• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 9.5.2024Meniny má Roland
11°Bratislava

Židia na celom svete slávia sviatok - príchod nového roka 5777

  • 9:47 03.10.2016
  • Jeruzalem
Židia na celom svete slávia sviatok - príchod nového roka 5777

Ide o prvý z tzv. vysokých sviatkov a prvý deň z desiatich dní pokánia predchádzajúcich Dňu zmierenia (Jom kipur), čo sú najdôležitejšie dni v židovskom roku.

Židia na celom svete od nedeľného západu slnka do utorkového súmraku slávia sviatok Roš ha-šana, ktorým sa podľa židovského kalendára začína nový rok 5777.

Ide o prvý z tzv. vysokých sviatkov a prvý deň z desiatich dní pokánia predchádzajúcich Dňu zmierenia (Jom kipur), čo sú najdôležitejšie dni v židovskom roku. Obdobie medzi Roš ha-šana a Jom kipur je pre židov obdobím vnútornej meditácie a duchovnej aktivizácie.

Neodmysliteľným rysom sviatku Roš ha-šana sú sviatočné bohoslužby v synagógach a trúbenie na baraní roh, zvaný šofar. Zvuk rohu má pripomína zmluvu uzavretú medzi Jahvem a Izraelom na hore Sinaj a mal by všetkých prebudiť z "mravnej malátnosti".

Pokiaľ ide o jedlo, tradičné je podávanie jablko s medom, čo má symbolizovať nádej, že budúci rok bude "sladký ako med". Koláč chala, ktorý sa inokedy pečie ako pletený, je počas tohto sviatku guľatý a do cesta sa pridávajú hrozienka na dodanie sladkosti. Tradične sa podáva aj medový koláč či jablkový závin. Zvykom je jesť aj granátové jablko, pretože má vraj 613 semienok - rovnaký počet prikázaní (micvot) obsahuje Tóra.

Aby človeka v novom roku nestretlo nič zlé, treba sa vyhýbať horkým a kyslým jedlám a nahradiť aj potraviny či pokrmy tmavej farby svetlými: prednosť sa dáva mätovému čaju pred kávou, namiesto baklažánu sa pripravuje tekvica, čierne olivy sa nahrádzajú zelenými a miesto modrého maku sa plnka do koláčov robí z bieleho maku či tvarohu.

Zaužívanou tradíciou sú aj posolstvá politikov k židovskému Novému roku. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo svojom príhovore spomenul nedávno zosnulého exprezidenta Šimona Peresa.

"Šimon by chcel, aby sme tento rok slávili sviatok Roš ha-šana tak, že pozrieme s hrdosťou do minulosti a s nádejou do budúcnosti," uviedol. "Obraciam sa k židom na celom svete, aby zostali plní nádeje a pokračovali v ceste spravodlivosti a pravdy. Toto je príbeh židovského národa. Toto je príbeh štátu Izrael," dodal.

Ako napísal denník The Times of Israel, svoje ôsme, posledné posolstvo k sviatku Roš ha-šana adresoval židom v Spojených štátoch, Izraeli i iných krajinách sveta aj prezident USA Barack Obama, ktorý im zaželal "ďalší dobrý rok, plný nádeje, zdravia a šťastia".

Podobne ako Netanjahu, aj Obama vo svojom príhovore spomenul Šimona Peresa, ktorého označil za "silu inšpirujúcu mier". Zároveň sa vyjadril aj k vzťahom USA a Izraela počas svojho pôsobenia v úrade prezidenta USA. Pripomenul svoje návštevy v synagógach, ako aj organizovanie sederovej večere v Bielom dome či návštevu bývalého koncentračného tábora Buchenwald v spoločnosti Elieho Wiesela.

Z bezpečnostných dôvodov Izrael pred sviatkom Roš ha-šana uzavrel hraničné priechody s pásmom Gazy a Predjordánskom. Otvorí ich znova v utorok o 23.59 h miestneho času.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
4 nastavenia, ktoré zachránia slabú batériu v mobile

4 nastavenia, ktoré zachránia slabú batériu v mobile

VČERA - 21:15Zaujímavosti

Ak si váš mobil urgentne pýta nabíjačku, doprajte mu oddych zmenou týchto štyroch nastavení, ktoré predĺžia výdrž batérie.

Video: Lietadlo Boeing sa pri pristávaní zrútilo na dráhu

Video: Lietadlo Boeing sa pri pristávaní zrútilo na dráhu

VČERA - 20:15Zaujímavosti

Kamera zachytila desivý moment, keď spod lietadla začali lietať iskry.

Pražské metro oslavuje 50 rokov

Pražské metro oslavuje 50 rokov

VČERA - 12:18Zaujímavosti

Od slávnostného uvedenia prvého úseku pražského metra do prevádzky uplynie vo štvrtok 9. mája 50 rokov. Stalo sa tak 9. mája 1974.

Kedy sa najviac oplatí cestovať do najpopulárnejších európskych destinácií?

Kedy sa najviac oplatí cestovať do najpopulárnejších európskych destinácií?

21:44 07.05.2024Zaujímavosti

Leto už tradične patrí dovolenkám, no ak chcete ušetriť, pri cestovaní po Európe sa oplatí zvážiť aj iné, menej štandardné dátumy.

Veterinárka varuje pred touto zložkou v konzervách, môže spôsobiť rakovinu

Veterinárka varuje pred touto zložkou v konzervách, môže spôsobiť rakovinu

20:01 07.05.2024Zaujímavosti

Zložka v konzervovanom krmive môže mať za následok rakovinu u zvierat.