• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
19°Bratislava

Ľaváka často mätú i vlastní rodičia

  • 14:55 13.08.2016
  • Bratislava
Ľaváka často mätú i vlastní rodičia

Rodičia robia chybu, ak intuitívne podávajú malému ľavákovi veci do druhej ruky, alebo ukazujú, ako správne robiť nejakú praktickú činnosť pravačkou.

Detskí ľaváci sú i v súčasnosti vystavení mnohým nedorozumeniam a zmätočným situáciám, hoci násilné preučovanie ľaváka na praváka je už minulosťou. Stretávajú sa s nimi doma i v škole. Ak sa neriešia správne, takéto dieťa môže nadobudnúť pocit nešikovnosti, čo dokáže mať dosah na jeho psychiku. Poukázala na to špeciálna pedagogička Světlana Drábová pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa ľavákov.

Rodičia robia chybu, ak intuitívne podávajú malému ľavákovi veci do druhej ruky, alebo ukazujú, ako správne robiť nejakú praktickú činnosť pravačkou. "Ľaváci, ktorí sledujú rodičov a kamarátov, ako robia veci pravou rukou, sa ich často pokúšajú napodobniť, aj keď to pre nich nie je prirodzené," povedala. Dominancia ruky sa vyhraní medzi piatym a šiestym rokom života dieťaťa. Podľa Drábovej nie je dobré písať či kresliť oboma rukami, či preučovať ľaváka na praváka.

Ťažkosti čakajú na ľavákov najmä v škole. "Napríklad pri písaní prvých písmen atramentom, ktoré vždy skončí s machuľou v zošite a zašpinením rúk," uviedla Drábová. Problémy majú aj pri rysovaní, kedy nevidia na čísla. Ľavákom sa podľa nej nedarí ani v kreatívnych predmetoch, napríklad pri strihaní nožnicami prispôsobenými pre pravákov, ale aj pri strúhaní ceruziek.

"Nešikovnosť pri manipulácii so školskými pomôckami a zaostávanie za spolužiakmi môžu mať negatívny dosah na psychiku dieťaťa," upozornila špeciálna pedagogička. Nepomáhajú podľa nej ani rodičia, ktorí majú problém nacvičovať s malým ľavákom písanie, pretože ľaváci majú iný úchop a sklon ruky než praváci.

Školské povinnosti sa pritom podľa Drábovej dajú uľahčiť, pred nástupom do školy však už treba mať jasno, či dieťa píše ľavou alebo pravou rukou. "Školáka treba uistiť, že byť ľavákom je úplne normálne, že niektorí píšu viac pravou rukou a iní ľavou. Dôležitá je trpezlivosť, aby sa necítilo pod tlakom," odporučila. Ľavák by mal tiež sedieť v lavici vždy vľavo, aby mal dostatok priestoru na písanie, a mal by pracovať so školskými pomôckami určenými pre ľavákov. "V súčasnosti existuje celé portfólio produktov pre ľavákov, ktoré možno nájsť aj v klasických papiernictvách - od ceruziek, pier, farbičiek až po strúhadlá, pravítka a nožničky," dodala špeciálna pedagogička.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Orangutan si ošetroval ranu liečivou bylinou, vedci to videli prvýkrát

Orangutan si ošetroval ranu liečivou bylinou, vedci to videli prvýkrát

DNES - 16:09Zaujímavosti

Vedci u orangutana v divočine pozorovali použitie bylín na liečbu rany na tvári.

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

VČERA - 22:11Zaujímavosti

Trojročné dieťa povedalo rodičom, že za stenou v jej izbe žijú príšery. Z toho, čo tam našli, ostali všetci v šoku.

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

21:01 01.05.2024Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

19:35 01.05.2024Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

18:41 01.05.2024Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?