• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
19°Bratislava

Historické fotoaparáty a kamery sú vystavené v Starom Smokovci

  • 10:33 21.08.2016
  • Vysoké Tatry
Historické fotoaparáty a kamery sú vystavené v Starom Smokovci

V tatranskej osade Starý Smokovec sa nachádza Múzeum tatranskej kinematografie a fotografie, ktoré návštevníkom ponúka historické kúsky techniky z tejto oblasti umenia.

V tatranskej osade Starý Smokovec sa nachádza Múzeum tatranskej kinematografie a fotografie, ktoré návštevníkom ponúka historické kúsky techniky z tejto oblasti umenia. Expozícia múzea je zameraná najmä na život, atmosféru a premeny Vysokých Tatier zachytené objektívom fotoaparátu, či kamery v priebehu desiatok rokov.


Návštevníci tu nájdu rôzne historické fotoaparáty, kamery a premietačky od 19. storočia až po súčasnosť. Okrem toho sa múzeum zameriava aj na ľudí, ktorí v oblasti filmu a fotografie pôsobili už od roku 1870. Samostatná časť expozície je venovaná dielam osobností pôsobiacich vo Vysokých Tatrách. Ide napríklad o mená ako Juraj Weincziller, Karol Divald starší, Milan Legutky a Viliam Malík.

Tatranské múzeum otvorili v júli 2015. „Okrem edukačného zámeru má u návštevníkov vzbudiť pocit spomienky. Spomienky na svoje začiatky fotografie, u starších spomienky na detstvo a ich prvý fotoaparát, či na prvý nepodarený záber,“ povedal pre TASR Michal Machala, riaditeľ neziskovej organizácie Pro Meliori, ktorá múzeum prevádzkuje. Vystavované predmety, ktoré sa v múzeu nachádzajú pochádzajú zo súkromných zbierok zberateľov. Zakladatelia múzea ich získali aj na rôznych aukciách a dražbách.

„Najvzácnejším exponátom je vyše 100 rokov stará premietačka detských filmov, ktorá funguje na mechanický pohon a zdrojom svetla pri premietaní bola petrolejová lampa,“ povedala pre TASR pracovníčka múzea Andrea Oravcová. Doplnila, že zaujímavým je aj prístroj Stereo Mikroma, ktorý v 50. a 60. rokoch minulého storočia vytváral 3D fotografie. "Exponáty sú zaujímavé nielen pre milovníkov tejto oblasti, ale aj pre deti. Tie často nevedia, ako takáto technika v minulosti fungovala a tu si ju môžu pozrieť na vlastné oči," vysvetlila Oravcová.

Návštevníci múzea si môžu do 18. septembra pozrieť aj aktuálnu výstavu slovenského fotografa Viliama Malíka, ktorá je zameraná na jeho tvorbu vo Vysokých Tatrách. „Sú tu zaradené aj dokumentárne fotografie Lyžiarskych pretekov nad Zeleným plesom z rokov 1955 - 1960 alebo výsadba stromčekov vo Vysokých Tatrách z 50. rokov minulého storočia. Na fotografiách zachytáva okrem krás hôr aj ľudí a budovy, z ktorých väčšina má už dnes už iný vzhľad alebo dokonca aj zanikli,“ priblížila pracovníčka múzea.

Najviac návštevníkov prichádza do múzea počas letnej turistickej sezóny, ide predovšetkým o rodiny s deťmi. „Najčastejšie do múzea prichádzajú turisti zo Slovenska, Poľska a Česka, ale nájdu sa aj zaujímavé krajiny z Ázie,“ dodala Oravcová. Prevádzka je otvorená celoročne.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

DNES - 18:27Domáce

SNS za nomináciou Štefana Harabina stojí. Vyplýva to z vyjadrení koaličných poslancov Národnej rady SR na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Ďalšia obec upozorňuje na výskyt medveďa, opakovane sa objavuje v zastavanom území

Ďalšia obec upozorňuje na výskyt medveďa, opakovane sa objavuje v zastavanom území

DNES - 17:35Domáce

Obec žiada obyvateľov o poskytnutie videonahrávok na presnú identifikáciu pohybu, lokality a teritória pohybu medveďov.

Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS

Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS

DNES - 17:28Domáce

Koaliční poslanci chcú odvolávať Máriu Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby.

Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito

Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito

DNES - 17:24Domáce

Mikuláš Černák zatiaľ zostáva vo väzení.

Hubára, na ktorého zaútočila medvedica, prepustili do domácej liečby

Hubára, na ktorého zaútočila medvedica, prepustili do domácej liečby

DNES - 17:04Domáce

Muža, na ktorého zaútočil medvedica v katastri obce Selce v okrese Banská Bystrica, po vyšetrení v nemocnici prepustili do domácej liečby.