• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
14°Bratislava

Školský rok znamená aj značnú finančnú záťaž pre rodinný rozpočet

  • 10:23 23.08.2016
  • Bratislava
Školský rok znamená aj značnú finančnú záťaž pre rodinný rozpočet

Náklady na prváka a staršieho školáka sa líšia.

Akákoľvek nová udalosť či životná zmena sa často spája aj s novými nákladmi a výdavkami. V prípade prvého školského dňa to platí obzvlášť. Pre dieťa je to významný životný krok a pre rodičov silný tlak na rodinné financie.

Podľa Dagam Bajtala, odborníka na osobné financie z Partners Group SK, vo financiách platí, že najrýchlejšie peniaze sú často tie najdrahšie. Výbava prváčika niečo stojí a nie všetci rodičia majú finančnú rezervu na to, aby všetky výdavky zvládli v jednom mesiaci. Preto je dôležité poznať výdavky spojené s nástupom dieťaťa do školy a pripraviť sa. Navyše, pri nakupovaní na poslednú chvíľu je rodič v strese, koná rýchlo, často bez potrebného uváženia.

Výdavky v rodine by sa mali podľa neho rozdeliť na jednorazové a pravidelné. Výdavky spojené s prípravou do školy však nekončia nákupom školských pomôcok. Deti počas roka chodia na rôzne výlety, kultúrne podujatia, ale aj na plavecký, lyžiarsky, korčuliarsky výcvik a tieto aktivity nie sú hradené školou. Každý mesiac musia navyše zaplatiť pravidelné poplatky - stravu v školskom zariadení, cestovné, rôzne krúžky, školský klub. K nákupu školských pomôcok je tiež potrebné započítať aj nákup oblečenia a obuvi. Úpravu alebo doplnenie si často vypýta aj detská izba, v ktorej by nemali chýbať písací stôl s lampou, stolička a úložný priestor.

Pri príprave do školy sa dá ušetriť práve pri drahších položkách, ako sú školská taška, tepláková súprava, prezuvky. Možno ich totiž nakúpiť v predstihu aj cez internetový obchod, kde sú ceny výrazne nižšie, ako v kamenných obchodoch. Na čo si treba dať pozor, je akciový ošiaľ tesne pred nástupom do školy. Treba pri ňom rátať s tým, že to bude pre rodinu vyšší finančný výdavok. A zároveň treba počítať s tým, že nie všetky akciové ceny sú aj v skutočnosti akciové. Ak sa rodič predsa len rozhodne pre akciový nákup, rozhodne by si mal naň pár mesiacov vopred vytvárať finančnú rezervu.

Náklady na prváka a staršieho školáka sa líšia. Kým prváčikovi treba kúpiť všetko nanovo, žiak vo vyššom ročníku používa aj veci z predchádzajúcich rokov, treba ich len dopĺňať. To však neznamená, že starší školák stojí menej, skôr naopak. Starší školáci majú síce menej pomôcok, ale zvyčajne drahších, nehovoriac o oblečení. Nevyhnutnosťou pre dnešných školákov je osobný počítač s prístupom na internet či mobil.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

VČERA - 21:01Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

VČERA - 19:35Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

VČERA - 18:41Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

VČERA - 6:49Zaujímavosti

Erotický sen s niekým, kto nie je váš partner, sa rýchlo môže premeniť na nočnú moru. Je to dôvod na obavy?

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

21:20 30.04.2024Zaujímavosti

Jednoduché pravidlo dvoch sekúnd zachráni vaše auto pred drahými opravami v dôsledku jazdenia po poškodených cestách.