• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
20°Bratislava

Obyvatelia metropol EÚ sú s mestami spokojní, aj Bratislavčania

  • 13:35 07.09.2016
  • Brusel
Obyvatelia metropol EÚ sú s mestami spokojní, aj Bratislavčania

Prieskum naznačil, že najviac sú so životom vo svojom meste spokojní obyvatelia Vilniusu (98 percent) a v tesnom závese (97-96 percent) nasleduje Štokholm, Kodaň, Viedeň a Luxemburg.

Mestá sú domovom pre takmer tri štvrtiny obyvateľov Európskej únie a mestské oblasti zohrávajú dôležitú úlohu v našich životoch, pričom môžu byť považované aj za zdroj i riešenie mnohých súčasných ekonomických, sociálnych a environmentálnych problémov, uviedla dnes Európska komisia v súvislosti s najnovším prieskumom Eurostatu.

Štatistický úrad EÚ poukázal, že mestá sú na jednej strane motormi ekonomiky EÚ, ktoré poskytujú impulzy pre vytváranie bohatstva a priťahujú veľké množstvo ľudí kvôli možnostiam, ktoré ponúkajú v hospodárskej, vzdelávacej či sociálnej sfére.

Na druhej strane však mestá čelia množstvu sociálnych a environmentálnych problémov, ako sú finančná dostupnosť bývania, boj proti chudobe a kriminalite, dopravné zápchy či znečistenie.

Eurostat sa podrobnejšie zameral na tieto skutočnosti v publikácii s názvom Urbánna Európa - štatistika miest, obcí a predmestí.

Prvá časť publikácie sa zameriava na príležitosti a výzvy, ktoré mestá ponúkajú; v druhej časti sa zameriava na ľudí, ktorí sa narodili, žijú a pracujú v mestách.

Prieskum celkovej spokojnosti obyvateľov z ich mestami sa zameriava na prácu v mestách, bytovú situáciu, migráciu, chudobu a sociálne vylúčenie, ako aj osobnú spokojnosť a kvalitu života v mestách.

Prieskum naznačil, že najviac sú so životom vo svojom meste spokojní obyvatelia Vilniusu (98 percent) a v tesnom závese (97-96 percent) nasleduje Štokholm, Kodaň, Viedeň a Luxemburg. Najmenej spokojní sú zase obyvatelia Atén (71 percent). Trojicu najmenej spokojných dotvárajú obyvatelia Ríma (80 percent), Paríža a Bukurešti (zhodne 83 percent).

Obyvatelia Bratislavy sa v tomto rebríčku ocitli na 17. mieste medzi metropolami EÚ, s vyjadrením 90-percentnej spokojnosti so životom v tomto meste. Voči situácii z roku 2012 v prípade Bratislavčanov ide o štvorpercentný nárast spokojnosti.

Najvyšší nárast spokojnosti bol aj napriek súčasnej poslednej priečke zaznamenaný v Aténach, kde v roku 2012 len 56 percent obyvateľov oceňovalo život vo svojom meste. Medzi dôraznejších "skokanov" (štyri až šesť percent) v prieskume spokojnosti po troch rokoch (2012-2015) patria aj Budapešť, Riga, Vilnius, Brusel a Bratislava

Možno skonštatovať, že v porovnaní s rokom 2012 spokojnosť so životom v meste vzrástla vo väčšine hlavných miest EÚ. Miera spokojnosti mierne poklesla len v piatich hlavných mestách EÚ: Amsterdame, Berlíne a Lisabone (o dve percentá) a potom v Paríži a Helsinkách (o jedno percento).
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Rodine vošli do dvora štyri medvede, takto reagovali na auto

Video: Rodine vošli do dvora štyri medvede, takto reagovali na auto

DNES - 21:15Zaujímavosti

Skupina medveďov vošla rodine rovno do dvora.

Na Bojnickom zámku pokračuje príbeh o láske, zrade a pomste

Na Bojnickom zámku pokračuje príbeh o láske, zrade a pomste

DNES - 13:04Zaujímavosti

Na Bojnickom zámku od soboty pokračujú v rozprávaní príbehu o láske, zrade a pomste pod názvom Spiritus Mortis.

Pred 100 rokmi položili základný kameň Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Pred 100 rokmi položili základný kameň Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

DNES - 7:06Zaujímavosti

K vrcholom monumentálnej pamätníkovej tvorby na Slovensku patrí Mohyla M. R. Štefánika na Bradle.

Orangutan si ošetroval ranu liečivou bylinou, vedci to videli prvýkrát

Orangutan si ošetroval ranu liečivou bylinou, vedci to videli prvýkrát

VČERA - 16:09Zaujímavosti

Vedci u orangutana v divočine pozorovali použitie bylín na liečbu rany na tvári.

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

22:11 02.05.2024Zaujímavosti

Trojročné dieťa povedalo rodičom, že za stenou v jej izbe žijú príšery. Z toho, čo tam našli, ostali všetci v šoku.