• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
22°Bratislava

Srbský premiér chce zmierniť napätie s Chorvátskom

  • 21:25 22.08.2016
  • Belehrad/Záhreb
Srbský premiér chce zmierniť napätie s Chorvátskom

Uplynulé týždne priniesli verbálne duely medzi šéfmi diplomacií oboch krajín, Ivicom Dačičom a Mirom Kovačom, do výmeny názorov sa zapojil aj srbský minister práce Aleksandar Vulin.

Srbský premiér Aleksandar Vučič dnes v Belehrade vyzval členov svojho kabinetu, aby sa "maximálne" zdržali komentárov k výrokom chorvátskych politikov. Predseda srbskej vlády o tom informoval na tlačovej konferencii v metropole krajiny s tým, že by rád prispel k zmierneniu pretrvávajúceho napätia v dvojstranných srbsko-chorvátskych vzťahoch.

Zdržíme sa, a to nie preto, že by sme mali strach, ale pretože chceme skoncovať s politikou, v dôsledku ktorej pôsobia Srbsko a Chorvátsko ako nezrelé štáty, vyhlásil Vučič.

Uplynulé týždne priniesli verbálne duely medzi šéfmi diplomacií oboch krajín, Ivicom Dačičom a Mirom Kovačom, do výmeny názorov sa zapojil aj srbský minister práce Aleksandar Vulin. Z Belehradu zaznelo obvinenie Záhrebu z "oživovania fašizmu", kým opačným smerom zasa zmienka o "kontinuite politiky 90. rokov", teda režimu Slobodana Miloševiča, píše tlačová agentúra APA.

Obe postjuhoslovanské republiky si ešte v júli vymenili viaceré protestné nóty v súvislosti s rehabilitáciou po druhej svetovej vojne odsúdeného niekdajšieho arcibiskupa záhrebského, kardinála Alojzijeho Stepinaca, ale aj zrušením rozsudku za vojnové zločiny voči chorvátskemu poslancovi, niekdajšiemu veliteľovi Osijeku Branimirovi Glavašovi a odhalením pamätníka Mira Barišiča, ktorého odsúdili v roku 1971 v švédskom Štokholme na dlhoročný trest väzenia za vraždu vtedajšieho juhoslovanského veľvyslanca v severskej krajine Vladimira Roloviča. Tento niekdajší chorvátsky emigrant padol v bojoch počas vojny na území bývalej Juhoslávie.

Napätie medzi oboma krajinami sa už tradične neznížilo v časoch medzičasom už 21. výročia Operácie Búrka, ktorou chorvátske ozbrojené sily začiatkom augusta 1995 získali opätovnú kontrolu nad územím tzv. Republiky Srbskej Krajina. Kým v Srbsku je výročný deň tejto operácie dňom smútku v spomienke na 150.000 krajanov z Krajiny, ktorí museli opustiť vlasť a ujsť do Bosny, respektíve Srbska, v Chorvátsku je to štátny sviatok.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pápež v Benátkach varoval pred ničením životného prostredia masovým turizmom

Pápež v Benátkach varoval pred ničením životného prostredia masovým turizmom

DNES - 13:20Zahraničné

Pápež František viedol v nedeľu bohoslužbu na Námestí sv. Marka v Benátkach a varoval pritom pred poškodzovaním životného prostredia a nadmerným cestovným ruchom.

Pápež sa stretol s väzenkyňami v Benátkach

Pápež sa stretol s väzenkyňami v Benátkach

DNES - 10:37Zahraničné

Pápež František navštívil v nedeľu ženskú väznicu v talianskych Benátkach v rámci svojej prvej cesty mimo Ríma za uplynulých sedem mesiacov.

Zo zabitia dvoch Ukrajincov v Nemecku podozrieva polícia ruského občana

Zo zabitia dvoch Ukrajincov v Nemecku podozrieva polícia ruského občana

DNES - 10:12Zahraničné

Dvaja muži z Ukrajiny boli v sobotu večer zabití v areáli nákupného strediska v nemeckom meste Murnau v spolkovej krajine Bavorsko, informuje agentúra DPA.

Hodinky pasažiera Titanicu sa vydražili za rekordnú sumu

Hodinky pasažiera Titanicu sa vydražili za rekordnú sumu

DNES - 6:07Zahraničné

Za 1,175 milióna libier (približne 1,4 milióna eur) vydražili v sobotu na aukcii vo Veľkej Británii zlaté vreckové hodinky.

Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

VČERA - 23:05Zahraničné

Lotyšské úrady vyzvali obyvateľov, aby využili sobotňajší každoročný Deň veľkého upratovania na premenu pivníc na protiletecké úkryty.