• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 1.5.2024Dnes je Sviatok práce
13°Bratislava

VIDEO: V Bratislave pokračuje Európsky týždeň mobility

  • 15:22 19.09.2016
  • Bratislava
VIDEO: V Bratislave pokračuje Európsky týždeň mobility

ETM sa koná každý rok od 16. do 22. septembra. Jeho cieľom je motivovať a povzbudiť samosprávy k podpore alternatívnych spôsobov dopravy v meste a investovaní do podpornej infraštruktúry.

Mesto Bratislava sa aktívne zapojilo do prebiehajúceho Európskeho týždňa mobility (ETM), ktorý trvá od 16. do 22. septembra.

"Počas celého týždňa môžu šoféri motorových vozidiel cestovať v MHD zadarmo, iba na vodičský preukaz. Pre deti budeme mať dopravné ihrisko, bude diskusia s cyklokuchyňou, na ktorej sa zúčastním. Budú aj iné akcie. Teraz nás čaká podpora ďalšieho alternatívneho spôsobu pohybu po meste a tým je trojkolka napájaná batériou. My už sme rozmýšľali nad zakúpením podobného dopravného prostriedku pre našich ľudí. Máme to pripravené a zrejme na budúci rok aj zrealizujeme," uviedol na dnešnom brífingu primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

VIDEO: Ivo Nesrovnal sa povozil na elektrickej trojkolke


Zároveň si vyskúšal testovaciu jazdu na trojkolke. Tiež pripomenul investície na zlepšenie cestovania MHD i na bicykloch: mesto tohto roku dokončilo cyklotrasy na Starom moste, Dunajskej, Štúrovej a Banskobystrickej ulici, kde pribudol bezbariérový priechod. Vlani na cyklotrasy samospráva vyčlenila 188.000 eur a v tomto roku 330.000 eur.

"Opravili sme zastávky MHD pri Inchebe a na nábreží. Zriaďujeme nové prestupné uzly pod Manderlákom a na Molecovej ulici, kde bude integrovaná zastávka. Budeme opravovať Karloveskú, Ružinovskú a Vajnorskú radiálu. Čiže meníme mesto k lepšiemu," zhodnotil primátor.

Medzi už uskutočnené aktivity ETM patrí maľovanie zastávky MHD Pekná cesta v rámci projektu Mestského parlamentu mladých, charitatívne podujatie Na kolesách proti rakovine, európska cyklistická jazda NowWeBike s názvom Cesta nádeje, ktorá viedla z dánskej Kodane cez Nemecko, Česko, Poľsko, Slovensko, Maďarsko do rakúskej Viedne.

Cez uplynulý víkend mnohí záujemcovia využili návštevu Dopravného podniku Bratislava, kde si prezreli historické i nové moderné vozidlá, mohli sa zúčastniť na odborných prednáškach, prezentáciách záchrannej zdravotnej služby i previezť sa špeciálnym konvojom historických električiek z Jurajovho dvora po trase Vajnorská – Námestie SNP – Obchodná – Radlinského – Račianske mýto až do vozovne Krasňany. Združenie Cyklokoalícia na Šafárikovom námestí pripravilo šesťhodinovú akciu Všetci na bajk – na bajku do mesta.

VIDEO: Jazda na elektrických trojkolkách


ETM sa koná každý rok od 16. do 22. septembra. Jeho cieľom je motivovať a povzbudiť samosprávy k podpore alternatívnych spôsobov dopravy v meste a investovaní do podpornej infraštruktúry. Zámerom sú opatrenia udržateľnej mestskej mobility, aby vyzvali obyvateľov využívať pre prepravu multimodálnu dopravu - peši, bicyklom a hromadnou dopravou. Tento rok je kampaň zameraná na propagáciu ekonomických prínosov inteligentnej a udržateľnej mobility pre jednotlivcov, organizácie a spoločnosť. Motto kampane 2016 je Inteligentná a udržateľná mobilita - investícia do Európy.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Minister Boris Susko diskutoval so sudcami

Minister Boris Susko diskutoval so sudcami

VČERA - 20:29Domáce

Minister spravodlivosti SR Boris Susko sa v pondelok a utorok stretol v Bardejovských kúpeľoch so sudcami obvodu Krajského súdu Prešov na ich celokrajskom odbornom seminári.

​Bankový vírus vás môže obrať o peniaze, v Česku je treťou najrozšírenejšou hrozbou

​Bankový vírus vás môže obrať o peniaze, v Česku je treťou najrozšírenejšou hrozbou

VČERA - 20:01Domáce

Vírus, ktorého cieľom je získať peniaze obetí bez toho, aby čokoľvek spozorovali, sa v minulosti už vyskytoval aj na Slovensku.

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín

VČERA - 18:55Domáce

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín a nevybuchnutej munície pod vodnou hladinou.

Po zrážke s autom pri Prešove zahynul motorkár, nehodu dokumentujú

Po zrážke s autom pri Prešove zahynul motorkár, nehodu dokumentujú

VČERA - 16:18Domáce

Po zrážke s osobným autom za Prešovom v smere na Kapušany prišiel v utorok popoludní o život motorkár.

Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

VČERA - 15:38Domáce

Voľby do Národnej rady (NR) SR by v apríli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 21,2 percenta hlasov.