• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
15°Bratislava

B. BUGÁR: Za ministra dopravy chcem Árpáda Érseka

  • 13:54 20.08.2016
  • Bratislava
B. BUGÁR: Za ministra dopravy chcem Árpáda Érseka

Nová koaličná zmluva už len medzi tromi stranami Smerom-SD, SNS a Mostom-Híd by mohla byť odsúhlasená už na budúci týždeň.

Nová koaličná zmluva už len medzi tromi stranami Smerom-SD, SNS a Mostom-Híd by mohla byť odsúhlasená už na budúci týždeň. Potvrdil to po dnešnom rokovaní Republikovej rady predseda Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý chce za ministra dopravy Árpáda Érseka. Ten je v súčasnosti štátnym tajomníkom rezortu a nomináciu by podľa vlastných slov prijal.

"Vznikla tu situácia, ktorá trochu mení systém, tak bolo potrebné sa rozhodnúť, že zaniká štvorkoalícia a vzniká trojkoalícia. Dostali sme mandát rokovať o trojkoalícii," povedal Bugár na tlačovej konferencii s tým, že tento týždeň prebehnú rokovania medzi partnermi. Pripraví sa aj návrh novej koaličnej zmluvy, v ktorej už bude chýbať #Sieť. Ak sa všetko podarí vyrokovať, nová koaličná zmluva by mohla byť podľa Bugára odsúhlasená už budúci týždeň.

Bugár dostal od straníkov dnes aj poverenie rozhodovať o personálnych otázkach. "Informoval som, že na post ministra dopravy budem navrhovať Árpáda Érseka," uviedol Bugár. Zdôraznil, že o nomináciách musí rozhodnúť ešte republikové predsedníctvo, ktoré má zasadnúť vo štvrtok 25. augusta. Rozhodovať by mohlo už aj o výmenách štátnych tajomníkov.


Bugár nepovedal, či Most-Híd integruje #Sieť. Podľa neho to nie je otázka dňa. "Pre mňa je dôležité, že pán Brecely sa vyjadril, že zostávajúci poslanci za #Sieť budú podporovať vládnu koalíciu a plnenie programového vyhlásenia vlády," poznamenal. O možnostiach a spôsobe integrácie bude treba podľa Bugára dlhšie uvažovať.
Zmeny v koalícii si vyžiadal prestup piatich poslancov #Siete do klubu Mosta-Híd. Most-Híd posilnil na 15 poslancov, #Sieti zostali dvaja. Štvorkoalícia Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť sa tak zúži na trojkoalíciu, #Sieť by sa mala zlúčiť s niektorou z koaličných strán.

Minister dopravy Roman Brecely vo funkcii končí. Koaliční lídri po piatkovom (19. 8.) rokovaní vyhlásili, že koalícia má naďalej 81 hlasov v parlamente, rátajú teda aj s Radoslavom Procházkom a Alenou Bašistovou. Aj bez ich hlasov by však koalícia mala v parlamente väčšinu (79). K zlúčeniu Siete s niektorou zo strán a k ďalším rozhodnutiam viac nepovedali. Vyhlásenie bolo bez možnosti klásť otázky.


Proti navrhovanej úprave zdaňovania dividend

Most-Híd nesúhlasí s pripravovanou zmenou zákona, ktorá má upraviť zdaňovanie dividend. Chce o ňom rokovať s koaličnými partnermi. V súčasnej podobe by v parlamente podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára návrh neprešiel.

"Vyjadrujeme znepokojenie nad pripravovanou zmenou zákona o zavedení zdaňovania dividend, ktoré sa podľa nás negatívne dotkne podnikateľov a nemyslíme si, že to je v poriadku. Budeme iniciovať ďalšie rokovanie o tomto zákone, lebo v takejto podobe v parlamente nebude mať šancu prejsť," vyhlásil po dnešnom rokovaní Republikovej rady Bugár.

Bugár neočakáva, že by nespokojnosť Mosta-Híd s návrhom zákona vyvolala podobnú situáciu ako odmietavý postoj SNS k návrhu na zvýšenie tzv. koncesionárskych poplatkov, pri ktorom minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) pohrozil demisiou. Tvrdí, že svoje výhrady už avizovali skôr.

Ministerstvo financií (MF) SR chce upraviť zdanenie dividend, pričom platenie zdravotných odvodov z nich má byť zrušené. Rezort navrhuje, aby dividendy plynúce fyzickým osobám bez ohľadu na to, z akého zdroja sú, podliehali dani vo výške 15 %. Podiely na zisku vyplatené právnickej osobe z nezmluvného štátu alebo daňovníkovi - tuzemskej právnickej osobe z nezmluvných štátov sa zdaní daňou vo výške 35 %. Ako uviedlo MF SR, ide o opatrenie zamerané na boj proti daňovým únikom a schránkovým spoločnostiam.

Most-Híd má problém napríklad so spomínanými 15-percentami. "Budeme hovoriť aj o tom, či je možné 15 percent potlačiť nižšie," avizoval. Bugárovci si tiež nevedia predstaviť, že by zahraniční podnikatelia neboli zákonom dotknutí a slovenskí by ním boli trestaní. "To určite nie," vyhlásil Bugár.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Veriaci v nedeľu slávia slávnosť Zoslania Ducha Svätého,známu ako Turíce

Veriaci v nedeľu slávia slávnosť Zoslania Ducha Svätého,známu ako Turíce

DNES - 7:12Domáce

Katolícka cirkev slávi v nedeľu slávnosť Zoslania Ducha Svätého, ktorá je známa aj pod názvom Turíce.

Po páde na snehovom poli potrebovala pomoc maďarská turistka

Po páde na snehovom poli potrebovala pomoc maďarská turistka

VČERA - 17:23Domáce

Po páde na snehovom poli vo Vysokých Tatrách potrebovala pomoc maďarská turistka.

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom

VČERA - 16:50Domáce

Vyšetrovateľ NAKA obvinil z nebezpečného vyhrážania jednu osobu, ktorá mala poslať výhražnú správu ministrovi vnútra a ďalším dvom poslancom cez sociálnu sieť.

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra vzali do vyšetrovacej väzby

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra vzali do vyšetrovacej väzby

VČERA - 15:10Domáce

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vzal Špecializovaný trestný súd (ŠTS) do vyšetrovacej väzby.

Zdravotný stav premiéra je stabilizovaný, no vážny, prevoz zatiaľ neočakávajú

Zdravotný stav premiéra je stabilizovaný, no vážny, prevoz zatiaľ neočakávajú

VČERA - 14:44Domáce

Stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je stabilizovaný, no naďalej vážny. K pozitívnej prognóze prispela piatková (17. 5.) operácia.