• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
21°Bratislava

Košická SOŠT bude po novom spolupracovať s vodárenskými spoločnosťami

  • 15:53 28.08.2016
  • Košice
Košická SOŠT bude po novom spolupracovať s vodárenskými spoločnosťami

Ďalšou novinkou je, že na základe predloženého projektu sa bude môcť vykonávať základná príprava členov hasičských jednotiek.

Stredná odborná škola technická (SOŠT) v Košiciach otvára od septembra nový študijný odbor technik vodár - vodohospodár, ktorého autormi sú pedagógovia. Škola ho bude štyri roky experimentálne overovať.

"Na tento odbor bolo prijatých 22 žiakov, teda jedna trieda. Pri zabezpečovaní výchovno-vzdelávacieho procesu bude škola spolupracovať s vodárenskými spoločnosťami na Slovensku a so Slovenským vodohospodárskym podnikom," uviedol pre TASR riaditeľ SOŠT Ján Pituch.

Novým odborom, ktorý otvárajú, je aj ochrana osôb a majetku pred požiarmi. "Ďalšou novinkou je, že našej škole Ministerstvo vnútra SR - Prezídium Hasičského a záchranného zboru na základe predloženého projektu vydalo oprávnenie na vykonávanie základnej prípravy členov hasičských jednotiek. Novinkou by mala byť aj základná odborná príprava technikov požiarnej ochrany, ktorej projekt je momentálne v schvaľovaní na Ministerstve vnútra SR - Prezídiu Hasičského a záchranného zboru. Po schválení bude škola organizovať túto prípravu pre žiakov s cieľom rozšírenia možností ich uplatnenia sa na trhu práce," vysvetlil Pituch.

SOŠT má tiež elokované pracovisko v obci Kecerovce v okrese Košice-okolie, kde žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia zapájajú priamo do praxe. Podľa Pitucha ide o ich najväčšie elokované pracovisko. V študijných odboroch stavebná výroba, výroba konfekcie, stolár a krajčír budú mať od septembra 142 žiakov.

"Žiaci stavebnej výroby sa budú podieľať na produktívnych prácach so zameraním na výrobu zámkovej dlažby a rôznych betónových výrobkov, žiaci výroby konfekcie budú pokračovať v projekte zameranom na šitie v rámci modelového zákazkového krajčírstva. V spolupráci s odborom školstva Úradu Košického samosprávneho kraja a Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny uvažujeme o vytvorení absolventskej firmy, v ktorej by poskytovali služby práve absolventi elokovaných pracovísk, týka sa to všetkých elokovaných pracovísk školy," pokračoval riaditeľ SOŠT v Košiciach.

Do prvého ročníka SOŠT v Košiciach bolo podľa Pitucha zapísaných 399 žiakov. "Celkovo v školskom roku 2016/2017 bude v našej škole študovať 1070 žiakov. V novom školskom roku otvoríme spolu 46 tried, z toho v prvom ročníku 16 a osem tried na elokovaných pracoviskách pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia," priblížil Pituch s tým, že presný počet žiakov budú vedieť v polovici septembra, keď budú spracovávať štatistiku.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ vydal pre časť západného Slovenska výstrahu

SHMÚ vydal pre časť západného Slovenska výstrahu

DNES - 12:41Domáce

Meteorologická situácia na západnom Slovensku môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Poslanci odvolali Andreja Majerníka a Jána Mazáka z funkcií členov Súdnej rady SR

Poslanci odvolali Andreja Majerníka a Jána Mazáka z funkcií členov Súdnej rady SR

DNES - 12:38Domáce

Poslanci Národnej rady SR odvolali z funkcie členov Súdnej rady SR Andreja Majerníka a Jána Mazáka. Rozhodli o tom vo štvrtkovom hlasovaní.

Dolinková by mala čeliť odvolávaniu, opozícia odovzdala podpisy

Dolinková by mala čeliť odvolávaniu, opozícia odovzdala podpisy

DNES - 11:44Domáce

Mimoriadna schôdza by sa mala zvolať do siedmich dní od podania návrhu.

Polícia prichytila opitého ukrajinského kamionistu, nafúkal viac ako tri promile

Polícia prichytila opitého ukrajinského kamionistu, nafúkal viac ako tri promile

DNES - 11:43Domáce

Obvineniu z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky čelí 36-ročný ukrajinský kamionista, ktorého policajná hliadka prichytila šoférovať opitého na ceste I/11 v obci Radoľa v okrese Kysucké Nové Mesto.

Blanár: Členstvo Slovenska v EÚ je úspešným príbehom a naším záujmom je rozvíjať ho

Blanár: Členstvo Slovenska v EÚ je úspešným príbehom a naším záujmom je rozvíjať ho

DNES - 11:08Domáce

Členstvo SR v Európskej únii je úspešným príbehom a naším záujmom je rozvíjať ho. Juraj Blanár to vyhlásil na medzinárodnej konferencii "20 rokov členstva Slovenska v EÚ - výzvy a príležitosti".