• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
15°Bratislava

Regionálne voľby v Baskicku a Galícii posilnili Rajoya

  • 7:32 26.09.2016
  • Madrid
Regionálne voľby v Baskicku a Galícii posilnili Rajoya

Španielsky úradujúci premiér Mariano Rajoy je politickým víťazom nedeľňajších regionálnych volieb v Baskicku a Galícii.

Španielsky úradujúci premiér Mariano Rajoy je politickým víťazom nedeľňajších regionálnych volieb v Baskicku a Galícii. Rajoyova konzervatívna Ľudová strana (PP) obhájila v jeho domovskom autonómnom spoločenstve Galícia väčšinu v regionálnom parlamente. V Baskicku, kde PP nezohráva dôležitú úlohu, zaznamenali konzervatívci len menšie straty, napísala agentúra DPA.

Pre ľudovcov sú však dobrou správou najmä zlé výsledky socialistov (PSOE), ktoré by mohli oslabiť vnútrostranícku pozíciu ich kontroverzného šéfa Pedra Sáncheza. Ten dosiaľ blokoval vytvorenie novej vlády v Madride pod vedením Rajoya. Iní poprední socialisti, ktorí sa na rozdiel od Sáncheza vyslovujú za tolerovanie vlády PP, by tak teraz mohli získať prevahu. Španielsko nemá v dôsledku patovej povolebnej situácie novú riadnu vládu od decembra 2015.

V Baskicku socialistov odsunula z tretieho na štvrté miesto protestná strana Podemos (Môžeme), ako oznámila regionálna volebná komisia po sčítaní všetkých hlasov. PSOE prišla o sedem z doterajších 16 kresiel v regionálnom parlamente vo Vitorii. V Galícii budú mať socialisti o štyroch poslancov menej (doteraz 18). V parlamente v Santiagu de Compostela síce budú naďalej druhou najsilnejšou stranou, v ľavicovom spojenectve s Podemos však majú len 14 mandátov.

V Galícii bude naďalej vládnuť šéf regionálnej samosprávy Alberto Núňez Feijóo, ktorý viedol tamojšiu kandidátku PP a ktorý je pri moci od roku 2009. V Baskicku zvíťazila Baskická národná strana (PNV) doterajšieho predsedu regionálnej vlády Iňiga Urkulla, ktorá však so ziskom približne 37,6 percenta hlasov podobne ako v roku 2012 nedosiahla nadpolovičnú väčšinu.

Parlament v Madride len začiatkom septembra neschválil opätovnú kandidatúru Rajoya na post španielskeho premiéra, ktorý zastával od roku 2011. Rozhodujúce boli pri tom zamietavé hlasy poslancov PSOE.

Španielskym politickým stranám sa nedarí zostaviť vládu už deväť mesiacov. Z oboch predošlých volieb, ktoré sa uskutočnili v decembri 2015 a júni 2016, nevzišiel jasný víťaz a rokovania o vytvorení vládnej koalície boli doteraz bezúspešné.

Ak sa politici v Madride nezhodnú na zvolení nového premiéra do 31. októbra, musí kráľ Filip VI. v súlade s ústavou rozpustiť parlament a vypísať ďalšie predčasné voľby, ktoré by sa konali 25. decembra.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Mediálna platforma Voice of Europe bude na sankčnom zozname EÚ

Jourová: Mediálna platforma Voice of Europe bude na sankčnom zozname EÚ

VČERA - 22:04Zahraničné

Na novom sankčnom zozname Európskej únie voči Rusku bude aj mediálna platforma Voice of Europe, povedala česká eurokomisárka Věra Jourová.

Na demonštráciu Orbánovho kritika prišli do Debrecína tisíce ľudí

Na demonštráciu Orbánovho kritika prišli do Debrecína tisíce ľudí

VČERA - 19:01Zahraničné

Tisíce ľudí sa zhromaždili v nedeľu vo východomaďarskom meste Debrecín na demonštrácii proti vládnej strane Fidesz a kabinetu premiéra Viktora Orbána, ktorú zorganizoval jeho kritik Péter Magyar.

Macron vyzval Netanjahua na dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy

Macron vyzval Netanjahua na dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy

VČERA - 18:39Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval v nedeľu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua počas telefonického hovoru, aby dosiahol dohodu o prímerí v Pásme Gazy s palestínskym militantným hnutím Hamas.

Lipavský: Český veľvyslanec v Moskve končí vo svojej funkcii

Lipavský: Český veľvyslanec v Moskve končí vo svojej funkcii

VČERA - 16:20Zahraničné

Česko odvoláva ku koncu mája svojho veľvyslanca v Moskve a nevyšle nijakého svojho zástupcu na inauguráciu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Slovenskí hokejisti do 18 rokov na bronz nedosiahli, prehrali s favorizovaným Švédskom

Slovenskí hokejisti do 18 rokov na bronz nedosiahli, prehrali s favorizovaným Švédskom

VČERA - 15:43Zahraničné

Slovenskí hokejisti do 18 rokov obsadili na MS vo Fínsku konečné štvrté miesto a zopakovali tak svoje umiestnenie spred roka.