• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
18°Bratislava

Ľudské práva: Jordánsko by malo umožniť sýrskym deťom zápis do školy

  • 12:30 16.08.2016
  • Ammán
Ľudské práva: Jordánsko by malo umožniť sýrskym deťom zápis do školy

V súčasnosti tretina zo sýrskych detí v školskom veku v Jordánsku - teda vyše 80.000 z 226.000 evidovaných detí - školu nenavštevuje.

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) dnes vyzvala Jordánsko, aby zmenilo svoje predpisy a umožnilo zapísať sa do školy na nový školský rok viacerým deťom sýrskych utečencov, pretože v súčasnosti tretina zo sýrskych detí v školskom veku v Jordánsku - teda vyše 80.000 z 226.000 evidovaných detí - školu nenavštevuje. Píše o tom agentúra DPA.

Jordánsko podľa HRW vyžaduje, aby sa sýrski utečenci, ktorí nežijú v utečeneckých táboroch, preukázali pri zápise dieťaťa do verejnej školy dokladom vydaným ministerstvom vnútra. Avšak utečenci, ktorí nenútene opustili utečenecký tábor po júli 2014, tento doklad nezískajú, ak sa za nich nezaručí jordánsky príbuzný vo veku 35 či viac rokov.

"Existujúce jordánske predpisy tiež bránia zapísať do školy deti, ktoré z nej vypadli na tri alebo viac rokov," poznamenal HRW.

"Jordánsko prijalo významné opatrenia, aby dostalo deti sýrskych utečencov do školy, ale mnohí z tých, ktorí utiekli pred hrôzami sýrskej vojny, ešte stále nedostávajú vzdelanie a budúcnosť, ktorú ponúka," uviedol Bill Van Esveld z HRW.

Upozornil, že z asi 650.000 Sýrčanov, ktorých utečenecká agentúra OSN zaregistrovala v Jordánsku ako žiadateľov o azyl, vyše 520.000 odišlo z utečeneckých táborov a žije v hostiteľských komunitách. Sýrčania to zdôvodňujú tvrdými podmienkami života v táboroch - vrátane škôl bez elektriny, tečúcej vody, vykurovania či okien.

HRW obvinila Sýriu a Rusko z používania zápalných zbraní v civilných oblastiach
Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) obvinila dnes sýrsky režim a jeho ruského spojenca z používania zápalných zbraní, ktoré popália obete a vyvolávajú požiare. Podľa HRW boli takéto prípady zaznamenané v civilných oblastiach ovládaných povstalcami na severe a severozápade Sýrie.

"Zápalné zbrane boli za posledných šesť týždňov použité najmenej 18-krát, vrátane útokov zo 7. augusta 2016 na oblasti ovládané opozíciou v mestách Aleppo a Idlib," informovala HRW, ktorú citovala agentúra DPA.

Fotografie a videá zaznamenané organizáciou HRW v čase útokov naznačujú, že od 5. júna do 10. augusta sa uskutočnili útoky zápalnými zbraňami na oblasti v provinciách Aleppo a Idlib, ktoré sú pod kontrolou povstalcov.

"Krajiny, ktoré prídu 29. augusta do Ženevy na stretnutie Dohovoru o zákaze určitých druhov konvenčných zbraní (CCW), by mali odsúdiť používanie zápalných zbraní zhadzovaných z lietadiel... a vyvinúť tlak na Sýriu aj Rusko, aby okamžite prestali používať zápalné zbrane v civilných oblastiach," apelovala HRW.

Vo vyhlásení organizácie sa tiež uvádza, že počet útokov zápalnými zbraňami v Sýrii sa výrazne zvýšil odvtedy, čo Ruská federácia začala 30. septembra 2015 podnikať spoločnú vojenskú operáciu so sýrskou vládou.

"Existujú presvedčivé dôkazy, že lietadlá ruskej vlády používajú zápalné zbrane alebo sa prinajmenšom zúčastňujú spolu so sýrskym letectvom na útokoch zápalnými zbraňami," napísala HRW vo vyhlásení.

Boje v Aleppe zosilneli začiatkom júla, keď sýrske vládne sily dobyli poslednú zásobovaciu trasu do východnej zóny mesta, ovládanej povstalcami. Situácia vyvoláva obavy, že približne 250.000-300.000 zostávajúcich obyvateľov bude možno trpieť zdĺhavým obliehaním.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Putin zložil prezidentský sľub a prisľúbil: Spolu zvíťazíme

Putin zložil prezidentský sľub a prisľúbil: Spolu zvíťazíme

DNES - 12:02Zahraničné

Vladimir Putin zložil v utorok v Moskve prezidentský sľub a ujal sa svojho piateho funkčného obdobia na čele Ruskej federácie.

Vo veku 30 rokov zomrel dvojnásobný majster Európy Pieliešenko

Vo veku 30 rokov zomrel dvojnásobný majster Európy Pieliešenko

DNES - 11:25Zahraničné

Na olympiáde v Riu de Janeiru skončil tesne pod stupňami víťazov na 4. priečke.

UNICEF: Vyše 600.000 detí v Rafahu je ohrozených ďalšou katastrofou

UNICEF: Vyše 600.000 detí v Rafahu je ohrozených ďalšou katastrofou

DNES - 7:38Zahraničné

Približne 600.000 deťom v meste Rafah na juhu Pásma Gazy hrozí "ďalšia katastrofa", varoval v pondelok Detský fond OSN (UNICEF).

Pápež vyzval nových členov Švajčiarskej gardy, aby pestovali komunitný život

Pápež vyzval nových členov Švajčiarskej gardy, aby pestovali komunitný život

DNES - 6:26Zahraničné

Do pápežskej Švajčiarskej gardy v pondelok slávnostnou prísahou vstúpilo 34 nových členov, vďaka ktorým sa najmenšia armáda na svete vrátila do plného stavu.

EÚ, Kanada ani Británia nevyšlú svojho zástupcu na Putinovu inauguráciu

EÚ, Kanada ani Británia nevyšlú svojho zástupcu na Putinovu inauguráciu

DNES - 6:08Zahraničné

Neúčasť avizovalo aj Nemecko a Česká republika.