• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
14°Bratislava

Veliteľa bývalej odnože al-Káidy zabili pri nálete

  • 7:44 09.09.2016
  • Damask
Veliteľa bývalej odnože al-Káidy zabili pri nálete

Veliteľa, ktorý mal prezývku Abú Umar Sarákib, zabili v lokalite na vidieku v sýrskej provincii Aleppo.

Vysokopostaveného vojenského veliteľa sýrskej militantnej skupiny Džabhat Fath aš-Šám, teda niekdajšieho Frontu an-Nusra, zabili pri leteckom útoku, ktorého terčom bolo stretnutie lídrov tejto bývalej odnože al-Káidy v Sýrii. Správu o smrti veliteľa oznámila vo štvrtok skupina na svojom účte na Twitteri, uviedla svetová agentúra AP. A tlačovú agentúru Reuters o tom informovali dva povstalecké zdroje.

Veliteľa, ktorý mal prezývku Abú Umar Sarákib, zabili v lokalite na vidieku v sýrskej provincii Aleppo, kde sa sunnitská militantná skupina podieľa na prebiehajúcich bojoch proti vojakom sýrskej armády a šiitským milíciám podporovaným Iránom. Zatiaľ nie je známe, ktorému štátu patrili útočiace lietadlá a kedy k náletom došlo.

Sarákib riadil vojenské operácie v Aleppe, zruinovanom vojnou.

Zdroj uviedol agentúre Reuters, že militanti sa stretli v tajnom úkryte v dedine Kafr Nájá v provincii Aleppo. Objavili sa tiež nepotvrdené správy, že zranení alebo usmrtení boli aj niekoľkí ďalší vysokopostavení predstavitelia skupiny Džabhat Fath aš-Šám.

Vplyvná sýrska odnož al-Káidy, Front an-Nusra, koncom júla oznámila, že ukončuje svoj vzťah s celosvetovou teroristickou sieťou založenou Usámom bin Ládinom, aby sa zbavila povesti, že útočí na sýrskych civilistov - z čoho ju obviňujú svetové veľmoci.

Front an-Nusra si chcel takto nakloniť Sýrčanov, ktorí mali dlho obavy z napojenia Frontu an-Nusra na al-Káidu a z prítomnosti zahraničných džihádistov v jeho radoch.

Washington však krok Frontu an-Nusra neocenil, naopak vyhlásil, že nezmenil svoj postoj k tejto militantnej skupine, ktorú zaraďuje medzi teroristické organizácie. Washington dodal, že odtrhnutie Frontu an-Nusra od al-Káidy je len kozmetická zmena a ide len o premenovanie, ktoré neznamená odklon od ideológie. Podľa USA sa skupina premenovala preto, aby nebola terčom náletov, ktoré podniká proti militantným skupinám koalícia vedená Spojenými štátmi, ale aj ruské a sýrske vládne lietadlá.

Moskva a Washington vedú diskusie o koordinovaní náletov proti militantom v Sýrii.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Mediálna platforma Voice of Europe bude na sankčnom zozname EÚ

Jourová: Mediálna platforma Voice of Europe bude na sankčnom zozname EÚ

VČERA - 22:04Zahraničné

Na novom sankčnom zozname Európskej únie voči Rusku bude aj mediálna platforma Voice of Europe, povedala česká eurokomisárka Věra Jourová.

Na demonštráciu Orbánovho kritika prišli do Debrecína tisíce ľudí

Na demonštráciu Orbánovho kritika prišli do Debrecína tisíce ľudí

VČERA - 19:01Zahraničné

Tisíce ľudí sa zhromaždili v nedeľu vo východomaďarskom meste Debrecín na demonštrácii proti vládnej strane Fidesz a kabinetu premiéra Viktora Orbána, ktorú zorganizoval jeho kritik Péter Magyar.

Macron vyzval Netanjahua na dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy

Macron vyzval Netanjahua na dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy

VČERA - 18:39Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval v nedeľu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua počas telefonického hovoru, aby dosiahol dohodu o prímerí v Pásme Gazy s palestínskym militantným hnutím Hamas.

Lipavský: Český veľvyslanec v Moskve končí vo svojej funkcii

Lipavský: Český veľvyslanec v Moskve končí vo svojej funkcii

VČERA - 16:20Zahraničné

Česko odvoláva ku koncu mája svojho veľvyslanca v Moskve a nevyšle nijakého svojho zástupcu na inauguráciu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Slovenskí hokejisti do 18 rokov na bronz nedosiahli, prehrali s favorizovaným Švédskom

Slovenskí hokejisti do 18 rokov na bronz nedosiahli, prehrali s favorizovaným Švédskom

VČERA - 15:43Zahraničné

Slovenskí hokejisti do 18 rokov obsadili na MS vo Fínsku konečné štvrté miesto a zopakovali tak svoje umiestnenie spred roka.