• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
19°Bratislava

Hrad Ľupča stále odkrýva zaujímavé nálezy

  • 17:24 25.09.2016
  • Slovenská Ľupča
Hrad Ľupča stále odkrýva zaujímavé nálezy

Železiarne Podbrezová od nadobudnutia hradu v roku 2002 zabezpečujú jeho postupnú renováciu tak, aby mu vrátili lesk a slávu. Mimoriadnym nálezom je fragment portálu, zdobený motívom čiernych sŕdc.

Hrad Ľupča, založený v polovici 13. storočia uhorským kráľom Belom IV., sa týči nad obcou Slovenská Ľupča a je národnou kultúrnou pamiatkou. Spoločnosť Železiarne Podbrezová od nadobudnutia tohto stredovekého hradu v roku 2002 zabezpečuje jeho postupnú renováciu tak, aby mu vrátila lesk a slávu.

V uplynulých rokoch opravila strechy, fortifikačný systém - hradby, brány a bašty, položila novú kamennú dlažbu na dolnom nádvorí, uskutočnila pamiatkovú obnovu kaplnky, Gizelinho domu z 19. storočia i najvyššieho poschodia Rubigallovej veže. Od vlaňajšieho roka obnovuje horné nádvorie hradu, ktorého súčasťou je najstaršia časť nádvoria - donjon z 13. storočia.

Ako informoval kastelán hradu Vladimír Homola v aktuálnom vydaní firemných novín železiarov Podbrezovan, popri historicko-architektonickom výskume bol na hornom nádvorí realizovaný aj archeologický výskum a ten odkryl zaujímavé nálezy. Financovali ho Železiarne Podbrezová a realizoval Pamiatkový úrad SR.

"Výskum pozostával zo 16 sond, ktorých situovanie záviselo od potrieb realizácie zemných prác a úprav terénu v rámci obnovy horného nádvoria. Jednotlivé sondy sa kopali ručne po vrstvách, situácia v nich sa dokumentovala fotograficky, všetky geodeticky zamerali. Výskum prebiehal v priestore, ktorý bol značne sterilizovaný výkopmi inžinierskych sietí z 20. storočia," priblížil Homola.

"Podľa historických prameňov vznikla v 13. storočí na hornom nádvorí vežová stavba donjon obklopená šošovkovitým nádvorím, ktoré bolo vymedzené kamenným opevnením. To bolo počas výskumu odkryté v značnom rozsahu. Zistilo sa, že najrozsiahlejšia časť, smerom od donjonu na juh, je narušená kanalizáciou z 20. storočia. Okrem toho hradba pokračovala v severnej časti arkádovej chodby smerom k delovej bašte. Zaniknuté opevnenie bolo murované z lomového kameňa na vápennú maltu. K obdobiu fungovania tohto opevnenia sa viaže najstaršia zistená kultúrna vrstva, identifikovaná v malých fragmentoch. V priestore severne od donjonu bola identifikovaná vrstva so stopami požiaru. Nájdený materiál z tejto vrstvy sa datuje do obdobia 14. až 15. storočia," vysvetlil kastelán s tým, že stopy požiaru mohli súvisieť s udalosťami spojenými so zánikom opevnenia.

Podľa neho v juhovýchodnej časti arkádovej chodby sa našla okrúhliaková dlažba, ktorá je jedinou staršou stopou po úprave terénu tehlovou dlažbou z obdobia baroka.

"Mimoriadnym nálezom je však fragment vstupného portálu, zdobený motívom čiernych sŕdc. Prvá časť z tohto portálu bola nájdená pri výskumoch už v roku 2003, druhý nález je väčší, čím nám podáva pomerne presný obraz o celkovom vzhľade portálu. V kultúrnych vrstvách boli vykopané ďalšie fragmenty keramického, kovového a dreveného náradia. O ochranu a odborné ošetrenie všetkých hnuteľných nálezov sa postarali Železiarne Podbrezová," dodal Homola.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
15.000 eur skončilo medzi kontajnermi, polícia začala trestné stíhanie

15.000 eur skončilo medzi kontajnermi, polícia začala trestné stíhanie

DNES - 12:13Domáce

Polícia opätovne vyzýva seniorov na obozretnosť pri telefonátoch s neznámymi osobami.

Čaputová a Pellegrini chcú upokojiť situáciu, spoločne pozvú do paláca lídrov parlamentných strán

Čaputová a Pellegrini chcú upokojiť situáciu, spoločne pozvú do paláca lídrov parlamentných strán

DNES - 12:10Domáce

Prezidentka Zuzana Čaputová spoločne so svojím nástupcom Petrom Pellegrinim pozvú do Prezidentského paláca lídrov všetkých parlamentných politických strán.

Šimečka vyzýva na zdržanlivosť pri hodnotení postupu bezpečnostných zložiek

Šimečka vyzýva na zdržanlivosť pri hodnotení postupu bezpečnostných zložiek

DNES - 11:54Domáce

Namiesto vzájomného obviňovania treba podľa neho znížiť napätie a polarizáciu v spoločnosti a vytvoriť priestor na vyšetrovanie i riadny chod ústavných orgánov.

ÚIS začal po atentáte trestné stíhanie aj kontrolu postupu policajtov

ÚIS začal po atentáte trestné stíhanie aj kontrolu postupu policajtov

DNES - 11:51Domáce

Prvotné úkony prebiehali už včera 15. mája.

Vláda naznačila, kto by mohol viesť kabinet v neprítomnosti Fica

Vláda naznačila, kto by mohol viesť kabinet v neprítomnosti Fica

DNES - 11:29Domáce

Vláda sa za zatvorenými dverami poradí, ako bude ďalej postupovať vo vedení krajiny po útoku na premiéra Roberta Fica.