základe kvót, ktoré bolo napokon pre nižšiu účasť neplatné. Kým inštitút Nézöpont označil za jednoznačný úspech skutočnosť, že kvóty odmietli vyše tri milióny Maďarov, inštitút Political Capital považuje ľudové hlasovanie za úplnú prehru, pretože neplatné hlasovanie je nevhodné na vyvíjanie nátlaku na Brusel.

Nézöpont v analýze, ktorú poskytol agentúre MTI, pripomína, že v roku 2003 dovedna 84 percent voličov, ktorí hlasovali, podporilo vstup Maďarska do Európskej únie, pričom v nedeľňajšom referende bol pomer odmietajúcich kvóty až 98-percentný.

Podľa Nézöpontu plebiscit určite nezostane bez následkov. V nadchádzajúcich týždňoch sa vplyv hlasovania ukáže v maďarskom parlamente a v nadchádzajúcich mesiacoch môže odmietnutie relokácie utečencov Maďarmi zarezonovať aj pri voľbách v európskych krajinách.

Maďarské referendum je možné podľa tohto inštitútu vnímať i ako začiatok procesu európskej obnovy. Nézöpont podotýka, že jednou z kľúčových tém nadchádzajúcich volieb v Rakúsku, Holandsku, Francúzsku a Nemecku bude popri prisťahovaleckej politike práve vzťah k EÚ.

Riaditeľ inštitútu Political Capital Attila Juhász však zdôraznil, že ani najdrahšia politická kampaň všetkých čias v Maďarsku nestačila na to, aby referendum bolo platné. Vládnuca strana Fidesz tak utrpela na vnútropolitickej scéne chvíľkovú porážku. Aj keď je totiž ľudové hlasovanie neplatné, zdrvujúci pomer hlasov odmietajúcich kvóty umožňuje, aby Fidesz tento neúspech interpretoval ako víťazstvo.

Juhász dodal, že opozičné strany sa zdajú byť slabé na to, aby uvedenú interpretáciu negovali.

Podľa jeho slov na medzinárodnom poli je neplatné referendum pre Orbána prehrou. "Právne by ani platné referendum členskej krajiny nemalo žiadnu moc napadnúť rozhodnutia prijaté v EÚ, avšak neplatné hlasovanie nie je vhodné ani na vyvíjanie politického nátlaku," konštatoval analytik Political Capitalu, podľa ktorého to ale neznamená, že v únii treba rátať s prijatím povinných kvót na prerozdelenie utečencov.

Nezávisle na maďarskom referende povinnú relokáciu nepodporujú už ani západné členské krajiny EÚ. Ak by k tomu na jar vzniklo nejaké rozhodnutie, zrejme bude založené na dobrovoľnom princípe, uzavrel Juhász.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tadžikistan odporúča svojim občanom cestovať do Ruska len v nutných prípadoch

Tadžikistan odporúča svojim občanom cestovať do Ruska len v nutných prípadoch

VČERA - 22:09Zahraničné

Tadžikistan odporúča svojim občanom, aby sa zdržali cestovania do Ruska.

Novú kuchyňu WCK v Pásme Gazy pomenujú po zabitom poľskom dobrovoľníkovi

Novú kuchyňu WCK v Pásme Gazy pomenujú po zabitom poľskom dobrovoľníkovi

VČERA - 21:19Zahraničné

Jedna z prevádzok charitatívnej organizácie WCK v palestínskom Pásme Gazy ponesie meno po poľskom dobrovoľníkovi WCK Damianovi Sobólovi, ktorý nedávno zahynul pri útoku izraelskej armády.

Šéf francúzskej diplomacie vyzýva posilniť spoluprácu v oblasti európskej obrany

Šéf francúzskej diplomacie vyzýva posilniť spoluprácu v oblasti európskej obrany

VČERA - 21:16Zahraničné

Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné zastáva názor, že silnejšia európska spolupráca v oblasti obrany by popri aliancii NATO fungovala ako "druhá životná poistka".

Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru pre boj s organizovaným zločinom

Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru pre boj s organizovaným zločinom

VČERA - 19:26Zahraničné

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia.

Rakúski colníci našli v batožine na viedenskom letisku 700.000 eur

Rakúski colníci našli v batožine na viedenskom letisku 700.000 eur

VČERA - 18:13Zahraničné

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.