• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
16°Bratislava

Trump zaskočil Američanov: Toto povedal o Obamovi

  • 10:44 08.09.2016
  • Washington
Trump zaskočil Američanov: Toto povedal o Obamovi

Republikánsky kandidát zároveň vyhlásil, že spojenectvo s Ruskom by prispelo k porážke extrémistickej skupiny Islamský štát (IS).

Prezidentský kandidát amerických republikánov Donald Trump vyjadril presvedčenie, že ruský prezident Vladimir Putin je lepším lídrom než šéf Bieleho domu Barack Obama.

Realitný magnát to vyhlásil na bezpečnostnom fóre televízie NBC News, ktoré sa v stredu konalo v New Yorku. Okrem neho tam odpovedala na otázky aj Trumpova demokratická súperka Hillary Clintonová.

Išlo o prvé vystúpenie oboch kandidátov na jednom pódiu od júla, keď získali oficiálne nominácie svojich strán. Obaja však vystupovali samostatne, informovala dnes agentúra AP.

Putin si podľa Trumpa udržiava silnú kontrolu nad svojou krajinou a teší sa veľkej, vyše 80-percentnej podpore obyvateľstva.

"Je to veľmi rozdielny systém a mne sa ten systém nepáči, ale (Putin) je rozhodne v tomto systéme lídrom, a to omnoho viac, než je lídrom náš prezident... My máme rozdelenú krajinu," vyhlásil Trump.

Súčasne priznal, že ho tešia pochvalné vyjadrenia na jeho adresu zo strany Vladimira Putina a že na ne bude reagovať v podobnom duchu.

Republikánsky kandidát tiež vyhlásil, že spojenectvo s Ruskom by prispelo k porážke extrémistickej skupiny Islamský štát (IS).

Hillary Clintonová musela počas vystúpenia na fóre odpovedať na sériu nepríjemných otázok týkajúcich sa aféry okolo používania súkromného e-mailu v čase pôsobenia na čele americkej diplomacie. Musela tiež vysvetľovať, prečo v roku 2003 podporila inváziu do Iraku, a obhajovať americkú intervenciu v Líbyi z roku 2011.

Clintonová priznala, že urobila chybu, keď vo funkcií ministerky používala súkromnú e-mailovú schránku a keď ako senátorka podporila inváziu do Iraku. Súčasne to využila ako dôkaz toho, že si na rozdiel od Trumpa dokáže priznať svoje omyly z minulosti.

"Prevzala som zodpovednosť za svoje rozhodnutia. On (Trump) si odmieta priznať, že podporoval (inváziu do Iraku)," povedala Clintonová podľa televízie NBC.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Biely dom kritizuje uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy

Biely dom kritizuje uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy

DNES - 21:44Zahraničné

Biely dom v utorok označil za neprijateľné uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy. Reagoval na kroky Izraela, ktorý v posledných dňoch uzavrel priechody Rafah a Kerem Šalom.

Poľský minister obrany varoval pred ruskými hrozbami v Európe

Poľský minister obrany varoval pred ruskými hrozbami v Európe

DNES - 20:20Zahraničné

Poľské bezpečnostné služby sú v plnej pohotovosti pre hrozbu bombových útokov a záškodníckych akcií zo strany Ruska na území Európy. V utorok to vyhlásil poľský minister obrany.

Biden upozornil na nárast antisemitizmu v Spojených štátoch i vo svete

Biden upozornil na nárast antisemitizmu v Spojených štátoch i vo svete

DNES - 19:44Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

V rieke Tisa sa utopili traja mladíci

V rieke Tisa sa utopili traja mladíci

DNES - 17:00Zahraničné

Podľa pohraničnej stráže sa mladíci pokúšali preplávať hranice.

Ukrajina preveruje možnú účasť KĽDR na dodávkach balistických striel Rusku

Ukrajina preveruje možnú účasť KĽDR na dodávkach balistických striel Rusku

DNES - 16:04Zahraničné

Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že preskúmala trosky 21 z približne 50 balistických striel vypálených Ruskom od konca decembra do konca februára.