• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
20°Bratislava

V Turecku nariadili zatvoriť 12 TV staníc, vrátane TV kanálu pre deti

  • 14:56 30.09.2016
  • Ankara
V Turecku nariadili zatvoriť 12 TV staníc, vrátane TV kanálu pre deti

Dôvodom bolo ohrozenie bezpečnosti štátu, informovala dnes štátna tlačová agentúra Anadolu.

Turecké úrady nariadili 12 spravodajským spoločnostiam, aby ukončili svoju činnosť. Ako dôvod svojho nariadenia uviedli ohrozenie bezpečnosti štátu, informovala dnes štátna tlačová agentúra Anadolu.

Rozhodnutie tureckých úradov zvyšuje obavy, že výnimočný stav, ktorý bol vyhlásený v polovici júla po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat, vláda využíva na potlačenie opozície, píše agentúra AP.

Bezprostredne po prevrate vláda nariadila ukončiť činnosť viacerých médií, ktoré podozrievala z napojenia na moslimského duchovného Fethullaha Gülena.

Gülen žije v USA a jeho vydanie Ankara žiada preto, že ho považuje za vodcu "teroristickej organizácie". Po prevrate boli do väzby vzaté desiatky novinárov a iných zamestnancov médií.

Neskôr sa vládne úrady zamerali aj na údajne prokurdské médiá, ktoré obvinili zo spojenectva s kurdskými povstalcami. Vo štvrtok večer sa zasa objavila správa o represiách voči 12 ďalším televíznym staniciam podozrivým z napojenia na teroristické organizácie alebo skupiny ohrozujúce bezpečnosť štátu.

Agentúra AP uviedla, že medzi novoperzekvovanými sú väčšinou prokurdské či ľavici naklonené televízie, ale aj TV kanál, ktorý vysiela detské animované filmy v kurdčine, či stanica, kde hrajú kurdské ľudové piesne.

Viaceré novinárske organizácie z Turecka i zahraničia odsúdili najnovší záťah proti médiám v krajine. Výkonný riaditeľ Výboru na ochranu novinárov (VON) Robert Mahoney uviedol, že po umlčaní kritických médií sa turecká vláda zamerala na vysielateľov pre národnostné menšiny.

"Ak vláda vníma dokonca aj programy pre deti ako ohrozenie bezpečnosti štátu, je to jasné zneužitie jej právomocí v čase výnimočného stavu," spresnil.

Turecké združenie novinárov vyzvalo vládu, aby prestala prenasledovať novinárov, ktorí pracujú pre verejnosť, a aby zabezpečili jej právo na informácie a právo dozvedieť sa pravdu.

Zdroje z vládnych kruhov trvajú na tom, že zákrok proti médiám alebo novinárom nesúvisí s novinárskou činnosťou, ale s ich kontaktmi s teroristickými organizáciami.

Od vyhlásenia výnimočného stavu v Turecku bolo zatknutých viac ako 100 novinárov, ďalších asi 2500 ich bolo prepustených zo zamestnania a stovky prišli o novinárske preukazy, čo im v podstate znemožňuje prácu.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na demonštráciu Orbánovho kritika prišli do Debrecína tisíce ľudí

Na demonštráciu Orbánovho kritika prišli do Debrecína tisíce ľudí

DNES - 19:01Zahraničné

Tisíce ľudí sa zhromaždili v nedeľu vo východomaďarskom meste Debrecín na demonštrácii proti vládnej strane Fidesz a kabinetu premiéra Viktora Orbána, ktorú zorganizoval jeho kritik Péter Magyar.

Macron vyzval Netanjahua na dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy

Macron vyzval Netanjahua na dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy

DNES - 18:39Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval v nedeľu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua počas telefonického hovoru, aby dosiahol dohodu o prímerí v Pásme Gazy s palestínskym militantným hnutím Hamas.

Lipavský: Český veľvyslanec v Moskve končí vo svojej funkcii

Lipavský: Český veľvyslanec v Moskve končí vo svojej funkcii

DNES - 16:20Zahraničné

Česko odvoláva ku koncu mája svojho veľvyslanca v Moskve a nevyšle nijakého svojho zástupcu na inauguráciu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Slovenskí hokejisti do 18 rokov na bronz nedosiahli, prehrali s favorizovaným Švédskom

Slovenskí hokejisti do 18 rokov na bronz nedosiahli, prehrali s favorizovaným Švédskom

DNES - 15:43Zahraničné

Slovenskí hokejisti do 18 rokov obsadili na MS vo Fínsku konečné štvrté miesto a zopakovali tak svoje umiestnenie spred roka.

Ukrajina hlási ďalšie útoky Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci

Ukrajina hlási ďalšie útoky Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci

DNES - 11:08Zahraničné

Dvaja ľudia zahynuli v noci na nedeľu pri ruskom raketovom útoku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.