• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
13°Bratislava

Bulharský komunistický politik T. Živkov sa narodil pred 105 rokmi

  • 7:00 07.09.2016
  • Pravec/Bratislava
Bulharský komunistický politik T. Živkov sa narodil pred 105 rokmi

Bulharský komunistický politik a štátnik Todor Živkov bol spolu s Erichom Honeckerom, Nicolae Ceausescom a Leonidom Brežnevom symbolom niekdajšieho režimu v krajinách strednej a východnej Európy.

Bulharský komunistický politik a štátnik Todor Živkov sa narodil v bulharskom meste Pravec pred 105 rokmi 7. septembra 1911. Živkov bol spolu s Erichom Honeckerom, Nicolae Ceausescom a Leonidom Brežnevom symbolom niekdajšieho režimu v krajinách strednej a východnej Európy.

V rokoch 1929-1939 pracoval ako typograf v sofijskej štátnej tlačiarni, popri zamestnaní vyštudoval strednú grafickú školu a gymnázium. V roku 1932 sa stal členom Bulharskej komunistickej strany (BKS) a v období 1934-41 pôsobil v rozličných funkciách v okresných výboroch Sofijského krajského výboru BKS. Po okupácii Bulharska fašistickými vojskami bol jedným z vedúcich organizátorov partizánskeho hnutia v sofijskej a botevgradskej oblasti. Po oslobodení sa postupne dostával do čela hierarchie BKS, pričom v roku 1948 sa stal členom Ústredného výboru (ÚV) BKS a na 6. zjazde v roku 1954 ho zvolili za prvého tajomníka ÚV BKS. V 60. rokoch minulého storočia nariadil v Bulharsku výrobu počítačov Pravet, aby zabezpečil občanom pracovné miesta a sebe obraz moderného, pokrokového vodcu.

V období 1962-71 vykonával tiež funkciu predsedu Rady ministrov a od roku 1971 bol predsedom Štátnej rady Bulharskej ľudovej republiky (BĽR).

Živkov nasledoval Sovietsky zväz v domácej a zahraničnej politike. Nariadil kolektivizáciu poľnohospodárstva, prenasledoval disidentov a rozvíjal blízke vzťahy s nasledovníkom Chruščova Leonidom Brežnevom. Keď začali v roku 1989 kolabovať komunistické vlády v sovietskom bloku, reformné snahy sa prejavili aj v bulharskej komunistickej strane a Živkov v novembri 1989 rezignoval zo všetkých svojich postov. V decembri ho vylúčili z komunistickej strany a v januári 1990 ho uväznili. V roku 1992 ho odsúdili na sedem rokov väzenia za spreneveru finančných prostriedkov v prospech svojej rodiny. Po odvolaní ho na základe rozhodnutia bulharského najvyššieho súdu prepustili s tým, že podľa ústavy možno bývalého šéfa štátu stíhať iba za vlastizradu. Až po tomto verdikte bolo Živkovovi v septembri 1997 zrušené domáce väzenie, ktorým bola luxusná vila jeho vnučky v diplomatickej štvrti Bojana v bulharskej Sofii.

Živkova obvinili aj v dvoch ďalších procesoch zo zneužívania finančných prostriedkov v prospech zahraničných komunistických strán a v prospech prokomunistických režimov tretieho sveta. Živkov bol tiež obvinený, že v rokoch 1984-85 dal zmeniť mená Bulharov tureckého pôvodu. Tieto tri procesy sa ťahali od roku 1990.

Bývalý diktátor opakovane odmietol obvinenia, že počas jeho pôsobenia vo funkcii došlo k organizovaniu atentátu na pápeža Jána Pavla II. v talianskom Ríme a k vražde bulharského básnika žijúceho v londýnskom exile Georgija Markova.

Todora Živkova súrne hospitalizovali po diabetickej kríze a srdcovej arytmii v máji 1998, ale na začiatku júna ho prepustili z nemocnice s tým, že v jeho organizme došlo k veľkým zmenám súvisiacim s pokročilým vekom. Zomrel 5. augusta 1998 vo veku nedožitých 87 rokov.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Rodine vošli do dvora štyri medvede, takto reagovali na auto

Video: Rodine vošli do dvora štyri medvede, takto reagovali na auto

VČERA - 21:15Zaujímavosti

Skupina medveďov vošla rodine rovno do dvora.

Na Bojnickom zámku pokračuje príbeh o láske, zrade a pomste

Na Bojnickom zámku pokračuje príbeh o láske, zrade a pomste

VČERA - 13:04Zaujímavosti

Na Bojnickom zámku od soboty pokračujú v rozprávaní príbehu o láske, zrade a pomste pod názvom Spiritus Mortis.

Pred 100 rokmi položili základný kameň Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Pred 100 rokmi položili základný kameň Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

VČERA - 7:06Zaujímavosti

K vrcholom monumentálnej pamätníkovej tvorby na Slovensku patrí Mohyla M. R. Štefánika na Bradle.

Orangutan si ošetroval ranu liečivou bylinou, vedci to videli prvýkrát

Orangutan si ošetroval ranu liečivou bylinou, vedci to videli prvýkrát

16:09 03.05.2024Zaujímavosti

Vedci u orangutana v divočine pozorovali použitie bylín na liečbu rany na tvári.

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

22:11 02.05.2024Zaujímavosti

Trojročné dieťa povedalo rodičom, že za stenou v jej izbe žijú príšery. Z toho, čo tam našli, ostali všetci v šoku.