• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
13°Bratislava

Turecká polícia zadržala 136 zamestnancov istanbulských súdov

  • 20:59 15.08.2016
  • Istanbul
Turecká polícia zadržala 136 zamestnancov istanbulských súdov

Vicepremiér Numan Kurtulmuš po zasadnutí vládneho kabinetu v Ankare oznámil prijatie viacerých nových vládnych nariadených zameraných proti Gülenovým prívržencom.

Turecká polícia zadržala dnes pri raziách v Istanbule dovedna 136 súdnych zamestnancov. Zásahy polícia podnikla v troch budovách súdu ležiacich v istanbulských štvrtiach Čaglayan, Bakirköy a Gaziosmanpaša v rámci vyšetrovania neúspešného pokusu o vojenský prevrat z 15. júla.

Istanbulská hlavná prokuratúra vydala príkaz na zadržanie 173 súdnych zamestnancov, z ktorých sa tureckej polícií doposiaľ podarilo zadržať 136. V priebehu dnešného večera prokuratúra zároveň nariadila zadržanie ďalších 17 ľudí pracujúcich na súde v istanbulskej štvrti Büyükčekmece, uviedla agentúra Anadolu.

Razie sú súčasťou prebiehajúceho vládneho vyšetrovania hnutia, ktoré riadi islamský duchovný Fethullah Gülen, žijúci v USA. Ankara ho obviňuje zo zosnovania pokusu o násilný vojenský prevrat v Turecku, ktorý si vyžiadal vyše 270 ľudských životov, pripomenula agentúra AP.

Polícia dnes ráno vošla do troch súdnych budov, kde zadržala podozrivých a vykonala prehliadky ich kancelárií a počítačov. Ďalšie policajné skupiny zatiaľ prehľadávali bydliská týchto osôb. Štyroch súdnych zamestnancov v rámci rovnakého vyšetrovania zadržali ešte minulý týždeň, pripomína AP.

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuš dnes večer, po zasadnutí vládneho kabinetu v Ankare, zároveň oznámil prijatie viacerých nových vládnych nariadených zameraných proti Gülenovým prívržencom.

"Zoznam, ktorý vypracovalo viacero oddelení vrátane ministerstva zahraničných vecí, pohraničnej stráže, národnej polície a tureckých ozbrojených síl, bude zverejnený v dnešnom vládnom dekréte a členovia Gülenovho hnutia, ktorí na ňom budú menovaní, prídu o kvalifikáciu štátnych zamestnancov," povedal podpredseda tureckej vlády a dodal, že menované osoby stratia tiež právo používať svoje akademické tituly.

V súvislosti s pokusom o prevrat z 15. júla zatkli turecké úrady celkovo už vyše 35.000 ľudí, z ktorých bol na zhruba 17.700 vydaný zatykač. Približne 75.000 občanom bola zrušená platnosť cestovných pasov, aby nemohli odcestovať do zahraničia. O povolenie na výkon povolania prišlo aj asi 21.000 učiteľov.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
USA odsúdili ruské kyberútoky v európskych krajinách vrátane Slovenska

USA odsúdili ruské kyberútoky v európskych krajinách vrátane Slovenska

VČERA - 22:13Zahraničné

Americké ministerstvo zahraničných vecí obvinilo v piatok Rusko zo série "zlomyseľných" kybernetických útokov proti európskym krajinám vrátane Slovenska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú stovky amerických vojakov

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú stovky amerických vojakov

VČERA - 19:14Zahraničné

V Česku sa na budúci týždeň začne vojenské cvičenie Severoatlantickej aliancie Immediate Response (Okamžitá odpoveď).

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

VČERA - 17:16Zahraničné

Muža, ktorý násilne vnikol do budovy gymnázia v Litvínove, polícia zadržala krátko po krádeži peňaženky z auta.

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

VČERA - 15:13Zahraničné

Minister obrany SR Robert Kaliňák sa v piatok poďakoval španielskej ministerke obrany Margarite Roblesovej Fernándezovej za príspevok jej krajiny do Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku.

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

VČERA - 14:47Zahraničné

Európska únia a Severoatlantická aliancia v piatok odsúdili ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.