• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
20°Bratislava

Obama pricestoval do Laosu ako prvý úradujúci prezident USA

  • 7:13 06.09.2016
  • Vientian
Obama pricestoval do Laosu ako prvý úradujúci prezident USA

Prezident B. Obama plánuje v Laose uznať škody spôsobené americkým cezhraničným bombardovaním v čase, keď USA viedli vojnu so susedným Vietnamom.

Barack Obama sa stal v pondelok prvým úradujúcim americkým prezidentom, ktorý prišiel na návštevu izolovaného vnútrozemského štátu Laos v juhovýchodnej Ázii. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Šéf Bieleho domu pricestoval dnes do laoského hlavného mesta Vientian na trojdňovú návštevu, ktorej cieľom je uzavrieť temnú kapitolu v spoločnej histórii oboch krajín a znovu vybudovať vzájomnú dôveru.

Obama priletel do Laosu z čínskeho mesta Chang-čou, kde sa zúčastnil na ekonomickom summite krajín skupiny G20.

Obama plánuje v Laose uznať škody spôsobené americkým cezhraničným bombardovaním v čase, keď USA viedli vojnu so susedným Vietnamom.

Podľa očakávania Obama oznámi nový projekt pomoci, ktorý je zameraný na odstránenie desiatok miliónov nevybuchnutých bômb, roztrúsených po laoských dedinách a poliach.

USA v 60. a 70. rokoch 20. storočia zasypávali laoský vidiek bombami, keďže americká vojna vo Vietname sa rozšírila aj cez hranice. Laoská vláda odhaduje, že pri vyše 500.000 leteckých misií bolo vypustených viac ako dva milióny ton munície - jedna bomba každých osem minút, a to deväť rokov.

Malé "bombičky" z približne 80 miliónov kazetových bômb zostali porozhadzované po chudobnom vidieku tak, že zraňovali a zabíjali nič netušiacich ľudí.

Šéf Bieleho domu je jedným z viacerých svetových lídrov, ktorí prídu do krajiny s takmer siedmimi miliónmi obyvateľov, kde komunistický štát s vládou jednej strany prísne kontroluje verejné vyjadrenia. V týchto dňoch sa však Laos dostáva do pozornosti sveta ako hostiteľ výročného stretnutia Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN). Toto združenie sa teraz otvára aj ďalším štátom.

Návšteva je zrejme poslednou cestou Obamu ako prezidenta do juhovýchodnej Ázie, teda do časti sveta, ktorej USA venovali počas jeho výkonu funkcie intenzívnu pozornosť. Obama často navštevoval rôzne kúty ázijsko-tichomorského regiónu, aby tu vytváral protiváhu narastajúcej dominancii Číny.

Obama zrušil naplánované stretnutie s filipínskym prezidentom

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť Ned Price uviedol, že namiesto Duterteho sa Obama, ktorý je v Laose na summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN), stretne na dvojstranných rokovaniach s juhokórejskou prezidentkou Pak Kun-hje.

Obama už predtým avizoval, že stretnutie s filipínskym prezidentom pravdepodobne zruší. Urobil tak po tom, ako ho Duterte nevyberaným spôsobom varoval, aby sa ho nevypytoval na protizákonné, mimosúdne zabíjanie osôb podozrivých z užívania alebo predávania drog na Filipínach, ku ktorému dochádza od jeho nástupu k moci v júni tohto roka.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na demonštráciu Orbánovho kritika prišli do Debrecína tisíce ľudí

Na demonštráciu Orbánovho kritika prišli do Debrecína tisíce ľudí

DNES - 19:01Zahraničné

Tisíce ľudí sa zhromaždili v nedeľu vo východomaďarskom meste Debrecín na demonštrácii proti vládnej strane Fidesz a kabinetu premiéra Viktora Orbána, ktorú zorganizoval jeho kritik Péter Magyar.

Macron vyzval Netanjahua na dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy

Macron vyzval Netanjahua na dosiahnutie dohody o prímerí v Pásme Gazy

DNES - 18:39Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval v nedeľu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua počas telefonického hovoru, aby dosiahol dohodu o prímerí v Pásme Gazy s palestínskym militantným hnutím Hamas.

Lipavský: Český veľvyslanec v Moskve končí vo svojej funkcii

Lipavský: Český veľvyslanec v Moskve končí vo svojej funkcii

DNES - 16:20Zahraničné

Česko odvoláva ku koncu mája svojho veľvyslanca v Moskve a nevyšle nijakého svojho zástupcu na inauguráciu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Slovenskí hokejisti do 18 rokov na bronz nedosiahli, prehrali s favorizovaným Švédskom

Slovenskí hokejisti do 18 rokov na bronz nedosiahli, prehrali s favorizovaným Švédskom

DNES - 15:43Zahraničné

Slovenskí hokejisti do 18 rokov obsadili na MS vo Fínsku konečné štvrté miesto a zopakovali tak svoje umiestnenie spred roka.

Ukrajina hlási ďalšie útoky Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci

Ukrajina hlási ďalšie útoky Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci

DNES - 11:08Zahraničné

Dvaja ľudia zahynuli v noci na nedeľu pri ruskom raketovom útoku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.