• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
18°Bratislava

Viceprezident USA Joe Biden začal krátku návštevu Srbska a Kosova

  • 12:34 16.08.2016
  • Belehrad
Viceprezident USA Joe Biden začal krátku návštevu Srbska a Kosova

Ostrieľaný politik bol ešte ako zákonodarca popredným obhajcom medzinárodného zásahu zameraného na zastavenie balkánskych vojen v 90. rokoch 20. storočia.

Americký viceprezident Joe Biden dnes odštartoval krátku návštevu Srbska a Kosova. Informovala o tom agentúra DPA.

Ostrieľaný politik bol ešte ako zákonodarca popredným obhajcom medzinárodného zásahu zameraného na zastavenie balkánskych vojen v 90. rokoch 20. storočia a podľa očakávania sa bude počas návštevy venovať aj problému napätí v tomto regióne.

Program Bidenovej cesty nebol zverejnený, ale očakáva sa, že viceprezident bude na svojej prvej zastávke v srbskej metropole Belehrad diskutovať o blízkych vzťahoch Srbska s Moskvou.

Kandidátska krajina na členstvo v Európskej únii Srbsko sa už tradične obracia o pomoc na svojho spojenca Rusko a odmietla sa zapojiť do západných sankcií proti Moskve za jeho úlohu v ukrajinskej kríze.

Biden možno otvorí aj prípad vrážd amerických občanov

Vraždy sa stali po vojne v Kosove v roku 1999 a tiež kauzu podpálenia amerického veľvyslanectva v roku 2008, domnieva sa DPA.

Zavraždených bratov naposledy videli živých vo väzbe srbskej polície. Ich pozostatky našli v roku 2001 v masovom hrobe spolu s telami etnických Albáncov, zabitých v Kosove a pochovaných na východe Srbska.

Veľvyslanectvo USA bolo podpálené počas nepokojov v Belehrade po vyhlásení nezávislosti Kosova od Srbska vo februári 2008 - tento politický krok totiž schvaľovali USA aj západné veľmoci.

Boj proti korupcii

Biden bude podľa očakávania vyvíjať tlak, aby Kosovo dôraznejšie zasahovalo proti korupcii. Kosovo je skalným spojencom USA, keďže Washington naliehal na NATO, aby v roku 1999 podniklo intervenciu proti Srbsku a ukončilo tak vojnu.

Po Bidenovom zosnulom synovi Josephovi, ktorý v máji 2015 zomrel na rakovinu mozgu, pomenujú v kosovskej metropole Priština ulicu. Kosovo tak urobí z vďaky za Bidenovu podporu kosovskému boju za nezávislosť od Srbska.

Americký viceprezident má tiež v oboch metropolách vyvíjať tlak na to, aby boli do praxe rýchlejšie zavedené dohody vyrokované Európskou úniou, zamerané na normalizáciu diplomatických vzťahov medzi Kosovom a Srbskom.

Srbsko oficiálne neuznáva Kosovo ako nezávislý štát.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Štvorročné  dievčatko sa udusilo párkom v rožku

Štvorročné dievčatko sa udusilo párkom v rožku

DNES - 15:31Zahraničné

Dievčatku nepomohla ani rýchla pomoc okolostojacich. Polícia na mieste vypočula svedkov.

Putin zložil prezidentský sľub a prisľúbil: Spolu zvíťazíme

Putin zložil prezidentský sľub a prisľúbil: Spolu zvíťazíme

DNES - 12:02Zahraničné

Vladimir Putin zložil v utorok v Moskve prezidentský sľub a ujal sa svojho piateho funkčného obdobia na čele Ruskej federácie.

Vo veku 30 rokov zomrel dvojnásobný majster Európy Pieliešenko

Vo veku 30 rokov zomrel dvojnásobný majster Európy Pieliešenko

DNES - 11:25Zahraničné

Na olympiáde v Riu de Janeiru skončil tesne pod stupňami víťazov na 4. priečke.

UNICEF: Vyše 600.000 detí v Rafahu je ohrozených ďalšou katastrofou

UNICEF: Vyše 600.000 detí v Rafahu je ohrozených ďalšou katastrofou

DNES - 7:38Zahraničné

Približne 600.000 deťom v meste Rafah na juhu Pásma Gazy hrozí "ďalšia katastrofa", varoval v pondelok Detský fond OSN (UNICEF).

Pápež vyzval nových členov Švajčiarskej gardy, aby pestovali komunitný život

Pápež vyzval nových členov Švajčiarskej gardy, aby pestovali komunitný život

DNES - 6:26Zahraničné

Do pápežskej Švajčiarskej gardy v pondelok slávnostnou prísahou vstúpilo 34 nových členov, vďaka ktorým sa najmenšia armáda na svete vrátila do plného stavu.