• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
21°Bratislava

VIDEO: DANKO: Súčasná generácia má šťastie, že žije v slobodnom štáte

  • 19:55 22.09.2016
  • Brezová pod Bradlom
VIDEO: DANKO: Súčasná generácia má šťastie, že žije v slobodnom štáte

Predseda parlamentu A.Danko to povedal v Brezovej pod Bradlom. kde si verejnosť a vojaci pripomenuli Deň Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Deň Ozbrojených síl (OS) Slovenskej republiky si dnes pripomenuli príslušníci spolu s verejnosťou slávnostným nástupom na Námestí M. R. Štefánika v Brezovej pod Bradlom v okrese Myjava. Za účasti predsedu NR SR Andreja Danka, ministra obrany Petra Gajdoša, náčelníka Generálneho štábu OS SR Milana Maxima defilovali jednotky ozbrojených síl a uskutočnil sa aj prelet vojenských lietadiel.


Podľa predsedu NR SR má súčasná generácia šťastie, že žije v slobodnom štáte, za ktorý však museli bojovať naši predkovia. Vyzdvihol význam revolučného roku 1848 a povedal, že i napriek tomu musel obhajovať, aby mohli v NR SR pri symboloch štátu stáť vojaci v historických uniformách z toho obdobia. "Ubezpečujem vás, že urobím všetko pre to, aby slovenská armáda mala plnohodnotné podmienky a zároveň, aby naša národná identita a suverenita, hlas Slovenska zostali zachované. Lepšie sa mi zotrváva v takejto pozícii, keď za sebou cítim silu takú, ako je aj ozbrojený zbor, akou je armáda Slovenskej republiky," povedal Danko.

Podľa ministra obrany sloboda nebola, nie je ani nebude zadarmo ani samozrejmosťou. Rezort obrany si, ako povedal Gajdoš, ctí tradície, preto sa konajú oslavy v Brezovej pod Bradlom, kam jednoznačne patria ako pocta bojom slovenských dobrovoľníkov. Príslušníkov OS povzbudil do ďalšej práce. „Som presvedčený, že ju robíte čo najlepšie, s jasným cieľom v prospech občanov Slovenska,“ dodal minister. Aj preto armáda podľa ministra dlhodobo patrí k najdôveryhodnejším štátnym inštitúciám. "V zahraničí počúvam len pochvalné slová. Veď doteraz sa na troch kontinentoch v misiách vystriedalo 17.000 slovenských vojakov," dodal Gajdoš.


Ocenil, že dnes sa na slávnostnom nástupe zúčastňujú aj prví dobrovoľní vojaci, ktorí absolvujú výcvik so zanietením i napriek menšiemu finančnému ohodnoteniu. S prejavom vystúpila aj primátorka Brezovej pod Bradlom Eva Ušiaková. Brigádny generál Emil Boček z Československej obce legionárskej ocenil, že spolupráca slovenskej a českej armády pretrváva.

Na záver osláv účastníci slávnostného zhromaždenia položili vence pri pamätníku dobrovoľníckych výprav z rokov 1848-49 na Prietržskej ceste. Výročie historicky prvého ozbrojeného vystúpenia Slovákov proti útlaku, ktoré sa odohralo 22. septembra 1848 práve pri Brezovej pod Bradlom, sa stalo symbolicky Dňom ozbrojených síl a ide o stálu pripomienku jednej z hlavných úloh OS.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prieskum: Podpora členstva Slovenska v EÚ a NATO oproti vlaňajšku vzrástla

Prieskum: Podpora členstva Slovenska v EÚ a NATO oproti vlaňajšku vzrástla

DNES - 13:38Domáce

Členstvo Slovenskej republiky v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii podporuje približne 70 percent Slovákov. Podpora oproti roku 2023 vzrástla.

Žiga: Vstup SR do EÚ bol najdôležitejším rozhodnutím v moderných dejinách

Žiga: Vstup SR do EÚ bol najdôležitejším rozhodnutím v moderných dejinách

DNES - 13:09Domáce

Podľa Petra Žigu je členstvo v EÚ pre Slovensko obrovským prínosom.

Šutaj Eštok odmieta, že by štátne funkcie boli odmenou pre darcov Hlasu-SD

Šutaj Eštok odmieta, že by štátne funkcie boli odmenou pre darcov Hlasu-SD

DNES - 12:56Domáce

Minister vnútra a generálny manažér Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok odmieta, že by funkcie v štátnej správe boli odmenou pre darcov strany.

SHMÚ vydal pre časť západného Slovenska výstrahu

SHMÚ vydal pre časť západného Slovenska výstrahu

DNES - 12:41Domáce

Meteorologická situácia na západnom Slovensku môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Poslanci odvolali Andreja Majerníka a Jána Mazáka z funkcií členov Súdnej rady SR

Poslanci odvolali Andreja Majerníka a Jána Mazáka z funkcií členov Súdnej rady SR

DNES - 12:38Domáce

Poslanci Národnej rady SR odvolali z funkcie členov Súdnej rady SR Andreja Majerníka a Jána Mazáka. Rozhodli o tom vo štvrtkovom hlasovaní.