• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
13°Bratislava

PRIESKUM: Maďari odmietli kvóty,referendum bude pravdepodobne neplatné

  • 22:02 02.10.2016
  • Budapešť
PRIESKUM: Maďari odmietli kvóty,referendum bude pravdepodobne neplatné

O 19.00 h sa zatvorili volebné miestnosti v 3177 maďarských obciach a mestách, čím sa skončilo dnešné referendum o povinnom prisťahovaní utečencov na základe kvót.

Účasť Maďarov v dnešnom referende o utečeneckých kvótach dosiahne 42 percent, pričom proti prerozdeľovaniu prisťahovalcov sa vyjadrí 95 percent voličov. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky inštitútu Nézöpont, ktorého výsledky zverejnili dnes pol hodinu pred uzatvorením urien.

Za kvóty sa vyjadrilo iba päť percent respondentov. Tento výsledok by znamenal, že proti kvótam by sa vyslovilo 3,2 milióna a za 168.000 maďarských voličov.

Telefonický prieskum na reprezentatívnej vzorke voličov uskutočnil inštitút počas dnešného dňa.

Oficiálne výsledky budú podľa Národnej volebnej kancelárie (NVI) zverejnené vo štvrtok.

Referendum v Maďarsku sprevádzal protest proti zastrašovaniu ľudí

Maďarské referendum o utečeneckých kvótach sprevádzal dnes podvečer protest opozičnej ochranárskej strany Dialóg pre Maďarsko (PM).

Rečníci na zhromaždení v Budapešti kritizovali maďarskú vládu za to, že udržiava ľudí v strachu a neštíti sa nijakých prostriedkov na presadenie svojich záujmov.

Opozičný protest v Budapešti. Foto: TASR/AP
"Nízka účasť voličov v referende v priebehu dňa naznačila, že vláda premiéra Viktora Orbána stratila dôveru voličov, preto je potrebné už tento mesiac začať pripravovať predčasné voľby," povedala v prejave pred niekoľkými stovkami demonštrantov na Kossuthovom námestí spolupredsedníčka PM Tímea Szabóová.

Národná volebná komisia (NVK) pôvodne zhromaždenie označila za protiústavné a zakázala ho so zdôvodnením, že ide o volebné zhromaždenie. Strana sa ale odvolala na to, že polícia jej podujatie povolila.

Plebiscit zrejme nebude platný kvôli nízkej účasti voličov. Vo večerných správach maďarské verejnoprávne médiá, ktoré sú pod kontrolou vlády, uviedli, že v Srbsku čakajú utečenci na "dobrú správu" o neplatnosti plebiscitu a že už zajtra chce "s pomocou Allaha" prísť do Maďarska zhruba 10.000 arabských migrantov.

Hovorca maďarskej vlády: Brusel musí zobrať do úvahy výsledky referenda

Počet Maďarov, ktorí v dnešnom referende odmietli migračné kvóty, je vysoký, takže to musí brať do úvahy aj Brusel. V reakcii na výsledky plebiscitu, ktorý bude zrejme neplatný pre nízku účasť, to vyhlásil hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács, informovala agentúra MTI.

Výsledok podľa neho zaväzuje aj maďarskú vládu a parlament, pretože výrazná väčšina voličov jednoznačne odmietla relokáciu utečencov. "Vzhľadom na to, že referendum iniciovala vláda, nemôže konať inak, než rozhodnutie považovať za záväzné," dodal.


Ak Maďari neodmietnu utečenecké kvóty, Orbán odstúpi

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán odstúpi zo svojho postu v prípade, že v dnešnom referende voliči neodmietnu utečenecké kvóty. Premiér to povedal novinárom po tom, čo odovzdal svoj hlas vo volebnom okrsku na zugligetskej základnej škole XII. budapeštianskeho obvodu.

Ak však väčšina voličov kvóty odmietne, potom to podľa Orbánových slov poskytne dostatočný mandát parlamentu i vláde aj v prípade, že plebiscit nebude platný.

Premiér zdôraznil, že je hrdý, že Maďari sú prvými, ktorí o tejto otázke hlasujú a dodal, že bude rád, keď tento príklad budú nasledovať aj ďalšie krajiny.

Budapešťanov zaujíma referendum o kvótach menej

Dnešné referendum zaujíma zatiaľ Budapešťanov menej než ľudí na vidieku. Vyplýva to z údajov Národnej volebnej kancelárie (NVI), podľa ktorých účasť voličov o 13.00 h dosiahla v Budapešti 21,32 percenta, pričom priemerná celoštátna účasť bola na úrovni 23,56 percenta.

Najvyššia účasť (25,91 percenta) bola zaznamenaná v Györsko-mošonsko-šopronskej župe.

"Nezávisle od toho, či plebiscit bude platný alebo nie, bude mať zákonodarné následky," vyhlásil v Debrecíne pri odchode z volebnej miestnosti predseda parlamentnej frakcie vládnucej strany Fidesz Lajos Kósa. Podľa neho dôležitý nie je počet odovzdaných hlasov, teda účasť, ale pomer súhlasných a nesúhlasných odpovedí na otázku ľudového hlasovania.

Dnes o 06.00 h otvorili 10.331 volebných okrskov, v ktorých sa spolu so 105 volebnými miestnosťami na zahraničných zastupiteľských úradoch Maďarska bude môcť vyše osem miliónov oprávnených voličov vyjadriť v referende k otázke: "Ste za to, aby EÚ mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?" Volebné okrsky zatvoria o 19.00 h. K platnosti plebiscitu je potrebná nadpolovičná účasť, čo je vyše 4,1 milióna voličov.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tadžikistan odporúča svojim občanom cestovať do Ruska len v nutných prípadoch

Tadžikistan odporúča svojim občanom cestovať do Ruska len v nutných prípadoch

VČERA - 22:09Zahraničné

Tadžikistan odporúča svojim občanom, aby sa zdržali cestovania do Ruska.

Novú kuchyňu WCK v Pásme Gazy pomenujú po zabitom poľskom dobrovoľníkovi

Novú kuchyňu WCK v Pásme Gazy pomenujú po zabitom poľskom dobrovoľníkovi

VČERA - 21:19Zahraničné

Jedna z prevádzok charitatívnej organizácie WCK v palestínskom Pásme Gazy ponesie meno po poľskom dobrovoľníkovi WCK Damianovi Sobólovi, ktorý nedávno zahynul pri útoku izraelskej armády.

Šéf francúzskej diplomacie vyzýva posilniť spoluprácu v oblasti európskej obrany

Šéf francúzskej diplomacie vyzýva posilniť spoluprácu v oblasti európskej obrany

VČERA - 21:16Zahraničné

Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné zastáva názor, že silnejšia európska spolupráca v oblasti obrany by popri aliancii NATO fungovala ako "druhá životná poistka".

Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru pre boj s organizovaným zločinom

Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru pre boj s organizovaným zločinom

VČERA - 19:26Zahraničné

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia.

Rakúski colníci našli v batožine na viedenskom letisku 700.000 eur

Rakúski colníci našli v batožine na viedenskom letisku 700.000 eur

VČERA - 18:13Zahraničné

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.